Binnenkijken

In de kleedkamers bij Yuna en Fieke van Theater de Makkers

kalender di 11 september

Bron: In de buurt Zwolle

We kennen natúúrlijk allemaal het Odeon en de Spiegel van Zwolse theaters. Maar stiekem willen we allemaal wel weten wat er in de kleedkamers gebeurt en wat een artiest doet en voelt nét voordat hij/zij het podium op moet. Wij kregen deze week een exclusief kijkje in de kleedkamers van Odeon bij theatermakers Yuna Linde en Fieke van der Panne van Theater de Makkers. 

Voordat de theaterlichten doven en het doek opgaat, is er achter de schermen al heel wat gebeurd. Sommigen staren voor zich uit, anderen nemen nog even snel wat tekst door of doden juist de tijd met een heel ritueel. Yuna en Fieke zijn voor ‘de wedstrijd’ juist heel erg op zichzelf en een klein beetje kapot aan het gaan van de spanning. “Elke keer denken we weer voordat we opgaan: Waarom doen we dit, hadden we geen ander beroep kunnen kiezen!”

Van doemscenario’s tot heel veel zin hebben
“Zodra er eenmaal drie zinnen uit onze strot zijn gekomen, willen we niks anders meer. Vooraf is het dus echt verschrikkelijk, alle doemscenario’s zijn tegen die tijd al de revue gepasseerd en willen we het liefst naar huis.”Toch hebben ze er ook altijd superveel zin in en zijn ze ook wel benieuwd wat mensen ervan vinden. “Het is een combinatie van niet meer willen en heel erg veel zin erin hebben”, vertellen Yuna en Fieke terwijl we aan en lange tafel op het toneel zitten in de Dommerholtzaal.

Rare plekken als kleedkamer
Aan deze extreem lange tafel – tevens het favoriete plekje van de meiden – gaat het morgen gebeuren. “Hier zitten we echt even in onze eigen bubbel om alles met elkaar door te nemen. Oké, en de picknicktafel op het terras achter waar we altijd een poging doen om pauze te houden is ook favoriet”, lachen ze. “Zwolse theaters is sowieso een hele fijne plek voor jonge theatermakers. Ze denken heel erg met je mee en dat heb je eigenlijk best wel nodig. Vooral omdat dit ook onze eerste voorstelling in een theaterzaal is. Normaal maken we voorstellingen op locatie tussen de mensen in. Het is dan ook best wel luxe dat we een soort van kleedkamer hebben met een spiegel en licht. We hebben namelijk op heel wat rare plekken kleedkamers gecreëerd zoals achter bosjes, in een krappe auto of bij een vreemd iemand in de slaapkamer.”

"TE GRAPPIG DAT WE HIER NU MET JULLIE ACHTER KOMEN"

Nu zijn wij natuurlijk best wel nieuwsgierig waar hier de kleedkamers zijn, dus we mogen even mee naar achteren om te spieken. En wat blijkt: de kleedkamer is net achter het gordijn omdat Zwolse theaters druk met een verbouwing bezig is. Yuna en Fieke beginnen keihard te lachen, “Oh, we hadden eigenlijk ook nog niet gekeken waar we ons konden omkleden. We dachten dat het hier achter was, vandaar dat er ook een enorme spiegel met lamp achter de gordijnen op het toneel staat. Te grappig dat we hier nu met jullie achter komen.”

Verborgen plekjes
Wij snuffelen ondertussen nog wat meer rond om wat (verborgen) plekjes op de foto te zetten terwijl Yuna en Fieke nog gauw even wat make-up op doen en alles doornemen voor de grote dag morgen. Want dan spelen Yuna en Fieke, a.k.a. De Makkers, de eerste (van de drie) theatervoorstelling ‘Hoe hoort het eigenlijk?’ in Odeon, een theaterstuk geïnspireerd op het boek van Reinildis van Ditzhuyzen, vol met etiquette over hoe je je moet gedragen in elke situatie.

Hoe hoort het eigenlijk?
“Dit boek van Reinildis maakte ons dan ook weer nieuwsgierig, want hoe gaat dat dan en denken andere mensen hier ook zo over? Voor elke voorstelling vragen we anderen hoe ze ergens over denken. Voor ‘Hoe hoort het eigenlijk?’ reisden we met ons etiquette-loket door Overijssel om een kijkje te nemen bij verschillende mensen in hun opvoeding en hun opvattingen over omgangsvormen. Hier kwamen duidelijke verschillen uit en zagen we echt de kloof ontstaan tussen generaties. Sommigen, vooral jongeren, dachten dat etiquette alleen tafelmanieren waren terwijl ouderen het juist weer heel moeilijk vonden dat deze etiquette verdwenen en dat ze al die veranderingen bijna niet konden bijhouden. Maar we kwamen er bijvoorbeeld ook achter dat in iedereen ook wel wat rebels zit, ook al vinden ze dat gedrag niet kunnen. Vanuit deze gemeenschappelijkheid hebben we het stuk geschreven. Want of we het nou leuk vinden of niet, we leven met elkaar samen en hebben maar met elkaar te dealen.”

Leuk weetje: het belooft een ietwat ongemakkelijke situatie te worden en je moet in Tenue de Ville komen. “Je hoeft er niet speciaal iets voor te kopen hoor. Gewoon het netste wat je in de kast hebt hangen of wat jij onder Tenue de Ville verstaat”, besluiten de meiden lachend.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Marvellous - De eerste superhelden saga musical happening ter wereld

Marvellous

De eerste superhelden saga musical happening ter wereld
12 t/m 13 feb

informatie Meer info

Conny Janssen Danst - BROOS

Conny Janssen Danst

BROOS
vr 25 jan 20.00 uur

informatie Meer info

Toneelgroep Oostpool | People, Places & Things - Met o.a. Hannah Hoekstra, Ariane Schluter en Loek Peters

Toneelgroep Oostpool | People, Places & Things

Met o.a. Hannah Hoekstra, Ariane Schluter en Loek Peters
1 t/m 2 mrt

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Anti-Blue Monday voorstellingen

Anti-Blue Monday voorstellingen

Omdat er altijd wat valt te lachen!

kalender ma 21 januari 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op