Chef-dirigent Jan Willem de Vriend neemt afscheid van Orkest van het Oosten

Drie afscheidsconcerten in Overijssel

kalender di 16 mei

Chef-dirigent Jan Willem de Vriend neemt na elf jaar afscheid van het Orkest van het Oosten met drie concerten in Enschede, Zwolle en Deventer op 19, 20 en 21 mei. De Vriend werd in 2006 benoemd bij het Orkest van het Oosten als opvolger van Jaap van Zweden. Hij gaf het orkest een eigen gezicht in het Nederlandse orkestenlandschap. Ook ontpopte hij zich als enthousiast ambassadeur voor klassieke muziek. Jan Willem de Vriend koos zijn laatste concertprogramma zorgvuldig: Mendelssohn, Bruch en de Negende symfonie van Schubert. De Vriend: “Zowel orkest als ik wandelen de wereld in en kiezen onze eigen weg, op naar wat de toekomst brengen moge.”

Met het aantreden van Jan Willem de Vriend als chef-dirigent en artistiek leider haalde het Orkest van het Oosten een expert in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk in huis. Herontdekken en afstoffen van orkestrepertoire uit de 18e- en vroeg 19e-eeuw is zijn specialiteit. Met zijn onderzoekende houding en voorkeur voor uitvoeringen op authentieke instrumenten bezorgde De Vriend het orkest een eigen klankkarakter en daarmee een unieke positie in het Nederlandse klassiekemuzieklandschap.

Een van de bijzondere projecten die De Vriend en orkest samen hebben volbracht is de Beethoven-cyclus waarbij alle Beethoven-symfonieën zijn uitgevoerd in de concertzaal en vastgelegd op cd. De spectaculaire afsluiter hiervan vormde de openluchtuitvoering van Beethoven 9 op de Oude Markt in Enschede. Daarna volgde een serie van de vijf symfonieën van Mendelssohn, een componist die volgens De Vriend ten onrechte weinig wordt uitgevoerd. Tot slot werden ook alle Pianoconcerten van Beethoven uitgevoerd en opgenomen in samenwerking met pianist Hannes Minnaar. De laatste nog ontbrekende cd van het Derde Pianoconcert wordt op 19 mei tijdens het concert overhandigd aan Jan Willem de Vriend.

Gedurende zijn chef-dirigentschap won Jan Willem de Vriend in 2012 de Radio 4 prijs. Hij ontving de prijs vanwege ‘zijn creatieve bijdrage aan de klassieke muziek en zijn vermogen om bekende muziek actueel te laten klinken’. Als geen ander weet De Vriend met zijn passie en kennis klassieke muziek toegankelijk te maken voor zowel oud als jong. Bevlogen enthousiasmeert hij basisschoolleerlingen tijdens repetitiebezoeken: door ze tussen het orkest te zetten, te laten dirigeren en met verhalen mee te nemen naar de wereld van het symfonieorkest. Voor volwassenen maakte hij samen met het Orkest van het Oosten programma’s voor NTR zoals ‘De Vriend en zijn helden’, ‘Muziek en mechaniek’ en ‘Muziek en macht’.

Voor zijn ‘afscheidstournee’ langs de vaste speelplaatsen van het Orkest van het Oosten (Enschede, Zwolle en Deventer) koos Jan Willem de Vriend werken van vaak met het orkest gespeelde componisten. Hij licht zijn keuze toe: “Bij het Orkest van het Oosten zit een onwaarschijnlijk talent aan musici. Daarom heb ik als solist vanzelfsprekend iemand ‘van ons’ gekozen: concertmeester Carla Leurs speelt de Schotse Fantasie van Bruch. De Negende van Schubert heeft voor mij alles te maken met ‘der Wanderer’ het ontdekken van de wereld. Orkest en ik kiezen nu onze eigen weg. Afscheid is op een bepaalde manier jammer, want we hebben veel gedaan samen. Dat is straks voorbij. Tegelijkertijd is het iets moois: er staat voor mij veel nieuws te gebeuren en ook het orkest gaat een volgende fase in. Ik neem straks weliswaar afscheid, maar ik ben meteen al gevraagd om volgend seizoen als gastdirigent terug te komen. Dat vind ik eigenlijk wel het grootste cadeau dat ik kan krijgen!”

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Citizen K., Onze Straat en De Wereld volgens John

kalender wo 3 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op