Onverwachte ontmoetingen

kalender wo 30 maart

Je ziet ze vaak, dates in een café. Semi-romantisch bij kaarslicht in de verste hoek verscholen. Tikje zenuwachtig, ze kennen elkaar ten slotte nog maar net en met welk onderwerp begin je in vredesnaam het gesprek met deze potentiële liefde? Ik, Serena Oosterloo, heb naast mijn stage bij Zwolse theaters en Club Cele, een bijbaantje in de horeca in Zwolle en daar zie je deze situaties regelmatig.

Wat de laatste tijd anders lijkt te zijn dan de jaren ervoor is dat de dates elkaar op een andere manier tegenkomen. Dat eerste, spannende, onderwerp wat eerst aan een tafel in de kroeg plaatsvond, heeft al een poos ervoor plaatsgevonden: via hun telefoon. Een aanzienlijk aantal van de dates die nu binnen komen lopen, kennen elkaar via Tinder. Een mobiele applicatie waarbij je andere mensen op basis van hun foto en een korte omschrijving kiest of afwijst. Pas wanneer je elkaar “goedkeurt” kun je met elkaar kletsen. En daar, eerder dan gewoonlijk, vindt het eerste gesprek plaats. Veel minder ongemakkelijk dan in de kroeg, niet face-to-face en zonder de mogelijkheid om te stamelen.

Doordat mensen elkaar al online spreken voordat ze op hun eerste date gaan, verandert het voor mij voornamelijk dat ik minder vaak een leuke opmerking kan maken om het ijs een beetje te breken of minder vaak kan giebelen om de klassieke “en wat doe je graag in je vrije tijd”-vraag. Maar er verandert natuurlijk veel meer: van ongeschreven regels om online te flirten tot mensen die principieel tegen online daten zijn.

Bij platform Club Cele, dat elke dinsdag in Café Foyé plaatsvindt, kwam op 23 februari het onderwerp Tinder en online flirten voorbij. Samen met flirtcoach Saskia Paulissen, VPRO Tegenlicht researcher Marijntje Denters en Aafke Strikwerda, initiatiefneemster van het project OnverWACHTe Match in de Brugwachtershuisjes spraken we over de invloed van technologie op daten. Er kwam naar voren dat online daten op verschillende fronten invloed heeft, maar ook dat online daten verder gaat dan alleen WhatsApp en Tinder. Er worden ook veel verschillende applicaties en technische snufjes bedacht om de “afstand” tussen mensen kleiner te maken. Zo vertelde Saskia Paulissen dat geur, en dan niet parfum, maar lichaamsgeur, een belangrijk aspect is van een partner vinden. Dit verdwijnt via online daten. Maar, je kunt het natuurlijk zo gek nog niet verzinnen of er is al iets op bedacht. Zo hebben een aantal knappe koppen hier al iets op bedacht. Namelijk een app waarmee je een geur kunt kiezen en vervolgens kunt verzenden naar de telefoon van iemand anders!

Deze verdieping en nieuwe kennis is iets wat bij Club Cele elke week weer centraal staat. Dinsdag 23 februari was het Tinder, maar op 15 maart is het innovatiekracht in de zorg en op 22 maart de toekomst van educatie. Zo leer ik elke dag tijdens mijn stageperiode bij Zwolse theaters en Club Cele weer iets nieuws. Van onderwerpen waar ik anders veel minder snel mee in aanraking zou komen.

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi - Anti-sprookje voor volwassenen

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi

Anti-sprookje voor volwassenen
wo 10 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Amadeus - De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Amadeus

De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY
12 t/m 13 nov

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Merkel

Electro-opera Merkel

Een ongrijpbaar personage in haar eigen electro-opera

kalender ma 18 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op