De 'brainshake' van de Partizanen

Interview met de Partizanen

kalender do 20 april

Absurd, verfrissend en rebels: het duo De Partizanen verovert het cabaret. Hun nieuwe show heet Welkom in Partizanië.

Wat hebben een jerrycan met gevoel, een koffiemaal-verslaafde en een gewiekste luciferverkoper met elkaar gemeen? Ze komen voor in het nieuwe cabaretprogramma Welkom in Partizanië van De Partizanen. Wie zegt u? De Partizanen? Maak kennis met een hoogkomisch duo dat stormenderwijs Nederland verovert met hun snelle, absurde humor. Die heeft er ook voor gezorgd dat ze sinds kort de huiscabaretiers zijn van DWDD, waar ze op vrijdag de week afsluiten met hun ‘Weekdesk’. Maar terug naar het theater, want daar liggen hun wortels. Onder het motto Een lach, je bent in Partizanië slepen Merijn Scholten en Thomas Gast het publiek hun totaal eigen universum in, waar ‘kameraderie’ hoog in het vaandel staat.

Geen rode draad a.u.b.

Is het wel cabaret is dat zij maken? “Kenners noemen het cabaret, maar wij noemen het Action Packed Adventure Theatre (A.P.A.T.).” Juist. De Partizanen verstaan de kunst om eigentijdse trends en hypes te vertalen in hilarische sketches, malle dansjes, gekke liedjes en absurde dialogen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Voorzien van flitsende videobeelden en dito muziek. Hoe komen ze erop, is eigenlijk de enige vraag  die er toe doet. “Dat blijft natuurlijk altijd een beetje vaag. Soms heeft de één een inval, soms de ander. En soms ontstaat het gezamenlijk. Als je alles wat wij in ons leven tot ons hebben genomen aan observaties, ervaringen, tv-programma’s, boeken en muziek in een blender gooit, dan komt er kennelijk dit uit. Een ‘brainshake’, zo zou je het kunnen noemen.” Daarnaast zijn de mannen wars van een rode draad, ze zeggen aan het begin van hun programma zelfs: “Als je die ziet, waarschuw dan even, dan halen we hem eruit.” Niks is zo onuitstaanbaar, vinden ze, als een onoprechte rode draad. “Wij onderschatten ons publiek niet en gaan ervan uit dat ze daar doorheen prikken. Bovendien zijn we kinderen van onze tijd: snel verveeld en met een korte aandachtspanne. We gaan door zolang een scène ons bevalt en doen weer iets anders als we daar zin in hebben. Wij noemen onze voorstellingen wel eens semi-intellectuele kwalitaria met ambachtelijk bereide, in lijnzaadolie gebakken hersensnacks. Dat is niet waar trouwens, zo noemen we onze voorstellingen nooit. Maar misschien gaan we dat wel doen nu.” Kortom: die Partizanen, dat is een apart slag.

Nationale trots

Dat alles hebben Gast en Scholten meegenomen voor hun tweede show Welkom in Partizanië.  Op de vraag wat voor land dat eigenlijk precies is, luidt het droge antwoord: “Partizanië en zijn lokale bevolking zijn nog niet volledig in kaart gebracht. Het is wat dat betreft een walhalla voor de ambitieuze antropoloog. Wat ons tot nu toe het meest heeft verbaasd is het volkslied, dat volkomen atonaal en tekstueel onbegrijpelijk is, maar je achterlaat met een aan waanzin grenzend gevoel van nationale trots.” Een visum is gelukkig niet nodig, want “Partizanië valt onder het Schengen-verdrag, dus in principe is het vrij reizen. Maar een geldig toegangsbewijs wordt door ons wel op prijs gesteld.” Dus wie de reis naar het onbekende niet schuwt, kan met een gerust hart op weg naar Partizanië.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

De wereld volgens John - Het Nationale Theater

De wereld volgens John

Het Nationale Theater
di 28 mei 20.00 uur

informatie Meer info

'T Schaep met de 5 Pooten

'T Schaep met de 5 Pooten

28 t/m 30 nov

informatie Meer info

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

28 mei in Schouwburg Odeon

kalender di 30 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op