Soul is alive

Suzanne bezocht de première van I'm a Soulman in Gouda

kalender do 5 januari

“Wat voor voorstelling is het?”, werd me regelmatig gevraagd als ik zei dat ik de première van I’m a Soulman zou bijwonen. Eerlijk gezegd had ik daar geen antwoord op, en zo blijkt nu: het is ook niet in één zin samen te vatten.

De zaal in de Goudse Schouwburg is goedgevuld. Blanke mensen, gekleurde mensen, jonge mensen, oude mensen, stellen, individuen, groepen vrienden en familie: een mix van enthousiastelingen voegt zich samen en neemt plaats op het rode fluweel. Het geroezemoes vervormt zich tot stilte wanneer de lampen dimmen. Het doek schiet open. Geen langzame opening, spannende opbouw of een teder liedje, nee: knallende drums, een luide sax en twee dansende hoofdrolspelers vormen de opening van de show. Want dat is het, een show, een spektakel, een klapstuk. De energie spat vanaf de eerste seconde van het podium.

Steffen Morrison, oud-deelnemer aan The Voice of Holland, vertolkt de rol van Otis Redding. Wie is dat ook alweer? Als ik zeg ‘Sitting on the Dock of the Bay’ dan weet ik zeker dat het liedje zich verder afspeelt in je hoofd. Zijn energie werkt aanstekelijk. Elk moment dat hij het podium verlaat, merk ik dat ik aan het ‘bijkomen’ ben en tegelijk meer wil horen. Alsof je na een lange avond dansen op de bank ploft, je schoenen uittrapt, en terugkijkt op een fantastische avond. Zijn soulvolle stem, soepele dansbewegingen en contact met het publiek, trekken je in het verhaal.

Joy Wielkens, bekend van o.a. “The Buddy Holly Story”  is naast zangeres, ook verteller. Stax Records, het in 1958 opgerichte platenlabel uit Memphis, ontstond uit een droom en een overtuiging. Het staat voor het samenvoegen van huidskleuren, muziekstijlen en bevolkingslagen, en hier een unieke, nieuwe stroming van maken. Het is de grondlegger van Soul muziek. En die soul, keert terug naar Nederland tijdens de première van deze reizende show I’m a Soulman.

Zodra het slotlied in zicht is, wordt het publiek door ´Otis´ opgeroepen om te staan en mee te doen. Met een Nederlandse spontaniteit (lees: na twijfeling en een moeizaam proces van opstaan), lukt het de acteurs om de zaal te laten dansen. Mensen klappen, schudden hun heupen en zingen het toepasselijke eindlied I’m a Soulman uit volle borst mee. De angst om veroordeeld te worden, lijkt niet te bestaan. Euforie overheerst. De stoelen lijken te verdwijnen. Het theater lijkt te veranderen tot een club. Een club waar gedanst en genoten wordt van die oude muziek die nooit oud zal klinken. Soul is alive, mensen.

Op zondag 29 januari is I'm a Soulman te zien in Schouwburg Odeon.

Tekst: Suzanne Borghart

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

'T Schaep met de 5 Pooten

'T Schaep met de 5 Pooten

28 t/m 30 nov

informatie Meer info

Best of Broadway - met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.

Best of Broadway

met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.
wo 29 mei 20.00 uur

informatie Meer info

No Joke 14+ | première - TEN Producties

No Joke 14+ | première

TEN Producties
zo 26 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

28 mei in Schouwburg Odeon

kalender di 30 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op