In de kleedkamer met... Alain Clark

Vooruitblik op 'Solo'

kalender do 7 november

Alain Clark komt op vrijdag 8 november naar Zwolse theaters. Met zijn Solo tour staat hij voor het eerst alleen op de planken. Intiemer kan bijna niet. Voor de rubriek ‘In de kleedkamer met…’ sprak marketingmedewerker Sanne, met Alain Clark over kwetsbaarheid, zijn show, zijn kleding en zijn kleedkamerrituelen.

“Oh wow! Als je naar deze show komt zit je bij mij in de huiskamer.”

Hoe is het om nu solo in het theater te staan?

Alain: “Dat is heel erg lekker. Mijn shows zijn nog niet heel lang onderweg, maar het bevalt heel goed. In voorgaande tours deed ik de eerste helft van mijn shows solo waarin ik merkte dat de interactie met het publiek heel fijn voelde en dat het fijn is om zoveel controle te hebben over de sfeer. Vandaar dat Solo een hele bewuste keuze voor mij is. Alleen op het podium zitten vind ik leuk.”

Wat is daar dan precies zo leuk aan?

Alain: "Nou, alle invloed die er op mij afkomt, komt van voren vanuit het publiek en ik bepaal vanaf het podium alles helemaal zelf, wat ik ermee doe. Als iedereen in de zaal weet dat je als enige verantwoordelijk bent, gebeurt er iets bijzonders. Het dwingt me uit andere vaatjes van mezelf te tappen om de show tot een succes te maken. Dat vind ik een toffe uitdaging."

Is dat ook niet enigszins eng?

Alain: “Ik weet niet of eng het goede woord is. Zeker niet als ik op het podium zit, dan ervaar ik het als heel erg prettig. Maar in de aanloop van deze tour heb ik wel een aantal momenten gehad waarop ik voelde dat er deze keer een andere soort druk opzit. Het is weer een nieuwe uitdaging zoals ik al eerder zei. Wat ik daar fijn en mooi aan vind is het feit dat ik geforceerd word om kwetsbaar te zijn. Kwetsbaarheid is sowieso het kapstokwoord voor mij als het gaat om deze soloshows. Spannend is het. Dat is wel het goede woord.”

Maakt juist die kwetsbaarheid je sterker?

Alain: “Ik denk eigenlijk dat dat in het algemeen een wet is. Dus jazeker, en ik merk dat nu al. Omdat ik deze keer volledig op mezelf ben aangewezen, ben ik zelfverzekerder geworden dan voor deze tour. In deze tijd waarin er zoveel potentie is om beoordeeld of zelfs veroordeeld te worden wanneer je bepaalde dingen van jezelf laat zien, vind ik het toch belangrijk kwetsbaarheid te tonen. Wanneer je dat niet voedt, kan je ook niet groeien.”

Zie je die kwetsbaarheid ook terug bij je publiek?

Alain: “Ja. Al is het elke keer weer anders. Het is ook mijn intentie om tijdens mijn show een gevoel te laten ontstaan van gewoon ‘zijn’. Wil je even wat roepen? Moet je plassen? Whatever it is, doen! Mensen zitten als het ware bij mij in mijn eigen huiskamer. Het is een voorstelling zonder regie. Ik heb wel een setlist, een rode draad. Echter niets is daadwerkelijk vastgelegd. Dat wordt als heel kwetsbaar en ontspannen ervaren.”

Door Solo heb je ook de kleedkamer voor jezelf…

Alain: “Om eerlijk te zijn is dat best prettig. Ik heb niet veel kleedkamerrituelen, maar eentje ervan is dat ik hou van rust voordat ik opga. Twintig minuten voor die tijd tot mezelf komen om mijn energie voor de avond te vinden, daar streef ik naar. Als je met veel enthousiaste mensen backstage bent lukt dat niet altijd.”

Dus je hebt geen geluksokken of iets dergelijks?

Alain: “Nee. Nu je het zegt, besef ik me wel dat ik bij elke show dezelfde outfit heb gedragen haha… Natuurlijk wel met wasbeurten tussendoor, maak je niet druk. Niet echt een kleedkamerritueel, misschien is er dan dus toch een beetje bijgeloof ingeslopen. Als de dingen goed gaan, zo weinig mogelijk veranderen. Best wel een bijzonder contrast met mijn show. Daarin wil ik alles zoveel mogelijk vrijlaten.”

Wat wil je het publiek meegeven voor ze naar je show komen kijken?

Alain: “Oh wow! Als je naar deze show komt zit je bij mij in de huiskamer. Ik denk oprecht dat mensen dingen van me zien en horen die ik nog nooit eerder heb gedeeld. Zeker niet op de radio of tv. Leer een andere kant van me kennen, laat je verrassen. Laat net als ik de regie los. De mooiste scènes gebeuren buiten het script.”

‘Solo’ niet in Zwolle zien? Geen zorgen! De voorstelling staat onder andere ook in Arnhem en Enschede. Klik hier voor de hele speellijst met alle locaties en data.

Tekst: Sanne ter Heide

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Wolfgang, het wonderjong - Pieter Kramer, Theateralliantie & Toneelgroep Oostpool

Wolfgang, het wonderjong

Pieter Kramer, Theateralliantie & Toneelgroep Oostpool
9 t/m 10 apr

informatie Meer info

Rene van Meurs* - 2636

Rene van Meurs*

2636
wo 10 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Yara's wedding - NITE (Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni) en Schauspiel Hannover

Yara's wedding

NITE (Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni) en Schauspiel Hannover
do 1 jun 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Soraya Gerrits toegevoegd aan cast MAMMA MIA!

Soraya Gerrits toegevoegd aan cast MAMMA MIA!

Nieuwe hoofdrol voor musicalactrice uit The Prom

kalender wo 15 maart 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.