Dubbelwaardig vissen

door leercollega Lieneke Bisschop

kalender ma 23 september

Dubbelwaardig vissen


Dinsdag 17 september organiseerde Club Cele in samenwerking met het Leger des Heils ‘Waardevol of Waardeloos?’. Hoe kan de waarde van spullen en de waarde van mensen hand in hand gaan? En wat is het project Takemebag 2.0? Daar gingen we tijdens deze Meet Up over in gesprek. 

Een plastic soep zo groot als Europa, schildpadden die stikken omdat ze plastic zakjes eten en overal plastic afval dat op straat ligt. Beeldend kunstenaar Marit Otto vond dat daar iets aan gedaan moest worden. Samen met kunstenaar Anne Marie van Veen startte zij het project Takemebag en ontworpen ze tassen van allerlei onbruikbare materialen.

Kan je tegelijkertijd waarde toevoegen aan het leven van mensen en aan afvalmateriaal? Annemiek de Wolf van het Leger des Heils dacht hier samen met Marit over na. Een vervolg aan Takemebag zou gaaf zijn. Maar hoe doe je dat? En kan dat financieel wel?

Het 50|50 Workcenter van het Leger des Heils is een plek waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werk wordt aangeboden. Daar was ruimte om een werkplek te creëren voor iemand die ook met afval wilde werken en het project Takemebag kon voorzetten. Dus een gratis werkplek, voldoende afvalmaterialen en deelnemers van het Leger des Heils die meehelpen om een product van dat afvalmateriaal te maken. Nu moest er alleen nog een kunstenaar gevonden worden die met deze uitdaging aan de slag durfde te gaan.

De combinatie werken met mensen en met kunst sprak kunstenaar Chantall Heerink heel erg aan. Zij zag dit en als een ultieme kans om weer aan de slag te gaan. Een belletje naar Hanneke Wolters, teamleider van 50|50 Workcenter, met de vraag of ze kon komen kijken werd gepleegd. 

Vlaggenstof dat gered is van de verbrandingsoven van de Dokkumer vlaggen centrale, balletjes uit oude zitzakken en naaimachines van marktplaats die klaar staan om gebruikt te worden. Samen met Rebecca Pos, werkbegeleider bij 50|50 Workcenter, en de deelnemers startte Chantall het project Takemebag 2.0. 

Geen tas, maar een vissenspel. Dat werd het eindresultaat. Een waardevol project: waardevolle mensen aan het werk gezet en afvalmateriaal gered. En zeker nadat een van de deelnemers aan het einde van de avond zei: “Chantall is geen hulpverlener, maar ze heeft me laten zien dat ik meer kan dan ik zelf verwacht had,” kunnen we vaststellen dat de kracht van verschillende mensen met elkaar in contact brengen succesvol is. 

Kortom: ik vond het een mooie avond. Zeker omdat er ook deelnemers waren die meegekomen waren. Dat maakte dat er niet over de deelnemers werd gepraat, maar met de deelnemers. Takemebag 2.0: een bijzonder project, dat je niet alleen aan spullen waarde geeft maar ook een waarde aan het leven van mensen. 

Had jij er ook graag bij willen zijn? Kijk nu de avond terug via deze link.

Door Lieneke Bisschop

Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

What the fuck, praat gewoon Nederlands

What the fuck, praat gewoon Nederlands

Door Lieneke Bisschop

kalender do 13 februari 2020

informatie Meer lezen

Club Cele nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op