Ed Spanjaard dirigeert Tawfiq en Berlioz - do 7 december in Theater de Spiegel

Monumentaal, urgent en revolutionair

kalender di 21 november

Onder leiding van dirigent Ed Spanjaard bundelen het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest hun krachten in twee monumentale composities; Unificazione van de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq en Berlioz’ Symphonie fantastique. Het concert is op 7 december in Theater De Spiegel.

Unificazione van componist Hawar Tawfiq is een krachtig muzikaal statement en een indrukwekkende reflectie op de Europese eenwording. Het stuk weerspiegelt Tawfiqs visie op het Europa van vandaag en vindt inspiratie bij Beethovens ‘Alle Menschen werden Brüder’. De compositie ontstond in opdracht van philharmonie zuidnederland, in het kader van de viering van 25 jaar Verdrag van Maastricht (Europese Unie). De opdracht ging naar de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq. Misschien wel omdat hij, als voormalig vluchteling, weet wat het betekent als broederschap, verdraagzaamheid en eenwording juist ver te zoeken zijn?

Expressieve kracht
Toen dirigent Ed Spanjaard Unificazione voor het eerst hoorde wist hij: dit móet aankomend seizoen op de lessenaars komen te staan. “Soms kan muziek urgent zijn”, verklaart Spanjaard. “Tijdens de eerste uitvoering in Maastricht merkte ik dat Unificazione dermate indrukwekkend is voor publiek en orkest dat ik dit ook ons publiek wilde laten ervaren. Ik zag dat de zuidnederlandse orkestmusici geraakt waren. Het stuk heeft een bepaalde plastische expressieve kracht. Heel bijzonder.” De compositie, met als onderliggend thema ‘vrijheid en democratie’, brengt Koerdische klanken en westerse wegen samen.

Revolutionair
De Symphonie fantastique van Hector Berlioz geldt als een van de belangrijkste én meest revolutionaire muziekstukken uit de negentiende eeuw. Het is een muzikale autobiografie van de componist die geobsedeerd was door zijn geïdealiseerde liefde. Om zijn intense geluk, dromen en gekmakende angst uit te drukken schreef Berlioz een meeslepende partituur voor een orkestbezetting van tot dan toe ongekende grootte. Dit alles om de liefde te winnen van een actrice die hij in Parijs had zien spelen. Een meeslepend en revolutionair stuk.

Allrounder
Ed Spanjaard - vaste dirigent van het Orkest van het Oosten - is een fenomenale allrounder in de wereld van de klassieke muziek. Hij is heer en meester in zowel het modernere repertoire als in de opera. Naast symfonisch werk heeft Spanjaard zijn sporen verdiend in de opera. Hij leidde verscheidene producties bij de Nederlandse Opera. Zijn Pelléas et Melisande van Debussy bij de Opera van Lyon werd alom geprezen als een unieke uitvoering. En bij de Nationale Reisopera voerde hij, onder meer met het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest, tussen 2009 en 2012 de complete Ring van Wagner uit, een prestatie die door de critici met bewondering werd begroet.

Programma:
Hawar Tawfiq Unificazione
Hector Berlioz Symphonie fantastique

 

 

 

 

 

 

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Marvellous - De eerste superhelden saga musical happening ter wereld

Marvellous

De eerste superhelden saga musical happening ter wereld
12 t/m 13 feb

informatie Meer info

Hans Croiset en Elsie de Brauw | Theater Rotterdam - Heisenberg

Hans Croiset en Elsie de Brauw | Theater Rotterdam

Heisenberg
wo 27 feb 20.00 uur

informatie Meer info

Toneelgroep Oostpool | People, Places & Things - Met o.a. Hannah Hoekstra, Ariane Schluter en Loek Peters

Toneelgroep Oostpool | People, Places & Things

Met o.a. Hannah Hoekstra, Ariane Schluter en Loek Peters
1 t/m 2 mrt

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Anti-Blue Monday voorstellingen

Anti-Blue Monday voorstellingen

Omdat er altijd wat valt te lachen!

kalender ma 21 januari 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op