Theatermaker Silas Neumann maakt podcast over vluchtroute grootmoeder van Polen naar Duitsland

HEIMAT NEUHOF ("Thuis Garbek")

kalender ma 27 juli

HEIMAT NEUHOF (“thuis Garbek”) is het nieuwe project van theatermaker Silas Neumann (Steinheim, 1982) over de vlucht van zijn grootmoeder, 75 jaar geleden, van Garbek (Polen) naar Oberhausen (Duitsland). Samen met makers Wieger Steenhuis, Sebastiaan Flier en Sjef Mols gaat Neumann de reis van zijn grootmoeder nareizen, onderzoeken en vastleggen om meer te begrijpen van dit stuk van de geschiedenis van zijn thuisland, Duitsland. Van dit onderzoek en de verhalen worden in augustus vier podcasts gemaakt. In het najaar volgt daarop nog een documentaire-voorstelling en een theatrale installatie. Het project HEIMAT NEUHOF is een coproductie met Werkplaats Zwolse theaters, het productiehuis van Zwolse theaters voor (theater)makers.  

Vluchtroute grootmoeder 

Net als een vijfde van de Duitse bevolking, moest ook de grootmoeder van Silas Neumann vanuit het huidige Polen naar Duitsland vluchten in 1945 vanwege de snelle opmars van het Sovjet-leger. Voor haar is de streek die zij verliet altijd het beloofde land gebleven, terwijl zij er zelden over sprak. Neumann volgt haar sporen, terug naar Neuhof. Wat is er nog over van de plek waar zijn grootmoeder zo naar verlangde? Waarom onderdrukte ze haar verlangen naar haar Heimat? Waar kwam de schaamte voor haar afkomst vandaan die zij voelde?   

Podcast 
De podcast HEIMAT NEUHOF vertelt het verhaal van de reis die de grootmoeder van Silas Neumann heeft afgelegd. Deze reis wordt door makers Wieger Steenhuis, Sebastiaan Flier en Silas Neumann in augustus 2020 omgekeerd afgelegd, van Oberhausen naar Garbek. Net als een merendeel van de Duitse bevolking, heeft de grootmoeder van Neumann een tegenstrijdige houding, zowel schaamte als verlangen, ten opzichte van de plek die zei Heimat noemde. Met schaamte voor de eigen geschiedenis heeft zij het verlangen om deze plek op te zoeken, onderdrukt. Tijdens deze reis wordt het publiek met een wekelijkse podcast, die verschijnt via o.a. de kanalen van Zwolse theaters, mee in het onderzoek en mee op reis genomen. In het najaar volgt uit het onderzoek naar de reis een documentaire-voorstelling, te zien op zondag 6 september bij Zwolse theaters, en een theatrale installatie met verhalen, geluidsfragmenten en beelden. Deze installatie zal in oktober te bezoeken zijn.  

Over Silas Neumann 
Silas Neumann, geboren in Duitsland, is als theatermaker gevestigd in Zwolle. In Zwolle volgde hij de opleiding tot docent theater op ArtEZ en daarna de master Theatre Practice in Arnhem. De afgelopen jaren maakte hij verteltheatervoorstellingen, podcasts, videokunst en installaties en maakte hij voorstellingen bij o.a. Theater Na de Dam, Theatergroep De Jonge Honden en het Stadsfestival in Zwolle.  

Klik hier om meer te lezen over dit project. 

HEIMAT NEUHOF is een samenwerking met Werkplaats Zwolse theaters en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zwolle en Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Alex Roeka - Nieuwe Dromen | Winnaar Poelifinario 2022

Alex Roeka

Nieuwe Dromen | Winnaar Poelifinario 2022
za 23 dec 20.30 uur

informatie Meer info

Introdans | Fall - Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui

Introdans | Fall

Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui
za 28 okt 20.00 uur

informatie Meer info

Philippe Geubels - Geubels in bad

Philippe Geubels

Geubels in bad
20 t/m 22 mrt

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Café Foyé geeft restaurantgast meer ruimte en rust

kalender do 14 september 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.