In de kleedkamer met.. Bram Suijker

Nagenieten van 'We zijn hier voor Robbie'

kalender wo 5 december

 De familieleden die in de voorstelling worden geportretteerd, zijn tot in detail uitgedacht. Het is een familie, maar eigenlijk kan bijna niemand met elkaar overweg en heeft iedereen zo zijn eigen excentrieke eigenschappen. Zo ook ‘Bas’, gespeeld door Bram Suijker. “Teksten leren is geen probleem, dat gaat op dezelfde manier als Franse woordjes stampen. Geloofwaardig en overtuigend spelen, dat is wel een kunst.

Van jouw personage wordt gezegd dat hij een psychose heeft, vanwege zijn bijzondere trekjes. Hoe leef je je in zo'n personage in?
“Het is vooral een kwestie van dingen lezen en kijken om te snappen wat er precies gebeurd bij iemand die een psychose meemaakt. Bas Labruyère maakte een film over zijn eigen ervaringen met de psychose die hij had tijdens zijn studie aan de filmacademie. In deze film, ‘Verloren Jaren’, zie je alle stapjes die genomen werden in het hoofd van Labruyère. Bijvoorbeeld dat hij in de trein zit en denkt dat zijn medepassagiers figuranten zijn, ingezet door de filmacademie om hem een bepaalde richting op te dwingen. Het begint klein, maar langzamerhand krijgt de hoofdpersoon in de film steeds meer het idee dat hij door alles en iedereen in de maling wordt genomen. Dat gevoel heeft mijn personage ook, dus wat ik zie in die film en lees over psychoses, probeer ik zelf toe te passen op mijn eigen tekst.”

Wat maakt jouw personage zo leuk om te spelen?
“Bij mijn personage is het eigenlijk nog maar de vraag of hij echt een psychose heeft. Hij is er wel mee gediagnosticeerd, maar ik denk zelf dat hij gewoon helemaal gek wordt van zijn familie. Of hij nou normaal doet of zich als een gek gedraagt; hij wordt hetzelfde behandeld. Als je niet streeft naar het hoogste, het beste en het meest succesvolle, dan ben je volgens de ‘standaard’ van zijn familie verkeerd bezig. Maar mijn personage houdt zich totaal niet bezig met dat soort normen en waarden, hij zoekt hij hele andere dingen in het leven. Omdat hij hoe dan ook voor gek wordt uitgemaakt, speelt hij met hoe hij zich gedraagt. Nou, als zijn familieleden denken dat hij gek is, dan kunnen ze gek gedrag krijgen. Dat is voor mij als acteur geweldig om te spelen.”

Wat is jouw favoriete gedeelte uit het toneelstuk?
“Het laatste kwartiertje. Ik wil niet te veel verklappen, maar op het einde staat Bas op het punt een mysterie op te lossen en is hij in alle staten. De familieleden voelen zich hoogst ongemakkelijk en Bas leeft zich helemaal uit. Dat is een heerlijke scène.”

Wat is de mooiste reactie die je hebt gekregen op de voorstelling?
“Bezoekers herkennen de familiale situaties die wij laten zien en dat is mooi om te horen. In het stuk zijn we een chique, rijke, Haagse familie, maar de familiedynamiek die je ziet is universeel. Mensen projecteren het doen en laten van onze karakters op hun eigen leven en dat roept soms pijnlijke herkenning of hilarische herinneringen op. Bezoekers denken serieus na over wat ze zien. Ze gaan bij zichzelf na waarom het zo moeilijk is om sommige dingen tegen elkaar te zeggen. Als iemand iets tegen je zegt wat pijn doet, ben je geneigd om dat te laten gaan om de lieve vrede te bewaren. Maar in deze voorstelling laten we juist zien wat er gebeurt als je eerlijk bent en de confrontatie met elkaar aangaat.”

Wat zijn je ambities voor na deze theatertour?
“Voor de toekomst droom ik van een goede, dynamische carrière. Ik hoop zelf voorstellingen te kunnen maken, zowel in grote als in kleinere zalen te staan, films en series te blijven maken en nieuwe dingen uit te proberen. Het lijkt me bijvoorbeeld te gek om een hoorspel te maken. Ik sta eigenlijk open voor alles, zolang er maar dynamiek in zit.”

Wat is er altijd in jouw kleedkamer aanwezig?
“Een kistje met mijn naam erop. Hierin bewaar ik alle toitoitoi-cadeautjes die ik tijdens de première heb gekregen. Die spullen gooi ik dan in de kist en neem ik aan het einde van de tour mee naar huis. Er zitten ook wel persoonlijke dingen in hoor, denk aan kauwgom, een stropdas en telefoon voor de voorstelling en een baardtrimmer. Ja.. het is wel een erg grote kist voor zo weinig spullen haha. Anderen maken er efficiënter gebruik van, maar ik ben daar zelf niet zoveel mee bezig.”

Heb je gewoontes voor je het podium opgaat?
“Ik vind het belangrijk om een goede focus te hebben, dus ik stel mezelf van te voren altijd vragen als ‘wie speel ik?’, ‘wat ga ik doen?’, ‘waarom zijn we hier?’, ‘wat wil ik straks?’, ‘wie zijn de mensen om me heen?’, enzovoort. Zo kan ik me inleven in het stuk en in het moment. Ik ga het liefst met zo min mogelijk gedachten het podium op, zodat ik me vervolgens volledig kan bezighouden met het spel.”

‘We zijn hier voor Robbie’ is nog van 6 t/m 9 december te bewonderen in Theater de Spiegel te Zwolle.

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi - Anti-sprookje voor volwassenen

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi

Anti-sprookje voor volwassenen
wo 10 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Amadeus - De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Amadeus

De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY
12 t/m 13 nov

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Merkel

Electro-opera Merkel

Een ongrijpbaar personage in haar eigen electro-opera

kalender ma 18 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op