Kun jij dit lezen?

Terugblik op congres laaggeletterdheid i.s.m. deltaWonen

kalender ma 16 september

Kun jij dit lezen? Een terugblik op congres laaggeletterdheid i.s.m. deltaWonen  

Afgelopen woensdag 11 september organiseerde deltaWonen samen met Club Cele het congres Laaggeletterdheid. Wist je dat er in Nederland meer dan 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite hebben met lezen en schrijven? Daarom werd er aan het einde van het congres een pact getekend door deltaWonen en zestien samenwerkingspartners, waarmee zij het belang van de aanpak van laaggeletterdheid onderstrepen. Investeren in bewustwording, het signaleren van laaggeletterdheid, het verbeteren van eigen communicatie met klanten/medewerkers en het verwijzen van klanten naar de Taalpunten, dus. Hierbij krijgen ze advies en ondersteuning van Stichting Lezen & Schrijven. Met als doel: gaan voor een geletterd Nederland! 

Ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland hebben dus moeite met lezen en schrijven. Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen om je heen jouw communicatie kan lezen. Het overkoepelende thema van Club Cele dit seizoen is de inclusieve stad. Daar past het onderwerp laaggeletterdheid perfect in. We zijn erg blij dat we dit congres samen met deltaWonen hebben mogen organiseren.

Tijdens het congres hebben verschillende sprekers hun kennis gedeeld over laaggeletterdheid en de aanwezigen aan het denken het gezet. Mevrouw Geke van Velzen – directeur-bestuurder Stichting Lezen & Schrijven en mevrouw prof. dr. G.T.M. (Geert) ten Dam – Voorzitter College van Bestuur Universiteit van Amsterdam en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) vertelden over verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar laaggeletterdheid. Ze gingen in op het belang van goed onderwijs, het helpen van laaggeletterd en de cijfers; er zijn meer dan 2 miljoen mensen laaggeletterd in Nederland. Bovenal lieten ze zien dat er verandering nodig is. “Uiteindelijk kost het onze staat meer geld om de gevolgen op te lossen, dan om de oorzaak aan te pakken,” aldus Ten Dam.

In het programmaonderdeel ‘Het gesprek’ spraken Stichting Lezen & Schrijven, Deltion College, deltaWonen, de Zwolse wethouder Van Willigen en Hans Kasser (ex-laaggeletterde) over het belang van de aanpak van laaggeletterdheid. Ex-laaggeletterden gaven samen met de Taalpunten een inkijkje in hun dagelijkse leven; hoe is het nu en hoe ging het toen ze nog niet goed konden lezen en schrijven? Daarnaast vertelden bedrijven Novon Schoonmaak en Salverda Bouw hoe zij met laaggeletterdheid omgaan richting hun klanten en eigen medewerkers. 

Daarnaast is deltaWonen genomineerd als Taalheld in de categorie Bruggenbouwer! Deze award reikt Stichting Lezen en Schrijven uit aan personen of samenwerkingen die zich inzetten om laaggeletterdheid tegen te gaan. Martijn Sweitser, Evert Leideman (directie MT deltaWonen) en het team dat laaggeletterdheid op de kaart zet bij deltaWonen, zijn compleet verrast door Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen & Schrijven. Martijn Sweitser: “We vinden het een hele eer dat we door Anneke Jansen van Taalpunt Zwolle zijn genomineerd. Laaggeletterdheid aanpakken doe je samen, met samenwerkingspartners! Hoe meer organisaties weten over laaggeletterdheid, hoe beter we laaggeletterdheid kunnen signaleren en mensen helpen. Dat kunnen we als deltaWonen natuurlijk niet alleen, we vervullen graag de rol van bruggenbouwer. Vandaar dat we ook de kennis en ervaringen delen tijdens dit congres.”

Foto's © Jarno Kraayvanger

Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

What the fuck, praat gewoon Nederlands

What the fuck, praat gewoon Nederlands

Door Lieneke Bisschop

kalender do 13 februari 2020

informatie Meer lezen

Club Cele nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op