Voorwoord directie

In dit bestuursverslag blikken we terug op theaterseizoen 2015/2016. Zwolle is een ondernemende stad en de stad weet haar positie in land en regio goed uit te nutten. Naast de locatie schuilt het geheim van dit succes in het talent om samen te werken; in het vermogen om over de grenzen tussen sectoren heen te stappen. Zwolse theaters neemt een natuurlijke positie in dat stedelijk klimaat in. Een goed geoutilleerde ondernemende theatervoorziening hoort in een stad die de zaken goed voor elkaar heeft en die zich steeds verder wil blijven ontwikkelen. Cultuur is een onmisbare factor voor groei, zowel in sociaal en maatschappelijk als in intellectueel en economisch opzicht. Zwolse theaters is meer dan een lokkertje om mensen te trekken of vast te houden; het theater biedt ook een stimulans voor verdere verdieping en ontwikkeling van het stedelijk klimaat. We horen thuis in een stad die talent koestert en laat bloeien. Gemeente Zwolle heeft faciliteiten neergezet waar we trots op kunnen zijn. We draaien mede hierdoor als voorhoedespeler mee in het landelijk theaterlandschap. Maar onze lokale rol en betekenis vinden we het belangrijkst. Daar ligt ons bestaansrecht en onze motivatie. Samen met inwoners, bedrijfsleven, onderwijs en andere maatschappelijke voorzieningen zet Zwolse theaters in op behoud van de hoge kwaliteit van leven en de economische toppositie van de stad. We dragen bij aan de culturele identiteit van Zwolle en zijn partner van overheid en bedrijfsleven bij het versterken van de positie van Zwolle en de regio.

We kijken terug op een enerverend jaar waarin we ondanks een interne organisatiewijziging succesvol waren op gebied van programmering, evenementen en verhuur.

In dit verslag laten we zien wat we in seizoen 2015-2016 hebben bereikt, waar we trots op zijn in de lange reeks van culturele, maatschappelijke en commerciële activiteiten. Het ging niet vanzelf om binnen de gestelde financiële randvoorwaarden te blijven. De druk op de exploitatie en organisatie is hoog, het sluitend houden van de begroting een uitdaging. Toch blijven we met lef programmeren, gaan we risico’s aan en blijven we groots denken. We maken de omslag van een ambtelijke cultuur naar een dynamische, commerciële en extern gerichte bedrijfscultuur waarin optimaal wordt samengewerkt. Er is sprake van een doorgaande ontwikkeling, zowel intern als extern gericht. We willen prikkelend zijn en mensen tot nadenken aansporen. We staan niet stil, maar zijn steeds in beweging en zijn het kloppende, culturele hart van de stad. De samenwerking met de stad ontwikkelt zich van faciliteren naar inhoudelijk betrokken zijn en initiëren. Daarbij hebben we een sterke focus op de nieuwe ontwikkelingen en de nieuwe organisatie.

Zwolse theaters kijkt vol goede moed naar de toekomst. De strategische en programmatische lijnen die in 2016 zijn ingezet, worden in de komende jaren doorontwikkeld. We hebben er alle vertrouwen in dat we onze positie als podium van de stad kunnen waarmaken.

Margreet Wieringa
Directeur/bestuurder


diagonale streep Uitgelicht

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Ontdekkingsreis

Gaat u mee op ontdekkingsreis?

Vijf grensoverschrijdende voorstellingen voor 50 euro!

kalender vr 8 december 2017

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op