In de kleedkamer met.. Anouk van Nes, Sandra Mattie en Rian Gerritsen

Genieten van ‘Opvliegers 4’

kalender ma 14 januari

Een moeder-dochter uitje, vriendentripje of gewoon gezellig met je partner naar het theater; ‘Opvliegers 4’ is een feelgood show voor vrouwen én mannen. Onze marketing collega Ilse sprak drie van de vier castleden voor de show in hun kleedkamer. “Als het voor mij zover is, probeer ik de overgang te omarmen. Dat lukt vast niet altijd, misschien beland ik huilend en zwetend op een stoeprand, maar we gaan het proberen!”

Wat is het geheim van de populaire ‘Opvliegers’-reeks?
Sandra: “Het feit dat er voor deze doelgroep nog geen specifieke voorstelling was. We spelen vrouwen van middelbare leeftijd die met typische kwaaltjes kampen, maar ook leuke dingen beleven en de waarde van vriendschap kennen. Hoe werkt het precies als je op middelbare leeftijd bent aanbeland, kinderen hebt en je alles voor elkaar is? Of wanneer je juist bent gescheiden of je partner hebt verloren? Behalve de lichamelijke ongemakken zijn er ook leuke dingen die je meemaakt in deze levensfase. Je vraag je af: waar ben ik nu en waar wil ik naartoe?”
Anouk: “Ook het onderwerp ‘vriendschap’ spreekt het publiek enorm aan denk ik. En het stukje herkenbaarheid. Zelf zit ik in de beginfase van de overgang, dus ik kijk nu ook anders naar bepaalde dingen. Het gaat allemaal toch wel gebeuren, dus ik probeer het maar te omarmen. Dat lukt vast niet altijd, misschien beland ik huilend en zwetend op een stoeprand, maar we gaan het proberen!” 

Hoe denken mannen over deze show?
Anouk: “Mannen vinden het net zo leuk als vrouwen, al zijn er wel momentjes dat ze zich even op hun achterhoofd krabben omdat ze iets niet meteen herkenbaar vinden. Uiteindelijk is de zaal voor het overgrote deel gevuld met vrouwen, dat vinden we eigenlijk heel jammer, maar het kan ook een bewuste keuze zijn. Misschien willen vrouwen er gewoon graag met elkaar heen en laten ze hun mannen expres lekker thuis.”
Sandra: “De titel spreekt mannen ook niet aan denk ik. We horen wel vaker dat er gedacht wordt dat het een typische vrouwenvoorstelling is.”
Rian: “Pff, typische vrouwenvoorstelling? Mijn man vond het schitterend! Een goede grap is een goede grap. Hij had naar eigen zeggen een meesterlijke avond.”

Wat is voor jullie het hoogtepunt van de show?
Sandra: “Er zijn zoveel hoogtepunten! De dubbelrollen, het plezier dat we onderling hebben, maar vooral kijken naar de scènes van je collega’s.”
Anouk: “Precies! De grote lijnen ken je op een gegeven moment wel, het zit ‘m in de details. Er is een handgebaar van Sandra, heel minimalistisch, maar dat moment vind ik meesterlijk. En ik kan onwijs genieten van hoe Rian loopt en kruipt tijdens haar stripscène als een soort über-Madonna. De schaamteloosheid die we allemaal uitstralen, tilt de show naar een hoger niveau.”
Rian: “Het optreden dat mijn personage geeft tijdens de cruise is mijn favoriete stuk. Het mislukt elke keer, dat is de bedoeling, maar het mislukt telkens op een andere manier. Soms verplaatst het kastje waar ik op zit niet, soms trek ik m’n schoenen niet op tijd uit, soms raak ik Sandra niet goed als ik haar een klap moet geven; het is een gekkenhuis en dat is heerlijk om te spelen.”

Welke reacties van het publiek blijven jullie het meest bij?
Anouk: “Cliché, maar ik geniet ervan als iemand ontzettend heeft gelachen. Dat wil je bereiken met een komedie. Het is ook fijn als we horen dat we het publiek hebben ontroert, aangezien er ook serieuze scènes zijn.”
Sandra: “Het mooiste van theater is dat je met een grote groep mensen in één ruimte zit en samen iets bijzonders beleeft. Als we iemand even kunnen laten ontsnappen uit de realiteit en een lach op een gezicht kunnen toveren, maakt dat ons geen wereldverbeteraars, maar dan hebben we wel iemand even heel gelukkig gemaakt. Dat is een groot goed.”

Stel, er komt een volgende ‘Opvliegers’ show en jullie mogen zelf kiezen waar het zich afspeelt, wat zijn dan jullie ideeën?
Sandra en Rian: “DE CAMPING! Hoe hilarisch zou het zijn om in de weer te gaan met wc rollen onder je arm, tentstokken, plasproblemen, vrijen in een tentje, de buren horen, koken op een kookplaatje en ga zo maar door. Wij zijn dol op dat soort onhandigheden. Dat je zo graag op vakantie wilt gaan, besluit te kamperen en alles dan mislukt. Ge-wel-dig.”
Anouk: “Ik zou naar de jungle willen! Beestjes, vermoeidheid, hitte, knellende schoenen, je gids kwijtraken, geen water meer, geluiden overal, camouflage outfits.. ik zie het al helemaal voor me!” 

Hebben jullie gewoontes voor jullie het podium opgaan?
Anouk: “We eten altijd samen en doen een Italiaantje als we een tijdje geen shows hebben gedaan, zoals net na kerst. Dan letten we niet op intonatie of bewegingen, maar frissen we enkel ons geheugen even op. Ook leggen we zelf onze rekwisieten klaar en doen we een soundcheck.”
Rian: “Ongeveer een uur voor aanvang trekken we onze kostuums aan doen we onze make-up. We nemen er zoveel tijd voor, omdat de een zich sneller opmaakt dan de ander.. haha.”
Sandra: “Ze kijken nu naar mij omdat ik me altijd achterlijk snel opmaak. Ik vind het maar een gedoe. Rian en Joanne vinden het daarentegen heerlijk om lang en uitgebreid te tutten.”

Wat is er standaard aanwezig in jullie kleedkamer?
Sandra: “Sloffen en een vest, omdat het overal zo koud is, een foto van m’n kind en gemberthee of muntthee voor onze stem. Best saai.”
Rian: “Ik heb een hele chaotische tas waar ik onbewust van alles in gooi. Ik mieter ‘m altijd om, pak ik wat ik nodig heb en gooi vervolgens alles weer terug.”
Anouk: “Tot mijn essentials behoren sowieso een badjas en slippers. En uiteraard een etui met make-up. De ene dag heb ik zin in de ene kleur, de andere dag in een andere kleur. Het zit er allemaal in, sommige dingen al jaren..”
Sandra: “Make-up uit 1800, kan allemaal.”
Anouk: “Weet je wat het is? We zijn overal maar kort. We komen aan, leggen onze spullen neer en zijn binnen een paar uur alweer klaar om te vertrekken.”
Rian: “Ik heb altijd al ingepakt voor ik het podium op ga, zo heb ik na afloop meer tijd voor een wijntje!”

Op zaterdag 26 januari is ‘Opvliegers 4 – Trossen los’ te zien in Theater de Spiegel.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Sadettin Kirmiziyüz is Citizen K.

Sadettin Kirmiziyüz is Citizen K.

kalender vr 29 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op