Water

door: Max Molovich

kalender wo 16 november

WATER 
 
Geschreven en voorgelezen op dinsdag 15 november 2016 in Club Cele tijdens Café O2 over de rol van water in de circulaire economie. 
 
Jaren geleden hadden de dochters van kledinggigant Tommy Hilfiger een eigen reality show op MTV. Hun leven bestond uit shoppen en sweet sixteen feestjes vieren. Tijdens een ritje in de limousine na een dagje winkelen, bedachten de dames dat het eigenlijk maar raar was dat kleding niet gratis was zoals drinkwater en elektriciteit. Net als drinkwater was kleding immers een primaire levensbehoefte. 
 
De dochters van Tommy Hilfiger behoren wellicht niet tot de mensen die vooraan stonden toen Onze Lieveheer de realiteitszin uitdeelde, maar ze maakten wel wat duidelijk: drinkwater wordt snel voor lief aangenomen. Zie ik bij mezelf ook. Ik verspil het zonder al te veel na te denken. Ik plas trouwens meestal wel onder de douche, waarmee ik een doortreksessie bespaar. Nu ik erover nadenk, ik zou natuurlijk ook de afwas mee kunnen nemen onder de douche. We moeten wat meer kijken hoe we twee vliegen in één klap kunnen slaan, wil ik maar zeggen.  
 
En wellicht moeten ook de regenton eens wat meer promoten. 
 
Toen ik opgroeide in een dorpje aan de Waal, had mijn beste vriend een buurvrouw die Ditje heette en die alles waar ze water bij nodig had, deed meet water uit de regenton. Ze droeg ook altijd vier kousen over elkaar om de gaten te maskeren, dus helemaal serieus namen we haar niet, maar ze was haar tijd eigenlijk ver vooruit terwijl wij dachten dat ze in de 19e eeuw leefde. 
 
Over mijn jongere jaren gesproken. Toen ik twee was, ben ik nog bijna aan de paratyfus bezweken, volgens mijn ouders doordat ik Waalwater had binnengekregen, destijds het meest vervuilde water van Nederland. Jaren later ging ik met vrienden kamperen aan de Waal. En wasten wij onze borden af met Waalwater, kookten wij onze eitjes in Waalwater en lengden wij onze ranja aan met Waalwater. We leven allemaal nog. Ik heb wel man boobs* gekregen, maar dat heeft vermoedelijk andere oorzaken. 
 
Vorig jaar zomer heb ik de stenen uit onze tuin door gras vervangen. Gewoon, omdat we dat mooier vonden. Maar het is nog mooier nu ik weet dat we daarmee lekker circulair bezig zijn. Helaas heb ik geen frituurpan.** 
 
 
*Tijdens de inleiding vertelde moderator Sander Wageman waar vervuild water allemaal toe kon leiden: tot vissen die van geslacht veranderden, vogels die lesbisch werden en mannen die borsten kregen. 
 
**De opmerking over de frituurpan refereert aan een pitch die Blauwvinger Energie hield aan het einde van de avond. Zij roepen heel Zwolle op om aan het eind van Oud & Nieuw alle oliebollenvet te verzamelen. Want dat kun je hergebruiken. Als ik het goed begreep kun je met één flesje gebruikt frituurvet 1000 keer om de aarde rijden in de bolide van Jos Verstappen. Maar het kan zijn dat ik het niet goed heb begrepen. 

Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

Club Cele | Spoken Word: Je bent wat je... draagt - Johan Bos

Spoken Word: Je bent wat je... draagt

Door leercollega Johan Bos

kalender di 30 april 2019

informatie Meer lezen

Volg club cele op

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op