Blog Voedsel des Vaderlands: hoe proeft de regio?

Door leercollega Florine Rubingh

kalender wo 19 december

Voedsel des Vaderlands is een programmalijn van Club Cele waarin we bewustwording en verbindingen omtrent (lokaal) voedsel willen creëren. Want wat eten we nou eigenlijk en waar komt het vandaan? Speciaal voor deze programmalijn had Club Cele op 18 december een proeverij georganiseerd aan de hand van de Schijf van Vijf met hapjes en drankjes van lokale boeren en ondernemers. De avond was gepresenteerd door onze moderator Martijn van Hese.Schijf van Vijf - GGD Ijsselland                                                                                                                                        
De eerste gast was Wietske Huismans van GGD Ijsselland (beleidsadviseur en makelaar ´Jong Leren Eten’). De Schijf van Vijf is de richtlijn in het werk van Wietske. Martijn vroeg aan haar wat er is veranderd aan de Schijf van Vijf. Wietske: "De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de schijf ‘groente & fruit’ is aanzienlijk groter geworden, het gaat namelijk van 200 gram naar 250 gram per dag. De schijf is aangepast omdat er nieuwe onderzoeken zijn verricht waaruit blijkt dat nog steeds te veel mensen met westerse ziektes zoals diabetes kampen." Volgens Wietske heeft de nieuwe schijf meer variatie betreft vlees: je hoeft echt niet elke dag vlees te eten. Aangeraden wordt om vlees af en toe te vervangen voor bijvoorbeeld vis of bonen. Verder is het brood in de schijf aangepast naar volkoren of bruin brood, en qua dranken heb je water en thee. "Zuivel is goed!" zegt Wietske. Verder raadt ze aan om bij elke maaltijd groente te nuttigen zoals rauwkost, anders kom je moeilijk aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Je mag drie keer per week een ‘zondig´ momentje hebben, waarin je iets buiten de Schijf eet of drinkt. Best moeilijk, hoor!

Koolzaadolie – Brassica olie                                                                                                                                                        
Na het verhaal van Wietske betrad Jan van Gerner het podium. Jan heeft het bedrijf Brassica Olie waarmee hij koolzaadolie verkoopt. Terwijl hij sprak gingen er planken rond met brood van de Stadsbakker en de heerlijke olie om het in te dippen. De koolzaadolie was heerlijk, een beetje nootachtig en honderd procent natuurlijk. De tweede koolzaadolie die ik te proeven kreeg, had een boterachtige smaak en is ook geschikt voor veganisten.

Pastinaaksoep - Tuin Salland
Maaike Baack van biologisch Tuinbouwbedrijf Salland vertelde over haar bedrijf en dat er in de tuin veertig soorten groenten verbouwd worden. Deze groenten komen in de groentetas van Tuin Salland, waar je als Zwollenaar een abonnement op kunt nemen. Van de pastinaak van Tuin Salland was ook een verrukkelijke soep gemaakt door collega Ellen de Lange, die we ook mochten proeven. De soep was erg vol en romig van smaak. Om mij heen zag ik mensen genieten en de feedback was enthousiast. Maaike: "Ik word er blij van om te zien dat mensen mijn groente opeten en dat het vers bij de mensen gebracht kan worden."

Droge worst - 4 jaargetijden vlees Heino
Jeroen Neijmeijer van het bedrijf 4 jaargetijden vlees Heino had twee soorten heerlijke worst meegenomen, afkomstig van zijn varkens. De stukjes worst waren erg lekker van smaak en zijn lekker bij een borrel (of gewoon tussendoor). Hij heeft er zeven jaar geleden voor gekozen minder varkens te houden en te gaan voor kwaliteit. "Hierdoor heb ik meer contact met de varkens, dat is heel waardevol."  (Karne)melk en yoghurt - Erve Slendebroek
Ook Jaco Visscher kwam ons vertellen over het bedrijf Erve Slendebroek, een agrarisch familiebedrijf die hij samen met zijn vrouw Roelien runt. Er werden bekertjes yoghurt en karnemelk uitgedeeld met een heel bijzondere smaak en dan maak ik geen grapje. De yoghurt van dit bedrijf smaakt wezenlijk anders dan een normale supermarkt yoghurt. Hij heeft een heel speciale, romige smaak, en is zeker het proberen waard! Er was ook nog een frambozen variant te proeven, volgens velen erg lekker.

Whisky en kaas
De laatste twee gasten waren Hans Offringa (auteur en o.a. bekend van The Wisky Couple) en Harry Schonewille die vertelde over zijn bedrijf Harry, de Smaakspecialist waar hij diverse soorten kaas en andere delicatessen verkoopt. Er ging een plateau rond met een zachtere kaas die goed te combineren was met een type whisky die Hans ons liet proeven. Hans: "Eerst neem je een slok whisky en laat je deze goed door je mond gaan. Hierna neem je een klein hapje kaas en een klein slokje whisky. Op het moment dat deze twee smaken worden vermengd ontstaat er een nieuwe, bijzondere smaak." Hierna werd er een andere, sterkere whisky uitgedeeld met een pittige kaas erbij. Het was een bijzonder goede whisky en de kaas paste er ook perfect bij. Om me heen zag ik mensen genieten van de heerlijke combinatie en ook bij collega’s viel het erg goed.Ik vond het super interessant om over de Schijf van Vijf te horen en heb weer nieuwe dingen geleerd. De proeverij was sfeervol maar vooral super lekker! Het was vooral erg leuk om de verhalen achter de producten en bedrijven te horen. Als er ooit een nieuwe proeverij georganiseerd wordt raad ik zeker aan om er bij te zijn.

Ben je benieuwd en wil je de Meet Up terugzien? Dat kan hier.


 

Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

Club Cele | Café O2: Een gesprek in balans - Christel van Raaij

Een gesprek in balans

Een blog door bezoekster Christel van Raaij

kalender di 19 maart 2019

informatie Meer lezen

Club Cele nieuwsbrief

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op