Waarom Sanne vindt dat je Mr. Gaga moet zien

kalender ma 17 juni

De laatste Talk of the Town Zwolle voor de zomervakantie is wel heel bijzonder, want we organiseren dan een buitenfilm bij het Perrontheater! We bekijken op dinsdag 2 juli de bijzondere film Mr. Gaga. In deze film volg je de Israëlische Ohad Naharin: één van de meest prominente choreografen ter wereld. De film is wereldwijd vertoond, in Nederland al eerder op IDFA, en nu kun je hem gratis tijdens Talk of the Town Zwolle komen bekijken!

Sanne Oostenga, marketingmedewerker van Zwolse Theaters, werd meteen geraakt door de film. Waarom jij deze film volgens Sanne moet zien?

"Ohad Naharin is al jarenlang één van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld en was bijna 30 jaar lang, tot 2018, artistiek leider van Batsheva Dance Company, het grootste dansgezelschap uit Israel. De bewegingstaal die hij zelf bedacht, Gaga, is een belangrijke vernieuwing geweest in de moderne dans. Hij maakt bijvoorbeeld geen gebruik van spiegels in dansstudio’s, dansers moeten vertrouwen op hun eigen intuïtie, emoties en instincten. Dansers krijgen daardoor, volgens Naharin, meer inzicht in hoe ze bewegen, ervaren het échte plezier erachter en komen in contact met hun lijf.

In de documentaire Mr. Gaga wordt Naharin privé en in zijn werk meerdere jaren gevolgd. Zijn positie als kunstenaar in Israël, een land in conflict, is interessant. Overal waar het dansgezelschap Batsheva Dance Company buiten Israël optreedt, klinkt een oproep tot boycot. En dat terwijl de artistiek leider Ohad Naharin in eigen land fel uithaalt naar de politiek. Zijn voorstellingen zijn niet direct politiek, maar indirect beïnvloedt het conflict iedereen, ook hem en daarmee zijn voorstellingen.

Batscheva Dance Company wordt financieel ondersteund door de Israëlische regering en het gezelschap is internationaal natuurlijk een prachtig visitekaartje voor Israël. Voor de pro-Palestijnse beweging BDS is Batsheva de belichaming van het kwaad. Zij willen een boycot van Israël en dus ook van Batsheva. Hij zegt daarover 'Als het de Palestijnen hielp, zou ik mijn eigen voorstellingen boycotten. Dat heb ik ze ook gezegd. Maar wij vertegenwoordigen de groep mensen in Israël die verandering wil. Dus wij moeten juist blijven dansen.' Het blijft een dilemma en dat zie je terug in de documentaire. Hoe hard Ohad Naharin de autonome waarde van zijn kunst ook veilig probeert te stellen, van politiek lijkt hij niet los te kunnen komen." Interessant!

Bestel je gratis ticket voor Mr. Gaga bij het Perrontheater via deze link


Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

What the fuck, praat gewoon Nederlands

What the fuck, praat gewoon Nederlands

Door Lieneke Bisschop

kalender do 13 februari 2020

informatie Meer lezen

Club Cele nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op