"Een reis die je even uit je hoofd haalt, en meer in je lichaam brengt."

In gesprek met Maarten Vinkenoog over DiepzeeKerk

kalender do 2 september

Maarten Vinkenoog vertelt over het ontstaan van de nieuwe voorstelling DiepzeeKerk, die afgelopen juli in première ging in De Duif in Amsterdam. DiepzeeKerk trekt nu door heel Nederland, van kerk naar kerk. Op 17 september beleef je deze bijzondere voorstelling in de Grote Kerk/Academiehuis.
 
Kerken zijn van oudsher de plek van het ritueel en alles wat je ziet is ingesteld op het samenkomen en vooral het samen beleven van tekst en muziek. Project Wildeman maakt nieuwe rituelen waar oude rituelen steeds meer aan het verdwijnen zijn.
 
Hoe is DiepzeeKerk ontstaan?
Maarten: "Het is ontstaan vanuit de gedachte om een immersieve geluidservaring te bouwen binnen kerken, middels een cirkel van surround-sound speakers, waarbinnen je mensen echt mee op reis kan nemen. Een reis die je even uit je hoofd haalt, en meer in je lichaam brengt. De vaak imposante grootsheid en architectuur van een kerk zou ons decor worden, het vertrekpunt van de reis, waar we ons klankdecor mee kunnen vermengen. We willen de deelnemers een genot voor de zintuigen bieden, door ze te omsluiten met onze instrumenten en onze live muziek. Het thema water en de zee leent zich goed voor het maken van zo’n reis, waarbij we langzaam afdalen naar een soort diepere wereld binnen ons lichaam, binnen ons zijn. En onze geluidsopstelling werkt fantastisch als je op zoek bent naar een ronddraaiende, kolkende, stromende afdaling naar een in onszelf verborgen plek, je eigen Diepzeekerk."

Onbewust zijn we als mens al onderdeel van heel veel rituelen. Project Wildeman innoveert op dat thema. Wat is het ritueel van DiepzeeKerk en welke rol speelt meditatie daarin?
"DiepzeeKerk heeft iets weg van een muzikale, geleide meditatie. Ik heb zelf de rol van een soort vreemde reisleider die je met beschrijvende teksten en visualisatietechnieken bij de hand neemt. We nemen je met muziek, soundscapes en begeleidende teksten opweg naar een spannende onderwaterwereld. Wat je tijdens deze reis ziet gebeuren is hoe je jezelf tijdelijk kan losweken van het chaotische, gehaaste bestaan van het dagelijks leven. Je eigen gedachten, de kracht van je verbeelding, je zintuigen nemen de overhand en brengen een diepe, serene rust. Onderweg staan je wel wat verrassingen te wachten, het is soms ook wel een beetje leip wat er allemaal de revue passeert hoor. Maar het is ons denk ik wel echt goed gelukt om een meditatieve, hypnotiserende lichamelijke ervaring te scheppen. Je bent in diepe gedachten verzonken, maar je voelt de aanwezigheid van de mensen om je heen, de anderen in de kring. Die rust, dat gevoel van verbinding zijn dingen we denk ik allemaal wel nodig hebben in deze huidige, soms verwarrende en individualistische wereld."
 
Wat hoop je dat mensen meenemen van de performance? 
"Een belangrijk onderdeel van de performance is hoe we met onszelf en andere mensen in verbinding staan. De performance heeft eigenlijk best een aantal overeenkomsten met een traditionele kerkdienst. Ik ben zelf niet gelovig opgevoed, maar voel bij kerkdiensten wel de kracht en het belang van samenzijn. De fysieke aanwezigheid van anderen in een veilige, geborgen omgeving. We gaan ook in op de verbinding met onze omgeving. Met de natuur, de onderwaterwereld. Alles verbonden als één groot koraalrif. Ik zou het erg mooi vinden als mensen dat gevoel van verbondenheid bij onze performance zullen ervaren en na afloop ergens met zich mee kunnen dragen."
 
Ook DiepzeeKerk meemaken? Koop dan nu je ticket. 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Yara's wedding - NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni) en Schauspiel Hannover

Yara's wedding

NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni) en Schauspiel Hannover
do 1 jun 20.00 uur

informatie Meer info

Pieter Derks - Uit het niets

Pieter Derks

Uit het niets
18 t/m 19 mei

informatie Meer info

Rene van Meurs* - 2636

Rene van Meurs*

2636
wo 10 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Vanaf 3 april Pin Only

Vanaf 3 april Pin-Only bij Zwolse theaters

In Schouwburg Odeon en Theater de Spiegel

kalender do 30 maart 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.