Wim Vandekeybus

kalender do 13 oktober

In Spite of Wishing and Wanting
Wim Vandekeybus: “Ik heb een bijzondere herinnering aan de eerste tournee van In Spite of Wishing and Wanting in meer dan 50 steden over de hele wereld. De voorstelling ging voor het eerst een keer niet over de chemie tussen mannen en vrouwen, maar over een soort oerverlangen in een wereld met enkel mannen. Woest, wild, naïef, speels, kinderlijk en een beetje angstig van teveel dromen.”

De voorstelling is een geslaagde symbiose tussen dans, theater en film. Elf mannelijke performers nemen ons mee naar hun wereld. "Mannen met wilde plannen.", kopte De Morgen: "De mannen vinden elkaar in jongensachtige tegendraadsheid, in spierballengerol en woeste vrijheidsdrang." Filmbeelden en danssequenties, ondersteund door de soundtrack van David Byrne, vloeien over in monologen over angst, verlangen naar geborgenheid en de magie van de slaap.

De Amerikaans-Schotse muzikant David Byrne (ook bekend als frontman van Talking Heads) schreef speciaal voor de voorstelling nieuwe muziek. "Sensueel, subtiel drijvend, met de bekende mechanische galm maar ook met een vleugje vrolijkheid. Soms niet meer dan een stemmenlandschap op roffeltjes, dan weer wegstervende violen of solerende gitaren. Maar altijd verlangend naar dansende lichamen. Ideale droommuziek voor dansers.", schreef de Volkskrant in 1999.

Een ander belangrijk onderdeel van de voorstelling is Vandekeybus' kortfilm The Last Words, gebaseerd op twee verhalen van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar. Als een koning van een ‘schreeuwenverkoper’ zijn laatste woorden koopt, delft hij daarmee zijn eigen graf. De lange traveling shots en close-ups van de dansers (van de originele cast) zorgen voor een extra dimensie.

"In deze wervelwind van dans geeft Vandekeybus alle ruimte aan de emotie en toont het leven met zijn vreugdes en verdriet, zijn conflicten en warmte. Hij verweeft zijn fysieke, soms bijna gewelddadige, risicovolle dans te mengen met momenten van enorme zachtheid en schoonheid." (La Libre Belgique, 2016).

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Citizen K., Onze Straat en De Wereld volgens John

kalender wo 3 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op