In de kleedkamer met... Bovenste Knoopje Open

Nagenieten van albumrelease 'Hotel Debotèl'

kalender ma 6 januari

Op zaterdag 21 december vond de albumrelease van Hotel Debotèl plaats, gemaakt door Bovenste Knoopje Open. Het album is een luisterboek met liedjes. Dit kakelverse album is afgelopen zomer gemaakt en opgenomen op dezelfde zolder waar Bovenste Knoopje Open nu werkt als artist in reseidence van Zwolse theaters. Speciaal voor deze happening zijn de tribunes in de Dommerholtzaal weggeschoven en werd het album in een bijzondere setting in de zaal gespeeld. Hotel Debotèl is een verrukkelijk broeierig en ontroerend verhaal over de liefde. Voor de rubriek ‘In de kleedkamer met…’ sprak marketingmedewerker Sanne, met Job Kühlkamp en Sjoerd van Capelleveen van Bovenste Knoopje Open over kinderboekenschrijfsters, toekomstmuziek en hun kleedkamerrituelen.

"Als de liefde een hotel zou zijn, hoe zou het er dan uitzien? Vanuit die vraag zijn we gaan schrijven.’’

De beschrijving van het luisterboek belooft een al een hoop. Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Job: “Naast het zijn van een cabaratduo, hebben we altijd opgetreden met onze liedjes. Dat is langzaam uitgegroeid tot een band. Tijdens zo’n bandrepetitie is het idee ontstaan voor een luisterboek. Wij houden van verhalen vertellen, in ons cabaret en in onze liedjes. Hoe vet is het dat we nu één lang verhaal vertellen op één album met muzikale begeleiding? En dat het ook nog is toegespitst op volwassenen, in de vorm die wij gekozen hebben, zie je dat meestal alleen maar voor kinderen.”

Als mensen het album luisteren, waar gaat het verhaal dan over?

Sjoerd: “Het verhaal van Hotel Debotèl gaat over een fictief hotel waar van alles plaatsvindt. We spreken het publiek, onze luisteraars, aan met ‘jij’ en ‘je’ waardoor we het gevoel willen creëren dat ze al heel gauw zelf op reis gaan door het hotel. Daarnaast zal het niemand ontgaan dat Hotel Debotèl, een woordspelling is.”

“Het hotel is een allegorie voor de liefde. Ofwel, ‘Als de liefde een hotel zou zijn, hoe zou het er dan uitzien?’ Vanuit die vraag zijn we gaan schrijven.’’

Die zin verklapt al enige toekomstmuziek, klopt dat?

Job: “Vind je dat? We zijn wel gegrepen door de romantische sfeer en invalshoek die we gekozen hebben voor dit luisterboek.”

Sjoerd: “We willen de mogelijkheid onderzoeken om een ‘hofjestour’ door Nederland te doen. Het lijkt ons geweldig dit album in zo’n intieme setting te spelen en het liefst de hele buurt er omheen uit te nodigen!’’

Misschien leuk om te weten voor luisteraars, waar luisteren jullie het liefst zelf naar het luisterboek?

Sjoerd: “In de auto.”

Job: “Ja, ik sluit me daarbij aan. Onderweg in de trein, mijmerend uit het raam.”

Hebben jullie nog een goede locatietip voor jullie luisteraars?

Job: “In het park, onder een boom in een hangmat met een koud biertje in de zomer…”

Sjoerd:  “Of met z’n tweetjes in bed…”

Romantisch hoor… Hebben jullie ook al reacties met die strekking gekregen?

Allebei: “Ja! Op het Stadsfestival. Mensen gaven hele liefdevolle, open reacties. Ze vonden het fijn en hartverwarmend. De setting waarin ze zelf een (lig)plek mochten zoeken vonden ze heel prettig. Wat er gebeurde tijdens het luisteren was dat mensen bij zichzelf naar binnen keerden. Tegelijkertijd vonden ze het mooi om ons vijven in een cirkel, als band te zien.”

Hotel Debotèl is voor volwassenen. Toch proef ik een beetje Annie M.G. Schmidt of Astrid Lindgren…

Allebei: “In dit luisterboek zit veel liefde en gevoel voor taal. Bovenste Knoopje Open staat ook bekend om een bepaalde speelsheid. Als schrijvers proberen we dikwijls het kind in ieder mens aan te spreken.”

“Daarbij vinden we het belangrijk te zeggen dat we de associatie met kinderboekenschrijfsters snappen, maar het album toch echt is geschreven voor volwassenen!”

Oeps, ik zit zelf al zo in de sfeer, dat ik bijna ben vergeten naar jullie kleedkamerrituelen te vragen!

Job: “We hebben wel kleedkamerrituelen! Zo ga ik me uitgebreid scheren, douchen en strijken. Sjoerd is vooral aan het rusten. Verder vinden we het heel nice om rond te kijken op te plek waar we spelen. Dat is telkens een machtig leuk avontuur.”

Sjoerd: “Inderdaad. De geur die vanaf Job’s strijkijzer komt, vind ik zeer rustgevend.”

Albumrelease 'Hotel Debotèl' gemist in Zwolle? Geen zorgen! Bovenste Knoopje Open organiseert binnenkort ook Zoldersessie(s) op de zolder van Schouwburg Odeon. Hou voor meer informatie onze website in de gaten!

Tekst: Sanne ter Heide

Neem ook eens een kijkje bij: .


Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.