Sadettin Kirmiziyüz is Citizen K.

kalender vr 29 maart

Citizen K. gaat op zaterdag 6 april in première in Theater aan het Spui in Den Haag. De voorstelling is een coproductie van Trouble Man en Het Nationale Theater. Ricci Scheldwacht voelde maker én acteur Sadettin Kirmiziyüz aan de tand.

Citizen K. is een voorstelling over identiteit en identiteitspolitiek.
Ja. En nu denken sommige mensen waarschijnlijk: ‘Is Sadettin daar nog niet klaar mee?’ Nee, nog lang niet. Na voorstellingen over mijn ouders, mijn broer en zus, hun en mijn eigen identiteit en afkomst, gaat het deze voorstelling weer over dit onderwerp. Ik denk dat ik niet anders kan. Ik moet het erover hebben.

Hoe gaat de voorstelling eruit zien?
We zijn bezig met een lijst van 500 situaties, waarin ik met identiteit te maken kreeg. Die herinneringen worden muzikaal begeleid door Kaspar Schellingerhout die ook als acteur meespeelt in die herinneringen. Zo maken we een muzikale reis door mijn leven en de moderne geschiedenis van Nederland om erachter te komen waarom identiteit zo’n belangrijke factor is in onze samenleving.

Waarin verschilt deze voorstelling van de vorige?
Ik ga ditmaal een stap verder. Ik wil een diepere laag aanboren. Het publiek gaat lachen en huilen. Ik verwacht niet dat mensen zullen zeggen: ‘Ach, Sadettin, wat erg voor je.’ Maar wel: ‘Mijn god, dit herken ik.’

Een paar jaar geleden speelde ik De radicalisering van Sadettin K. Daarin was ik heel boos over alles. Na de voorstelling in De Toneelschuur kwamen er mensen naar me toe. Ze hadden al mijn andere voorstellingen gezien en waren superboos op mij. Hoe haalde ik het in mijn hoofd? Dat wentelen in slachtofferschap. Dat werd een heftig gesprek. Ik dacht: ja, ze kunnen er gewoon niet tegen om de waarheid te horen. Maar mijn regisseur Casper Vandeputte legde me uit dat ik dat anders moest zien: ze wilden niet dat ík ze dat verhaal vertelde. Ze wilden die Turk niet kwijt waar ze altijd om konden lachen en die zichzelf niet al te serieus nam. Ze wilden niet door mij geconfronteerd worden met hun onbewuste manier van doen.

En daarom verweten ze je slachtoffergedrag?
Ja, dat is een reflex die je heel vaak ziet. Met Casper heb ik ook dit soort gesprekken over institutioneel racisme. Laatst zei hij: ‘Je bent er te veel mee bezig. Ga je leven leiden.’ En vervolgens werd hij door zijn eigen woorden geraakt, omdat hij zich realiseerde dat hij ook aan het bagatelliseren was.

Ben jij vaak gediscrimineerd?
Ik vind het banaal om te moeten zeggen: toen en toen werd ik gediscrimineerd. Maar ik voel de vooroordelen. En ik houd er ook rekening mee. Je gaat dat beeld dat mensen van je kunnen hebben op jezelf projecteren.

Zien mensen jou als een Turk?
Ja, al vergeet ik zelf vaak dat ik er zo uitzie. Ik ben geboren en getogen in Zutphen. Ik woon in Amsterdam. Ik ben een Zupthense Turkse Amsterdammer. Ik voel me Turks, maar ook Nederlands. Een tijdlang wilde ik niet dat mijn Turkse afkomst een rol speelde. Ik zag mezelf als Nederlander. Tot ik ging reizen. Toen zag ik dat de wereld niet alleen uit twee culturen bestaat – de Nederlandse en de Turkse – maar dat er overal heel veel mensen met verschillende achtergronden met elkaar samenleven.

Het hangt ook van de situatie af. Als ik bij een Turkse dönerzaak in het Turks bestel, word ik voor mijn gevoel beter geholpen. Of beeld ik me dat in? Toch zeg ik, als ik wegga in het Turks: fijne dag, werk ze. Die klik is er dan wel. Ik voed mijn zoontje tweetalig op. Ik spreek Turks met hem.

Leidt identiteitspolitiek niet juist tot meer verwijdering?
Iedereen heeft nu het idee dat zijn identiteit gevaar loopt. Of dat nu de transgender is of de witte stemmer voor Forum voor Democratie. Iedereen heeft het gevoel dat de grond onder zijn voeten wordt weggetrokken. Toch moeten we dat gesprek aangaan. Door die lagen aan te boren, komen we op iets uit waardoor we ons wel tot elkaar kunnen verhouden. Ik denk dat empathie daarbij een heel belangrijke factor is. Niet alleen accepteren of tolereren maar ook je in die ander verplaatsen.

Denk je dat wij dat kunnen?
Ja, als je 1 op 1 tegenover elkaar zit gaat dat heel gemakkelijk. Persoonlijk contact kan barrières breken en vooroordelen wegnemen. Vergelijk het met mensen die klagen over al die buitenlanders, maar tegen jou zeggen: ‘Ja, maar ik bedoel jou niet, want jij bent anders, jij bent een goeie.’

Neem ook eens een kijkje bij: Sadettin Kirmiziyüz.


diagonale streep Uitgelicht

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Citizen K., Onze Straat en De Wereld volgens John

kalender wo 3 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op