Een gesprek in balans

Een blog door bezoekster Christel van Raaij

kalender di 19 maart

Op 19 maart gingen we met vleesminnaars en vleesminderaars tijdens de Café O2 Is dood eng? in gesprek over onze relatie met vlees. Bezoekster Christel van Raaij was aanwezig en schreef op haar website deze prachtige blog. We vinden het ontzettend leuk als bezoekers verhalen en ervaringen met ons delen. Je bereikt ons op redactie@clubcele.nl. 

Beschaafd

“Waarom was dit zo’n beschaafde bijeenkomst?” Die vraag spookt door mijn hoofd sinds ik gisteren de Zwolse Schouwburg Odeon uitliep. Ik was bij een avond van Club Cele met als thema “Is dood eng?”. Voor de duidelijkheid: het gaat hier over het doden van dieren. Een jager/slager, een veganist en een docent biodynamische landbouw discussieerden met elkaar en met de zaal en alles bleef heel beschaafd.

Om te beginnen kun je vraagtekens zetten bij mijn verbazing. Wat had ik dan verwacht? Ik denk meer vuur in het gesprek. Meer overtuiging, wat meestal leidt tot willen overtuigen. Het thema “Is dood eng?” werd overigens amper aangeraakt. Het ging niet zozeer over eng, maar over nodig. Is het nodig dat we dieren houden, dat we dieren eten en als we geen of minder dieren eten wat is er dan nodig? Vragen waarover forse meningsverschillen bestaan. Toch bleef de agressieve toon achterwege, de toon die je steeds vaker tegenkomt wanneer mensen anderen ideeën en waarden hebben.

Het bleef zo beschaafd. Het was genieten. Met een licht gevoel van ongemak. Want waarom was er niemand, ook ik niet, die aan de veganist vroeg waarom zij kiest voor actievoeren met gebruik van illegaal gefilmde beelden? Waarom toch de keus voor dit soort middelen terwijl je tegelijkertijd concludeert dat er wel degelijk beweging is? Door deze vraag wel openlijk te stellen, was de avond waarschijnlijk anders verlopen. De sfeer bleef nu nieuwsgierig met veel open vragen en zonder openlijk oordelen. Oprechte interesse in elkaars ideeën en kennis.

Het is soms zoeken naar de balans tussen enerzijds opkomen voor je idealen en anderzijds je gevoel of mening parkeren om in gesprek te blijven. Gisteravond was in balans.

Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

What the fuck, praat gewoon Nederlands

What the fuck, praat gewoon Nederlands

Door Lieneke Bisschop

kalender do 13 februari 2020

informatie Meer lezen

Club Cele nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op