Blog: Boyan Slat op plasticjacht

Boyan Slat op plastic jacht Club Cele VPRO-Tegenlicht Meet Up

kalender ma 29 oktober

Blog door leercollega Florine Rubingh
Boyan Slat op plastic jacht Club Cele: VPRO-Tegenlicht Meet Up

Afgelopen dinsdag 23 oktober was het zo ver: de VPRO Tegenlicht Meet Up naar aanleiding van de aflevering van Boyan Slat op plastic jacht. Te gast was Gerbrant van Vledder: oceanograaf, specialist in windgolven, onderzoeker én lid van de adviesraad van Boyan Slat. In een uitverkocht Club Cele hield hij een theatercollege over het Ocean Cleanup Systeem.

Wie is Boyan Slat en wat is de Ocean Clean Up?
We beginnen met een stukje achtergrond informatie over The Ocean Cleanup en Boyan Slat: De Nederlandse Boyan Slat schrok tijdens een duik op vakantie in Griekenland van al het plastic wat hij daar aan trof. Hij besloot daarom op zestienjarige leeftijd voor zijn profielwerkstuk van de middelbare school een essay te schrijven over het thema plastic soep. Van hieruit ontstond het idee voor The Ocean Cleanup. Dit is een systeem waarmee hij de plasticsoep gaat aanpakken. Dit model heeft hij door middel van onderzoek, studie en zijn steeds groter groeiende netwerk verbeterd. Inmiddels heeft hij tachtig mensen in dienst voor zijn bedrijf. Afgelopen september is de eerste pilot van het systeem gelanceerd. Hiermee hoopt de inmiddels vierentwintigjarige Boyan twintig miljoen kilo plastic uit zee te vissen. Ook hoopt hij in twintig jaar negentig procent van het plastic uit de noordelijke patch in de Stille Oceaan te vissen. Uiteindelijk hoopt hij zestig systemen op te kunnen zetten voor een maximaal resultaat.

Golfnavigatie en inheemse stammen
Gerbrant vertelde tijdens zijn theatercollege over golfnavigatie en inheemse stammen die hij ontmoette. Zij kunnen al eeuwen zonder enige vorm van technologie golven lezen. Deze tradities voegden Gerbrant en zijn collega samen met de moderne technologie, wat een belangrijk onderdeel bleek voor het ontwerp van de Ocean Cleanup. Het systeem is een soort lange arm die in het water drijft en plastic tegen houdt. Via wifi, camera’s en sensoren communiceert deze arm met een dichtbij drijvende boot. Na verloop van tijd is het plastic opgehoopt in deze U-vorm en komt de boot het plastic ophalen. Het systeem moet als veegarm fungeren. Een uiterst simpel, maar nu al bewezen effectief systeem. Dat de Ocean Cleanup hard nodig is, staat buiten kijf. In het noorden van de Stille Oceaan drijft een plastic soep (ook wel The Great Pacific Garbage Patch genoemd) zo groot als vier keer Frankrijk!

Een uitverkocht Club Cele op 23 oktober 2018

Afbrokkelend microplastic
Verder vertelde Gerbrant dat het belangrijk is de grote delen plastic uit het water te vissen voordat deze afbrokkelen tot microdeeltjes. Deze microdeeltjes komen overal in terecht en hebben grote schade. Door de microdeeltjes zal koraal afsterven en ook het zeeleven zal worden aangetast.. Afgelopen week kwam zelfs naar buiten dat er miniscule stukjes plastic in de ontlasting van personen zijn aangetroffen. Zaak is dus om die grote stukken plastic zo snel mogelijk weg te krijgen.

Bij de wortels aanpakken
Wist je dat er een tot twee miljoen ton plastic per jaar in de oceaan terecht komt? Zoals verwacht kwam de vraag voorbij: ‘Moeten we ons niet focussen op de bron in plaats van op de gevolgen?’ Het antwoord hierop is ja, maar de schade die zich momenteel al in de oceanen bevindt moet ook worden opgeruimd. Zo is er een krat uit de jaren zeventig aangetroffen door Boyan’s team. Deze was nog bijna in tact terwijl dit plastic al bijna veertig jaar oud is..

Ook kwamen er vragen als ‘Kunnen we zonder plastic?’ en ‘Zijn er alternatieven?’ Zo zou biologisch afbreekbaar plastic een bijzonder goed alternatief kunnen vormen. Oplossingen voor een lange termijn zijn voor het plastic probleem het belangrijkst.

Wat kun jij doen?
Misschien voelt het als een druppel op de gloeiende plaat, maar als veel mensen hun gedrag gaan aanpassen heeft dit wel degelijk effect. Wil jij ook bijdragen aan het oplossen van het plastic probleem? Dit is wat je kunt doen:

-          Afval scheiden
-          Je eigen beker mee naar de kiosk
-          Geen plastic tassen meenemen
-          In de supermarkt je fruit en groente in een papieren/eigen zak stoppen

Verder zijn het volgens Gerbrant vooral de grote bedrijven die hun beleid zouden moeten aanpassen.

Al met al vond ik deze avond erg leerzaam door het ontzettend interessante onderwerp. Ik vond het gaaf om aanwezig te mogen zijn bij de Meet Up, omdat het onderwerp er een is die je aan het denken zet. Zowel over de wereld als over je eigen aandeel hierin. Ik denk dat het voor iedereen goed is om bewuster met plastic om te gaan.

Ben je benieuwd naar de VPRO-Tegenlicht documentaire? Bekijk deze hier.
De Meet Up van Club Cele kun je hier terug vinden.

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

Club Cele | Café O2: Een gesprek in balans - Christel van Raaij

Een gesprek in balans

Een blog door bezoekster Christel van Raaij

kalender di 19 maart 2019

informatie Meer lezen

Club Cele nieuwsbrief

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op