Café O2: Park[ing] Day Blog

Door: Max Molovich

kalender wo 21 juni

 

In de Kerstvakantie was ik in Antwerpen. In de parkeergarage waar wij stonden geparkeerd, zag ik een poster waarop een futuristische auto stond afgebeeld. De bijgaande tekst luidde: we weten niet hoe de auto van de toekomst eruitziet, we weten wel dat u ‘m bij ons komt parkeren.

Het probleem met dingen die je niet weet, is dat je ze niet weet. Het lijkt er verdacht veel op dat we straks auto’s hebben die uit zichzelf kunnen rijden. Die hoef je helemaal niet in je buurt te hebben. Die staan ergens buiten de stad gestald en kun je op een gewenst tijdstip naar je toe laten komen. Of je hebt opvouwbare auto’s die helemaal geen parkeerplek nodig hebben. Misschien verplaatsen we ons per deeltjesversneller en bestaan er helemaal geen auto’s meer in de toekomst. En dus ook geen parkeerplaatsen. Althans, niet voor auto’s.

Vanmiddag zag ik twaalf zakenmannen in pak door Zwolle steppen. Waarschijnlijk was het een teambuildingsdingetje, maar wie weet is de step wel de nieuwe Audi. Het waren fraaie designsteps. Ze deden een beetje denken aan fietsen uit de 19e eeuw, met een heel groot voorwiel.

Een tijdje geleden zag ik een documentaire over de veranderende stad. De stadsplanning van de tweede helft van de 20e eeuw stond volledig in het teken van de auto. Niet zo gek, want de auto is lang koning geweest. De auto is nog steeds koning, maar toch, heel lang zal het wel niet duren voordat z’n koninkrijk afbrokkelt. En wat de toekomstige koning voor invloed zal hebben op de openbare ruimte, valt niet te zeggen, maar hij zal minder parkeerplekken nodig hebben, vermoed ik.

Over 500 jaar zullen parkeerplaatsen archeologische vondsten zijn. Dan lees je ergens (ervan uitgaande dat mensen nog lezen) dat er in Zwolle een parkeerplek uit de vroege 21e eeuw is gevonden.

De parkeerplaats zal verdwijnen, wil ik maar zeggen. Straten worden parken. En parkeergarages veranderen in botanische paradijzen, hangende tuinen van Babylon. Die parkeergarage in Antwerpen kan dus ook maar beter meedoen met Park(ing) Day. Het tijdperk van de auto is bijna voorbij: dit is het begin van het einde voor de parkeerplek.

Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

Club Cele | Spoken Word: Je bent wat je... draagt - Johan Bos

Spoken Word: Je bent wat je... draagt

Door leercollega Johan Bos

kalender di 30 april 2019

informatie Meer lezen

Volg club cele op

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op