Een voorstelling geïnspireerd op het beroemde schilderij van Magritte

Dit Is Geen Droom

kalender vr 3 februari

Wie kent het niet, zijn schilderij van een levensechte pijp, met daaronder de tekst Dit is geen pijp? Een kindervoorstelling maken geïnspireerd op het werk van de surrealistische schilder Magritte, dat moet je durven. Jeugdtheatergroep Unieke Zaken neemt de handschoen op. Of moeten we zeggen: de pijp?

Actrice Mirjam Morsch (53) verontschuldigt zich zodra ze de deur opendoet. "Ik wilde je niet afbellen. Maarre... dit is geen gewone repetitiedag. Onze regisseur, Martin Hofstra, wilde vandaag thuis werken, om alles wat we tot nu toe hebben bedacht op een rijtje te zetten. Dus nu doen we andere klussen."'We', dat zijn de drie acteurs van Jeugdtheatergroep unieke Zaken, naast Morsch zijn dat Peter Bolten (59) en gastspeler Arjan Bouwmeester (39). Plaats van handeling: hun eigen theater, Fabrique Unique, gevestigd in een gigantische ruimte vlakbij de Alkmaarse binnenstad.

Dit is geen droom, de voorstelling die nu nog in wording is, is geïnspireerd op het werk van de Belgische surrealistische schilder René Magritte. Terwijl de mannen sjouwen met decorstukken en wieltjes onder een houten paneel schroeven, vertelt Morsch: "We maken dit voor iedereen van 4 tot 104. Dat is wel een zoektocht, hoor. Magritte gaat over verwarring. Hoe vertaal je dat naar de kinderen toe? We zoeken naar de logica in de onlogica. Maar het moet ook niet té verwarrend worden. Dus hebben we personages en een locatie verzonnen. Ik ben de directrice van een museum, dat ik met mijn twee hulpjes inricht. Dat herkennen kinderen, hun tekeningen worden ook in de klas opgehangen. De voorstelling moet kop en staart hebben. Maar als je te rigide een verhaal wilt vertellen, haal je de ziel eruit. Gisteren hadden we echt een dip-dag, zo'n repetitie dat je denkt: Hoe moet dit goedkomen? Ach, we maken al zolang theater, ik weet dat dit elk repetitieproces gebeurt. Maar vandaar dat Martin vandaag thuis werkt."

Het decor in-wording bestaat uit houten panelen, met daarop lege schilderijlijsten. Morsch: "Achter elke lijst zit een luikje dat open kan. Zo komen de schilderijen tot leven. Uit de luikjes komen ook objecten in 2D en 3D. Of er stapt een man met een bolhoed uit een schilderij. Niets is wat het lijkt. We spelen de hele tijd met 'wat is echt, wat is niet echt'." Ze geeft een voorbeeld: "Ergens komt er een man met een pijp op, een bekend beeld van Magritte. Meneer, u mag hier niet roken, zegt iemand. Waarop de man zegt: Maar dit is geen pijp." De heren komen erbij, tussen het klussen door. Peter Bolten: "Er zijn ook Monty Python-achtige animaties, zoals de scène waarin een mes uit een muur komt dat een appel achtervolgt en doormidden snijdt. Die twee helften duiken dan ergens anders op."

"We kunnen de parapluscène wel uitproberen", stelt Bouwmeester voor. Het volgende moment klinkt er muziek in een dwingend ritme, en staan de drie acteurs opgesteld. Morsch blaast zachtjes tegen een paraplu die tegen de achterwand hangt en opeens raadselachtig op de grond valt. Vervolgens zeilen er van alle kanten paraplu's door de lucht. Er ontstaat een spannende choreografie met zes, acht, tien paraplu's, die Morsch aan haar lichaam vasthaakt, vangt, weggooit en wat al niet meer. Ongelofelijk wat je allemaal met paraplu's kunt doen. Timing is uiterst belangrijk. Wanneer werkt iets wel, wanneer niet? Gedreven en met eindeloos geduld proberen de drie acteurs variaties uit, stimuleren en bekritiseren ze elkaar.

Pr-medewerkster Annelies Rensink (29) komt binnenwaaien: "Ik heb Martin aan de telefoon, voor iemand van de harde kern." "We hebben geen harde kern", grapt Bolten. Even later bekijkt het trio een nieuwe pr-foto: "Mooi Annelies, die appel in Arjans mond." Bouwmeester: "En wat een knappe man op die foto, hè..."

"Ik werk nu anderhalf jaar bij Unieke Zaken", zegt Rensink, "de sfeer is hier te gek. Heel open en creatief, alles kan, iedereen zit op één lijn. Er wordt ook naar mijn mening gevraagd. Zo krijg ik echt feeling met een voorstelling, handig als je de pr doet. Van deze voorstelling heb ik een aantal scènes gezien. Het wordt waanzinnig leuk. Er is zoveel te zien, het is beeldend, verrassend, hilarisch, absurd. Wat me bijvoorbeeld is bijgebleven, is een beginscène. Het museum gaat open, Arjan staat als klant bij de kassa, Peter zit in het kassahokje. Mijn collega komt zo, zegt Peter. Dan stapt hij naar buiten en zegt: Ik ben mijn collega. Wenst meneer groepskorting? Daar moest ik vreselijk om lachen."

Unieke Zaken bestaat komend seizoen 25 jaar. Van meet af aan zijn Morsch en Bolten de drijvende krachten. Zij leveren de ideeën voor alle producties, waarin ze zelf ook altijd spelen, zij trekken de gastspelers, regisseurs en andere medewerkers aan. Inmiddels hebben ze dertig voorstellingen gemaakt. Bolten: "En die hebben we 3359 keer gespeeld. We spelen in theaters, op scholen en in Buzz, onze omgebouwde vrachtwagen. Maar net zo goed om een veldje in de provincie. Zo bereiken we kinderen die nooit in een theater komen." Morsch: "In onze voorstellingen is altijd veel te zien, te ontdekken en te beleven. Je wordt op alle niveaus geprikkeld. Dat is onze kracht." Bouwmeester: "Ik vind Peter en Mirjam echt ambassadeurs van het jeugdtheater. Dat is vaak zo'n ondergeschoven kindje. Om Magritte als thema voor een kindervoorstelling te nemen, dat is best hogeschool."   

Tekst: Irene Scheltes
Verschenen in: Straatjournaal nr. 205, februari 2015

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Citizen K., Onze Straat en De Wereld volgens John

kalender wo 3 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op