Blog: Ons Basisinkomen

Door leercollega Florine Rubingh

kalender wo 28 november

Dinsdag 27 november was de Meet Up Ons basisinkomen, naar aanleiding van de VPRO-Tegenlicht aflevering ‘Ons Basisinkomen´ die zondag 25 november werd uitgezonden via NPO2. In de aflevering vertelt Rutger Bregman alles over het basisinkomen. De maatschappij is volgens Rutger erg rijk geworden: we hebben veel overbodige beroepen, helaas worden juist die beroepen zo belangrijk gevonden in onze samenleving en goed betaald terwijl eigenlijk de lager betaalde beroepen (bouwvakkers, treinmachinisten, etc) de schouders van de maatschappij vormen: als zij zouden wegvallen zouden we in grote crisis verkeren. Rutger pleit in de aflevering voor een basisinkomen voor iedereen.

Onze gast tijdens de Meet Up was Anne van Dalen, ervaringsdeskundige met het basisinkomen. Anne won een online loting voor een basisinkomen van een jaar. "Toen ik de mail ontving, heb ik direct ontslag genomen." Anne vertelde dat ze samenwoonde met haar man in een huurhuis midden in een volksbuurt. Zelf wilde er weg, maar ze had niet genoeg inkomen om dit te realiseren. Met het ‘winnen’ van het basisinkomen is ze de manier waarop ze woonde en leefde anders gaan inrichten: ze is weggegaan uit het huurhuis en uiteindelijk ook weggegaan bij haar man.“Het basisinkomen voelde als een cadeau, ik ben heel anders gaan denken en dingen gaan doen waar ik gelukkig van wordt in het leven.” Ze is bijvoorbeeld een jaar lang gaan hardlopen door heel Nederland en heeft onderweg zwerfafval opgeraapt. “Stel jezelf de vraag: wil ik mijn hele leven werken voor mijn hypotheek.” Ook woonde ze een tijd in een antikraak woning waaraan ze driehonderd euro per maand kwijt was: haar vaste lasten zijn flink omlaag gegaan waardoor ze meer (financiële) vrijheid ervaart. Volgens Anne zijn er wereldwijd genoeg initiatieven op gebied van basisinkomen, maar dat het in Nederland helaas blijft sudderen door de tijdsgeest. "Veel mensen voelen dat het kapitalisme zijn beste tijd heeft gehad."

Voor deze Meet Up ben ik de straat op gegaan en heb diverse Zwollenaren geïnterviewd om hun mening te horen over het basisinkomen. De vraag: ben je voor- of tegenstander van het basisinkomen en waarom? Ik was verrast door het ontbreken van kennis over het basisinkomen: van de zeventien geïnterviewde mensen viel me op dat ruim driekwart niet wist wat een basisinkomen is.

"Momenteel leef ik als een nomade, na een jaar met een basisinkomen geleefd te hebben heb ik een mini caravan aangeschaft en een fiets. Hier woon ik in en met deze caravan trek ik door Nederland. Ik kom rond van 350 euro per maand. Deze 350 euro krijg ik van 26 individuele mensen die mij nog steeds steunen," zegt Anne. Haar vaste lasten bestaan nu slechts uit de verplichte ziektekostenverzekering, waar ze ook nog vergoeding voor ontvangt. Aan voedsel is ze het meeste geld kwijt. Ik was verbaasd om te horen dat iemand van zo weinig per maand kan leven, maar vind het ook ontzettend knap

Wat we uit Anne's verhaal kunnen halen is dat een basisinkomen een leven behoorlijk kan veranderen. Waar kies jij voor zodra je financiële vrijheid ervaart? Aan de andere kant is het slechts één verhaal. Er zijn verschillende visies en die mogen er allemaal zijn. De Meet Up was zeer prikkelend en heeft velen aan het denken gezet. Wat Anne betreft beginnen we vandaag nog met de invoer van het basisinkomen. “Er is al genoeg geëxperimenteerd!”

Bekijk de Meet Up Ons basisinkomen hier terug.

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

Club Cele | Spoken Word: Powervrouw - Johan Bos

Spoken Word: Powervrouw

Door leercollega Johan Bos

kalender ma 15 april 2019

informatie Meer lezen

Club Cele nieuwsbrief

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op