7 x Zwolse must sees

Volgens directeur Hilko Folkeringa

kalender wo 1 november

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont, leeft én werkt kent vaak de allerleukste plekken. In De Buurt Zwolle interviewde Hilko Folkeringa – sinds 1 oktober directeur bij Zwolse theaters – want wie anders dan Hilko weet de beste Zwolse must sees van dit seizoen?! Hij hoefde dan ook niet lang na te denken over zijn zeven favoriete kijktips.

1. Wende - Mens
Wende Sneijders is toch wel één van Hilko’s persoonlijke favorieten. “Wende, daar kijk ik altijd naar uit! Vanaf de eerste keer dat ik haar in het theater zag, heeft zij mij geboeid en gegrepen. Haar verhaal, haar stem, haar muziek en zoals ze het podium bekleed. Ze oogt wellicht fragiel, maar als ze losgaat, grijpt ze de hele zaal. Ik vind het dan ook fantastisch dat zij dit seizoen opnieuw naar Zwolle komt. In dit geval staat zij in Hedon; een mooie samenwerking tussen het poppodium en Zwolse theaters.”

2. Fiddler on the Roof
Hilko is ook erg nieuwsgierig naar de grootse musical Fiddler on the Roof. “Je ziet steeds vaker dat een aantal hele grote producties maar op een beperkt aantal plekken komt te staan, en daar is Fiddler on the Roof ook één van. Deze musical speelt slechts in acht theaters in Nederland. En daar hoort De Spiegel in Zwolle uiteraard bij! Het is een klassiek verhaal, ook wel bekend onder de titel Anatevka, met o.a. het beroemde nummer ‘If I was a rich man’. Thomas Acda staat in de hoofdrol. Hij speelt een Joods-Russische melkboer, die als vader van drie dochters ziet dat zij allen hun eigen weg gaan in plaats van, zoals de ongeschreven regels voorschrijven, uitgehuwelijkt worden naar de wens van vader. Een verhaal dat erg goed past in de huidige tijd, waar verandering en culturele tradities en bestaande opvattingen regelmatig botsen.”

3. Terror
“Terror is een interactief stuk dat wereldwijd gespeeld wordt en waar het publiek een hele belangrijke rol speelt. Een vliegtuig met 148 passagiers aan boord wordt gekaapt. De kaper dreigt het vliegtuig neer te laten storten op de Johan Cruijff Arena waar op dat moment de interland Nederland – Duitsland wordt gespeeld voor 54.000 toeschouwers. Twee F-16’s worden de lucht in gestuurd en wachten op een bevel. Dat bevel komt en luidt: niet schieten. Een van de F-16-piloten neemt het heft in eigen handen en schiet het passagierstoestel uit de lucht om zo 54.000 levens te sparen. Tijdens dit stuk zit je in de rechtszaak waarin deze piloot wordt aangeklaagd voor de moord op 148 mensen, en jij bepaalt! Het publiek is namelijk de jury. Is hij schuldig of is hij een held omdat hij tienduizenden mensen heeft gered? En het kan zo maar zijn dat de ene avond het publiek hem schuldig acht en de andere avond weer een hele andere uitspraak is. Echt een heel interessant en spannend stuk, dat bijvoorbeeld in Duitsland zoveel aandacht trok dat het daar live op televisie is uitgezonden.”

4. De Verleiders
Volgens Hilko is de voorstelling van De Verleiders, Stem Kwijt, echt eentje waar mensen naartoe moeten. “Wat De Verleiders altijd doen, is haarscherp een aantal vraagstukken neerleggen. Of zoals zij het zelf zeggen: zij streven ernaar actueel theater te maken, met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret. Wat is er nu eigenlijk aan de hand en waar zijn we bezig met elkaar? Dit vind ik het mooie aan hun voorstellingen en überhaupt aan het theater. Je kunt er naartoe gaan voor vermaak, maar ook om te kijken wat het met je doet en je aan het denken zetten. Het is maar net waar jij op dat moment zin in hebt”, vertelt Hilko. De voorstelling is nu heel actueel met het verse regeerakkoord en de verkiezingen die eraan komen. Het gaat over democratie en over de vraag of democratie eigenlijk nog wel bestaat. De Verleiders gaan daarnaast onderzoeken of er een ander soort van democratie ontwikkeld kan worden: democratie 2.0.

5. Nederlands Dans Theater 2
Het Nederlands Dans Theater vindt Hilko onder de categorie pareltjes vallen. “In dit geval zijn het de jonge danstalenten van het Nederlands Dans Theater, maar ze zetten altijd zulke bijzondere producties neer. En daarmee touren zij niet alleen door Nederland, maar zijn zij wereldwijd beroemd. Onder de titel Sum Thoughts worden meerder werken opgevoerd van o.a. de zeer befaamde huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot, maar er is ook het prachtige Short Cut van Hans van Manen te zien. Een must see, een lust voor het oog.”

6. Rundfunk
“Als je van absurdistisch houdt dan is dit ook echt een voorstelling waar je naartoe moet”, volgens Hilko. “Rundfunk is officieel een televisieprogramma, maar nu ook te zien in het theater. Misschien ken je het wel van de bekende uitspraak ‘allemaal onvoldoende‘ (en dan met een Duits accent). In een krankzinnige reeks snelle scènes, absurde grappen en slechte dans behandelen de jongens van Rundfunk het volwassen worden.”

7. Jan Beuving
De laatste must see van Hilko is cabaretier Jan Beuving. “De VSCD-Cabaretjury kende Jan de Neerlands Hoop 2017 toe; de prijs voor de meest belovende cabaretier met het grootste toekomstperspectief.”

Extra tip van Hilko: “Wat ik heel erg leuk vind aan Zwolse theaters is dat er twee verschillende theaters zijn. Het grootse de Spiegel versus het kleinere Odeon waar het iets meer mag schuren en waar debatten zijn. Als je fan bent van Odeon, ga ook eens naar de Spiegel of andersom. Het is een ander soort theater, maar het is echt de moeite waard om over en weer te gaan.”

In samenwerking met In De Buurt Zwolle

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Citizen K., Onze Straat en De Wereld volgens John

kalender wo 3 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op