Beethoven-Party in Odeon

Iris Haeck, programmeur klassiek

kalender ma 26 september

Dit is een column over muziek. Klassieke muziek. Als u tot de concertbezoekers van Zwolse Theaters behoort: spits dan uw oren. Als u nog nooit naar een concert in Zwolse Theaters bent geweest: spits vooral ook uw oren.

We hebben een Beethoven-Party, zondag 16 oktober van 11:00 tot 16:00 uur: alle vijf sonates voor cello en piano op één dag. Is dat niet wat veel, hoor ik u denken. Nee, is mijn antwoord. Totaal niet. Toegegeven, er is niet veel repertoire waarbij dit kan, zo’n complete reeks achter elkaar, maar hier kan het.

Het is niet alleen een puur feest voor de oren, in het korte bestek van vijf sonates wordt ook nog eens zijn revolutionaire muzikale ontwikkeling geschetst: van old style klassiek naar het eigenzinnige en de diepgang van de late Beethoven.

Dat is uniek.

Het beeld dat we meestal van Beethoven hebben is dat van een knorrepot, met een opvliegend karakter. Beetje woeste man. Met lak aan regels en etiquette. Je zou ook kunnen zeggen: een volstrekt authentiek mens die geen concessies deed aan wat hem innerlijk dreef. Die geen concessies deed aan wat zijn muzikale genie hem ingaf. Waardoor hij zich letterlijk en figuurlijk los kon zingen van zijn tijd. Die stijlbreuk maken we mee in de vierde sonate met de derde sonate als schakel tussen tussen oud en nieuw. Welluidende muziek, hoog romantisch maar nooit sentimenteel. Het grijpt je bij de kladden. Je wilt meer, en nog meer en je krijgt het ook.

Dus, doorgewinterde, aarzelende en nog-geen-concert bezoeker: Kom! Kom naar onze Beethoven-Party. Drie internationale top-cellisten zullen u laten horen waarom deze sonates tot de juwelen van de kamermuziek behoren: Thorleif Thedéen (deze zomer op het festival van Janine Jansen in Utrecht en eind oktober op de Amsterdamse Cello Biënnale), Gavriel Lipkind, de karaktervolle virtuoos en onze nationale held Pieter Wispelweij, die altijd garant staat voor een muzikaal feestje. De presentatie is in handen van Serge van Veggel, artistiek leider van Opera2Day.

Mocht u denken dat we hiermee ons kruit verschoten hebben: geen sprake van.

De broers Jussen komen, superharpist Remy van Kesteren komt met zijn muzikale vrienden, er is een gloednieuwe serie met de muziek van Nu, er is oude muziek in de Lutherse Kerk, er zijn de jonge talenten van de New Masters, Ton Koopman komt met zijn Amsterdam Baroque Orchestra met de Brandenburgse Concerten en… zoveel nog, ik heb nog een column nodig. Of u pakt de vrolijke rode gids er even bij.

Zien we u 16 oktober? O, en mocht u nog naar de film Love & Friendship gaan en u hoort halverwege hemelse cellomuziek? Drie keer raden.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Hamlet, de familievøørstelling 8+ - Theater Rotterdam

Hamlet, de familievøørstelling 8+

Theater Rotterdam
16 t/m 17 mrt

informatie Meer info

Urban Myth - Celia! - Een swingende voorstelling over persoonlijke idealen en solidariteit

Urban Myth - Celia!

Een swingende voorstelling over persoonlijke idealen en solidariteit
di 19 feb 20.00 uur

informatie Meer info

Journey Through Blackgospel

Journey Through Blackgospel

8 t/m 9 mrt

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

“Nog groter, professioneler en internationaler”

“Nog groter, professioneler en internationaler”

Producent Richard Schoonhoven over zijn tweede Journey Through Blackgospel

kalender vr 25 januari 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op