De professional

door Max Molovich

kalender wo 17 februari

De term was me al vaker opgevallen. Het leek me altijd een loos containerbegrip. Een term waarmee je een beroepsgroep die eigenlijk geen algemene naam heeft, toch wat autoriteit kan meegeven.

Maar in de discussie die hier vorige maand plaatsvond, ontkwam ik niet aan de indruk dat de term door zorgverleners wordt beschouwd als een stuk wrakhout in een zee van onzekerheid. Vandaag de dag, in deze tijd van burgerinitiatieven en bezuinigingen, is het noodzakelijker dan ooit om jezelf als professional aan te duiden.
Die term onderscheidt jou van de buren die elke week een vers bloemetje komen brengen, van de slimme marketingjongens die in het rusthuis breiende bejaarden met designers samen laten werken, van de vrijwilliger op het jeugdhonk en van de kassière bij de Albert Heijn die oplet of die oude man die steeds vaker zijn pincode vergeet, niet aan het vereenzamen is.

Als er zulke radicale veranderingen gaande zijn, waarin het nog maar de vraag is of het bestaansrecht van jouw beroep wordt erkend, moet je jezelf onderscheiden van de rest. En een eenvoudige manier om de professionele zorgverlener en de vrijwilliger uit elkaar te houden, is met behulp van terminologie. Door jezelf professional te noemen dus. Met dat woord benadruk je dat je niet zomaar iets doet. J hebt ervoor doorgeleerd.

Maar, als ik de term professional hoor, hoor ik ook dat er angst achter zit. De angst om niet serieus genomen te worden. De angst dat mensen jouw vak als veredeld vrijwilligerswerk zien. De angst dat je overbodig wordt.

Bovendien schuilt er een gevaar in de term. Namelijk het gevaar jezelf tijdens het uitoefenen van je beroep alleen nog maar als professional te zien. En dat je vergeet dat je een mens bent en, in het vak dat je hebt gekozen, in eerste instantie van mens tot mens moet communiceren en niet van professional tot mens. De meeste mensen die in de zorg zitten hebben daar niet zomaar voor gekozen. Over het algemeen hebben ze een behoorlijk empathische inborst. Dus als je voor het eerst bij een probleemgezin komt. Of bij een vereenzaamde bejaarde. Of bij een gehandicapte die bang is zijn PGB te verliezen. Dan moet niet meteen de professional het woord nemen.

Ik moest denken aan iemand uit die andere beroepsgroep waar ze graag het woord prof gebruiken om zich te onderscheiden van de amateurs. Louis van Gaal. U kent ‘m ongetwijfeld. Twee jaar geleden leidde hij een elftal, dat voor een groot deel uit amateurs leek te bestaan, bijna naar de finale van het WK. Het geheim van Louis van Gaal is dat hij zijn voetballers niet alleen als voetballer ziet. Hij kijkt, zoals hij dat doet, naar de gehele mens. Zo zorgt hij er bijvoorbeeld altijd voor dat er in de spelershotels waar zijn team verblijft een goede WIFI-verbinding is. Want Louis van Gaal weet dat zijn spelers gefrustreerd raken als dat grappige filmpje met dat skateboardende hondje hapert. Of als ze niet soepeltjes kunnen twitteren. En als ze gefrustreerd zijn, voetballen ze minder goed.

Tijdens het vorige debat werden er al zorgverleners aangehaald die als Louis van Gaal handelen. Ik herinner met een zorgverlener die de professional in zichzelf opzij zette en de was ging doen, zodat de moeder van het gezin dat onder haar hoede stond een taart kon bakken voor de verjaardag van haar oudste zoon.

Zoals Louis van Gaal naar voetballers kijkt, zo moet de zorgverlener naar zijn cliënt kijken. Ik had het er met mijn buurvrouw over. Als ik het mij goed herinner was dit precies waar de opleiding waar zij voor werkte mee bezig was. Om hun studenten te leren naar de gehele mens te kijken. Om eerst hun empathie het werk te laten doen en dan pas hun kennis toe te passen om een goede analyse te maken en hun ervaring te gebruiken om de juiste hulp te kunnen bieden. Mooi natuurlijk. Maar dan de term die ze voor dit nieuwe type zorgverlener hadden bedacht…

De nieuwe professional.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

No Joke 14+ | première - TEN Producties

No Joke 14+ | première

TEN Producties
zo 26 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

28 mei in Schouwburg Odeon

kalender di 30 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op