Waar blijft onze eerste vrouwelijke premier?

door leercollega Lieneke Bisschop

kalender di 8 oktober

Waar blijft onze eerste vrouwelijke premier?

Eindelijk. 1919 is het jaar dat vrouwen in Nederland voor het eerst hun stem mochten laten horen tijdens de verkiezingen. Naar aanleiding van dit stemrecht organiseerde Club Cele op 1 oktober ‘Van korset tot papadag’ in samenwerking met HCO, Allemaal Zwolle en Zwolse theaters.

Nu hebben we honderd jaar het vrouwenkiesrecht in Nederland, maar waar blijft onze eerste vrouwelijke premier? Waarom is die er nog steeds niet? Waarom zie je nog steeds heel veel mannen in de politiek en bijna geen vrouwen? Van korset tot papadag is deel 1 van de drieluik over recht en vrijheid. Deze keer zoomden we met Marijke Roskam als moderator in op het recht en vrijheid van vrouwen in de politiek.

We kunnen prima zonder vrouwen in de politiek. De hele zaal was het hiermee oneens, op één persoon na. Maar waarom zijn er nou minder vrouwen in de politiek? Is het omdat ze te veel zorgtaken op zich nemen en er dus geen tijd voor hebben of zijn ze gewoon te bescheiden? Volgens het publiek zouden Sigrid Kaag, Carola Schouten of Beatrice de Graaf potentiële kandidaten zijn om de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden.

Eveline van Rijswijk, wetenschapsjournalist en theatermaker, nam ons mee door honderd jaar vrouwenkiesrecht met een verkorte versie van haar audiovisuele onewomanshow De Première. Van Suze Groeneweg naar Marga Klompé naar het broekpak van Anneke. Maar waarom hebben wij nog steeds geen vrouwelijke premier? Vrouwen twijfelen en onderschatten zichzelf, volgens Eveline. Maak vrouwen lijsttrekker. Durf te zeggen als een echte Henk Bres: alle opties zijn open.

Devika Partiman van Stichting Stem Op Een Vrouw, Bianca Pander van BKB Het Campagnebureau en de enige vrouwelijke wethouder van Zwolle, Monique Schuttenbeld, gingen samen in gesprek. Volgens Monique Schuttenbeld zijn we nog lang niet klaar met de emancipatie: “We moeten naar een eerlijke verdeling tussen mannen en vrouwen, we moeten voor een quotum gaan.” Maar hoe krijg je meer vrouwen de politiek in? “Vrouwen moet je daar vaker vragen, dan komen ze wel”, aldus Bianca. Maar hoe krijg je vrouwen hoger, als lijsttrekkers? Devika heeft de oplossing: “Je moet niet stemmen op de bovenste vrouw van de lijst, want die staat al hoog. Het beste is om te stemmen op vrouwen die lager staan, zo krijg je die hoger in ruil voor een man.”

Terwijl het donker in de zaal geworden is, verraden de hoofdlampjes van Theater De Makkers  - Yuna en Fieke - waar ze op het podium zijn. 24 uur lang doorzochten De Makkers het archief van het Historisch Centrum Overijssel, op zoek naar verhalen over vrijheid, recht en vrouwen die ze met ons deelden. Verhalen over Maria Johanna Wilhelmina Milatz die een eind maakte aan de samengeperste longen en ingeknepen ribben door het korset en over Gaatske Adriana Ladenius, de eerste vrouwelijke politicus in Overijssel.

De conclusie die de zaal deze avond trok was: mannen - neem ons serieus, wij moeten zelfverzekerder worden, maar jullie moeten ons steunen! Had jij er ook tijdens deze bijzondere avond graag bij willen zijn? Zet dan nu alvast 24 maart in je agenda want dan is het tijd voor deel 2 over recht en vrijheid.

Door Lieneke Bisschop

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Amadeus - De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Amadeus

De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY
12 t/m 13 nov

informatie Meer info

A Simple Space - Gravity & Other Myths (AUS)

A Simple Space

Gravity & Other Myths (AUS)
wo 30 okt 20.00 uur

informatie Meer info

't Schaep met de 5 Pooten - naar de oorspronkelijke televisieserie van Eli Asser en Harry Bannink

't Schaep met de 5 Pooten

naar de oorspronkelijke televisieserie van Eli Asser en Harry Bannink
28 t/m 30 nov

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Terug- en vooruitblik met Henk

Terug- en vooruitblik met onze collega's

Henk (theatertechnicus)

kalender ma 8 juli 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op