In gesprek met.. Liselot Nakken en Marije de Haan

ArtEZ studenten over het theater

kalender za 17 november

Drie jaar geleden ontmoetten Liselot (20) en Marije (20) elkaar tijdens de opleiding ‘Artiest Drama’ aan het Deltion College in Zwolle. Vanaf het eerste moment waren de twee meiden onafscheidelijk. Want.. wie is Peppi zonder Kokki? Wie is Bassie zonder Adriaan? En natuurlijk.. wie is Liselot zonder Marije?  Nu zijn de twee druk met het oprichten van hun eigen onderneming; Theatergroep Jut & Jul. Daarnaast studeren ze allebei voor ‘Docent Theater/Theatermaker’.

In de zomer van 2017 zijn de twee meiden, ook bekend van 'Het Kutstuk', begonnen met het bedenken en schrijven van hun eerste voorstelling. Voor deze voorstelling zijn zij verschillende samenwerkingen aangegaan, waaronder met Fakkelteit waarvoor zij een eigen vrouwenrap schreven. Ook organiseerden ze hun eigen theaterfestival in Schouwburg Odeon. Vanaf dat moment vloog de tijd en mochten de meiden steeds meer optredens verzorgen tijdens onder andere het Kunstbakenfestival in Deventer, het Stadsfestival in Zwolle en het Café theaterfestival.

Opleiding
Marije: “Gedurende mijn opleiding ‘Artiest Drama’ op het Deltion College ontdekte ik steeds meer mogelijkheden in de theaterbranche. Het is zoveel meer dan enkel een toneelstuk opvoeren in een theater. Op school maakte ik bijvoorbeeld ook kennis met lesgeven, regisseren en teksten schrijven. Hoe tof is het als je van je hobby je werk kunt maken? Ik denk dat de opleiding ‘Docent Theater/Theatermaker’ mij hier veel mogelijkheden in biedt.”

Liselot: “Eerst lag mijn voorkeur bij spelen, maar na enkele audities bij verschillende theateropleidingen kwam ik erachter dat ik veel meer wil dan dat. Ik vind theater maken erg leuk en het is nóg leuker als ik mijzelf daarbij kan inzetten als speler. In de toekomst wil ik dan ook het spelen combineren met theater maken en ArtEZ is voor mij de ideale plek om dat te leren!” 

Naar het theater
De meiden komen zelf ook regelmatig in het theater, voor hun plezier, maar ook uit praktische overwegingen. Voor hun opleiding is het namelijk handig is om veel voorstellingen te zien. Beiden zijn ze erg fan van Toneelgroep Oostpool, en dan vooral de voorstellingen onder regie van Marcus Azzini. Volgens hen heeft hij de gave om het beste in zijn acteurs naar boven te halen. In zijn werk stelt hij ‘de mens’ vaak centraal en zoekt hij de uitdaging op.

Bij Zwolse theaters kunnen studenten voor een tientje een voorstelling bezoeken, mits deze nog niet is uitverkocht. Marije en Liselot zijn al een aantal jaar student en hebben dus al een jarenlang profijt van deze korting. Via Facebook en e-mail houden ze in de gaten welke voorstellingen er spelen, vervolgens vullen ze hun agenda met alle voorstellingen die ze willen bezoeken. Enkele favorieten van de afgelopen jaren? ‘Horror’ – Jakop Ahlbom, ‘Kinderen van Judas’ – Toneelgroep Oostpool en ‘Sophie’ – Theateralliantie. 

Jongeren en theater
Beide dames vinden dat meer jongeren naar het theater zouden moeten. Iedereen die dat nu niet doet, mist volgens hen echt iets, omdat het zoveel meer is dan alleen zitten en kijken. Het geeft je nieuwe inzichten op thema’s die regelmatig ontweken wordt in de huidige maatschappij, want theater is een middel om dit soort omstreden onderwerpen juist wel bespreekbaar te maken. Daarnaast is het theater gewoon ook super leuk, aldus Marije en Liselot.

Momenteel zijn ze druk bezig met het maken van een nieuwe theatervoorstelling met jongeren als doelgroep. Over dit project willen de twee nog niet te veel kwijt, maar er wordt in ieder geval een zwaar thema gecombineerd met luchtige twist.

Ze denken dat geld de reden is waarom er meer ouderen dan jongeren naar het theater gaan. Het geld dat een volwassene uitgeeft aan een theatervoorstelling, geeft een jongere liever uit aan een dagje pretpark denken de meiden. Jongeren weten van te voren vaak niet wat ze van een voorstelling kunnen verwachten en die onwetendheid houdt hen vaak tegen. Een chic ogende schouwburg kan immers intimiderend overkomen als je er nog nooit bent geweest. Het advies van Marije en Liselot: probeer het gewoon een keertje! Met de studentenkorting is het voor iedereen betaalbaar en gaat er een wereld voor je open.

Persoonlijke kijktips van Liselot en Marije

 • Hadewych Minis - Minis Plus
 • Jakop Ahlbom - Le Bal
 • Toneelgroep Oostpool - Bambi
 • Alex Klaassen - Showponies
 • De Chippendales - About Last Night (gewoon, omdat het kan haha!)
 • Jansen en de boer en Theater Gnaffel - Flat
 • Matroesjka - Brainwash
 • Theater Gnaffel - Gandhi
 • Toneelgroep Oostpool - People, Places & Things
 • Theater Terra - Aladdin
 • Isa Hoes en Medina Schuurman - Te Lijf
 • Sara Kroos - Zonder verdoving

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Sadettin Kirmiziyüz is Citizen K.

Sadettin Kirmiziyüz is Citizen K.

kalender vr 29 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op