Opvang in de regio

door Max Molovich

kalender do 28 april

Deze column werd voorgedagen tijdens Café O2: Napraten over besluitronde AZC Zwolle op 20 april.


Tijdens het debat over de komst van een AZC in Zwolle, begon de VVD over de veiligheid van de omwonenden. Vandaar dat de VVD een paar moties beloofde in te dienen om bange gevoelens weg te nemen. De andere partijen vonden het moties voor de bühne. Hier ging het niet om. Het ging om getallen. Of de opvang van 600 vluchtelingen voor de periode van 15 jaar een goed idee was. Zag de VVD bijvoorbeeld mogelijkheden om die periode naar beneden te halen?
Vond de VVD een irrelevante vraag. De kans was immers groot dat die vijftien jaar niet nodig zouden zijn. Na jaren van falend beleid, zal Europa onder de goedlachse leiding van Mark Rutte namelijk eindelijk het antwoord vinden op de schier eindeloze vluchtelingenstroom. De Turkije-deal zou zijn werk doen, de vluchtelingen zouden de grote oversteek staken en de wereld zou eindelijk werk maken van opvang in de regio.


Wat ‘sesam open u’ was voor Ali Baba, is ‘opvang in de regio’ voor de VVD. Magische woorden. Maar kijk je naar Syrië, dan wordt het overgrote merendeel al in de regio opgevangen. Er dwaalt op internet al enige tijd een video rond waarin een Zweedse professor statistiek laat zien waar er hoeveel Syrische vluchtelingen worden opgevangen. Het komt er in het kort op neer dat van de 20 miljoen Syriërs er 12 miljoen op de vlucht zijn. Van die 12 miljoen hebben 8 miljoen hun heil gezocht in Syrië zelf. Vier miljoen Syriërs leven in de omringende landen: Turkije, Libanon en Jordanië. Slechts een kwart miljoen Syriërs hebben Europa weten te bereiken. Met name Libanon barst uit zijn voegen met meer dan 1 miljoen vluchtelingen, zo’n 20 procent van de totale bevolking. Dan vallen die 600 vluchtelingen op 125 duizend Zwollenaren behoorlijk mee.


Om ervoor te zorgen dat de boel niet nog verder escaleert, moeten we volgens mij juist veel meer vluchtelingen opnemen. Hoe minder vluchtelingen wij toelaten, hoe groter de chaos wordt in het Midden-Oosten. En hoe groter de chaos in het Midden-Oosten, hoe groter de chaos in de rest van de wereld. Waardoor Fort Europa zich nog meer zal willen afsluiten. En de grimmigheid met de chaos zullen toenemen.
Er is al heel veel opvang in de regio, wat je nodig hebt is stabiliteit in de regio. Om de vluchtelingenstroom op lange termijn tegen te gaan, moet je nu dus juist zoveel mogelijk vluchtelingen opnemen. Zodat de druk daar van de ketel kan, want als het zo door gaat barst straks bijvoorbeeld ook in Libanon de bom.


(Tegelijkertijd zorg je ervoor dat de vluchtelingen zich hier nuttig kunnen maken. Want dat is ook zoiets: hoe moeilijk het voor asielzoekers is om zich een beetje nuttig te voelen. Dat gevoel van onveiligheid waar omwoners zo voor vrezen, komt voor een groot deel door verveling. Asielzoekers hebben vaak niets anders te doen dan een beetje rondhangen. Ik heb een buurman die negen jaar heeft moeten wachten voordat hij een verblijfsvergunning kreeg. Negen jaar lang heeft zijn leven stilgestaan. Negen jaar lang leefde hij een schijnbestaan. Als hij in die tijd wat nuttigs had kunnen doen, dan had dat al zoveel kunnen schelen. Begin jaren ’90 vluchtte hij uit Irak om zijn dienstplicht te ontlopen. De rotzooi in Irak is sinds zijn vlucht alleen maar groter geworden. Hij heeft er trouwens een boek over geschreven dat onlangs Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door was. Hij heeft zijn plek gevonden.)


Maar wat ik wil zeggen: vluchtelingen terugsturen zodat wij hier rustig kunnen doorleven, is net zoiets als je eigen stoep schoonvegen terwijl de stadsreiniging staakt. Zolang je alleen maar naar je eigen stoepje kijkt, lijkt de wereld misschien mooi en fris, maar het is een oogkleppenoplossing. Ik denk niet dat we moeten kijken hoe we het aantal asielzoekers zo klein mogelijk houden, maar juist hoe we er als samenleving voor kunnen zorgen dat asielzoekers een vanzelfsprekende plek krijgen totdat de rust is teruggekeerd in de regio en je daadwerkelijk aan terugkeer kan gaan denken.


Hoe je die rust daar terugkrijgt is natuurlijk een heel ander verhaal. En of dat in vijftien jaar kan, durf ik al helemaal niet te zeggen. Kortom, u heeft eigenlijk helemaal niks aan deze column. Sorry.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi - Anti-sprookje voor volwassenen

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi

Anti-sprookje voor volwassenen
wo 10 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Amadeus - De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Amadeus

De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY
12 t/m 13 nov

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Merkel

Electro-opera Merkel

Een ongrijpbaar personage in haar eigen electro-opera

kalender ma 18 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op