Ed Spanjaard nieuw boegbeeld van het Orkest van het Oosten

kalender ma 21 augustus

Erkende meesterwerken van Dvorák, Liszt en Tsjaikovski, maar ook onbekend én gloednieuw repertoire van eigen bodem. Dat is wat dirigent Ed Spanjaard met het Orkest van het Oosten in petto heeft voor Zwolle.

Zelf was hij veertien, een jongen nog, toen Diepenbrock hem omver blies met diens muziek bij de Griekse tragedie Elektra. Integraal uitgevoerd door het Noordhollands Philharmonisch Orkest in Haarlem, compleet met voorgedragen verzen. “Ik was er helemaal kapot van”, vertelt Ed Spanjaard. Met een suite uit diezelfde Elektra van Diepenbrock hoopt hij ook het publiek in Zwolle te winnen voor deze muziek, “bijna 100 jaar oud, maar een van de meest gepassioneerde Nederlandse orkestwerken.”

We mogen het gerust als een statement opvatten, deze keuze voor zijn allereerste programma als vaste dirigent van het Orkest van het Oosten. Er is volgens Spanjaard zoveel interessant werk van eigen bodem dat aandacht verdient. “Ik wil graag in een goede dosering nieuwe dingen introduceren. Modern werk, stukken van jonge componisten”.

Die dosering is cruciaal, weet hij. Vandaar dat het publiek zich voor het openingsconcert behalve op Diepenbrock ook kan verheugen op Ravels Pianoconcert in G (“met de fantastische pianist Severin von Eckardstein als solist”) en Dvoráks Symfonie nr. 9 Uit de nieuwe wereld. “Een heel toegankelijk en geliefd stuk.”

Avontuur
In december lonkt het avontuur weer met Unificazione (Eenwording), waarin de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq zijn muzikale visie geeft op het Europa van vandaag. “Groots en overrompelend”, schetst Ed Spanjaard. “Heel opvallend, hoe zich bij zo’n jonge componist al zo duidelijk een persoonlijkheid aftekent.”

In de combinatie met Liszt kiest Spanjaard al evenmin de voor de hand liggende weg, met Eine Faust Symfonie. “We kennen Liszt toch vooral van zijn virtuoze pianoconcerten. Zijn Faust Symfonie is ten onrechte ondergesneeuwd geraakt in het grote repertoire. Het zijn monumentale karakterschilderingen van de drie hoofdpersonages uit Goethes werk: Faust zelf, Gretchen en Mephisto.”

‘Oren op steeltjes’,  belooft Spanjaard bij de Speling voor harp en orkest, waarmee Wilbert Bulsink het orkest in het voorjaar van 2018 een wereldpremière bezorgt. De componist weet ongehoorde klanken aan de harp te ontlokken, volgens Spanjaard, met verstilde rijkdom als resultaat. “Hij doet heel ongebruikelijke dingen. De nieuwsgierigheid spat er vanaf.” Bulsinks partner Miriam Overlach is de solist.

Hoofdrol
Naast dit kersverse werk staat een alom beminde Tsjaikovski, met concertmeester Carla Leurs in de hoofdrol. Het was haar wens om zijn duizelingwekkende vioolconcert te spelen. Spanjaard: “Voor orkest en publiek is het spannend, om topmusici uit eigen gelederen te kunnen laten schitteren.” De Symfonie nr. 9 van Sjostakovitsj noemt de dirigent “z’n luchtigste, zonder zwartgalligheid en autobiografische ellende.”

Ed Spanjaard verheugt zich erop zijn band met het Orkest van het Oosten in zijn nieuwe functie verder te verstevigen. Ook Zwolle zal dat gaan merken. De bereidheid van de musici om zich ook van de gebaande paden te laten leiden, sterkt hem in de verwachting dat er mooie jaren in het verschiet liggen. “De openheid van dit orkest is enorm.”

Auteur: Ingrid Bosman

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Citizen K., Onze Straat en De Wereld volgens John

kalender wo 3 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op