In de kleedkamer met... Claudia de Breij

Nagenieten van 'Oudejaarsconference 2019'

kalender wo 27 november

Op 7, 8 en 9 november kwam Claudia de Breij naar Theater de Spiegel voor de Oudejaarsconference 2019. Een oudejaarsconference. Is dat nog wel van deze tijd? Claudia: “Hold my beer…” Voor de rubriek ‘In de kleedkamer met…’ sprak marketingmedewerker Sanne, met Claudia de Breij over moed, trekkers en haar kleedkamerrituelen.

“Nou, als je mij in juli had verteld dat het woord ‘trekker’ in de voorstelling zou komen, had ik dat niet direct zien aankomen.”

Je bent de komende tijd een bezige bij, hoe gaat het met je?

Claudia: “Goed wel druk, in positieve zin. Ik heb publiciteit gedaan voor mijn nieuwe boek Lang leve ons, zit midden in de Oudejaarsconference en ga daarna vrijwel direct weer verder met Nu. Ik raak er licht overprikkeld van, maar zodra ik dan weer in het theater kom vind ik rust. Het is een veilige wereld voor mij, waarin ik even niet kan worden gestoord.”

Hoe veilig voelt Zwolse theaters dan voor jou?

Claudia: “Ik vind de zaal in De Spiegel heel prettig! Ik vind de mensen achter de schermen en het publiek altijd aardig. Toen ik landelijk nog niet zo bekend was, heb ik altijd goed gespeeld in Zwolle. Hier begrepen en begrijpen ze me al gauw.”

Als je in het theater aankomt, wat zijn dan je kleedkamerrituelen?

Claudia: “Ik check altijd eerst of de stroom al aan is in mijn kleedkamer. Ik heb namelijk een make-up koffer met van die lampen langs de spiegel, een echte meisjesdroom waardoor ik me net Miss Piggy voel in The Muppet Show. Een tas met schone kleren heb ik bij me voor het geval ik nog wil douchen vooraf, een klein speakertje zodat ik goede muziek kan draaien om mezelf in de juiste sfeer te brengen. Anders heb ik er nogal een handje van om mezelf te saboteren met negativiteit en sinds deze voorstelling heb ik een kleine raket mee, die heb ik van een lief iemand gekregen die vond dat ik weer naar de maan aan het gaan ben. Een onderwerp dat ik al besprak in Teerling.”

Waar komt eigenlijk bij jou de liefde voor de oudejaarsconference vandaan?

Claudia: “Dat is een goede vraag. Ik denk dat die liefde voortkomt uit nostalgie. Ik hou van theater, films en muziek van vroeger, er is een uitspraak van componist en tekstschrijver Gerrit den Braber, ‘Als het verleden niets betekent voor ’t heden, wat is het heden dan voor de toekomst?’, zo sta ikzelf ook wel een beetje in het leven. Zo’n oudejaarsconference heeft een enorme geschiedenis. Daarnaast heeft het rituelen. Je zou het kunnen zien als een soort kerkdienst waar je ook bepaalde dingen moet doen zoals terugkijken, afsluiten en vooruitkijken. Anders mislukt het misschien wel. Dat vaste stramien vind ik fijn.”

Wat zijn voor jou dan vaste ingrediënten in een oudejaarsconference?

Claudia: “Ik merk nu ik mijn tweede maak, dat er wetmatigheden opdoemen. Één ervan is dat het heel Nederlands moet zijn, je noemt best een keer Donald Trump bijvoorbeeld, maar daar gaat het niet over. Het moet authentiek Nederlands zijn. Daarnaast is een oudejaarsconference een tijdsduiding bij uitstek, dus dat probeer ik ook echt.”

“In mijn Oudejaarsconference van 2016 was het woord; ‘Vluchteling’ en nu in 2019 is het wat mij betreft, ‘Democratie’. Daar omheen bouw ik dan mijn verhaal.”

Zit er nu al iets in de Oudejaarsconference 2019 wat je niet hebt voorzien?

Claudia: “Nou, als je mij in juli had verteld dat het woord ‘trekker’ in de voorstelling zou komen, had ik dat niet direct zien aankomen. Er is eigenlijk heel veel wat je niet ziet aankomen, maar als het geraamte klopt, past alles er wel in gek genoeg. De dominostenen waaruit de conference bestaat vallen dan vanzelf wel weer.”

Wat mag er nog voor nieuwswaardigs gebeuren de komende tijd zodat het je Oudejaarsconference haalt?

Claudia: “Oh, van alles. Als je van de actualiteit nog iets moois kan maken, oogst je goed. Als het kabinet nog mocht vallen of als Mark Rutte er geen zin meer in heeft, komt dat zeker terug. Op het laatste moment presteer ik het best, kom maar op!”

“Als we het van een positievere kant bekijken, mogen we wat mij betreft vandaag nog onze rijkdom beter verdelen en meer waardering uiten voor alle typen van zorg.”

Wat is jouw wens voor Nederland in 2020?

Claudia: “Dat we de moed hebben om te staan voor, waar Nederland volgens mij, echt om gaat. Fundamentele waarden zoals mensenrechten, eerlijke verdeling en zorgzaamheid. Dat we de moed hebben om minder vanuit bravoure ‘zomaar’ iets te roepen om je te laten gelden en dus meer durf hebben om dichterbij onszelf te blijven.”

'Oudejaarsconference 2019' of 'Nu' in Zwolle gemist? Geen zorgen! De voorstellingen staan onder andere ook in Den Haag en Almelo. Klik hier voor de hele speellijst met alle locaties en data.

Tekst: Sanne ter Heide

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Paw Patrol 2+

Paw Patrol 2+

wo 5 jan
10.30
13.30

informatie Meer info

De Alex Klaasen Revue - revue 2.0, show, musical, cabaret

De Alex Klaasen Revue

revue 2.0, show, musical, cabaret
di 16 nov
18.45
21.15

informatie Meer info

La Traviata | première - Nederlandse Reisopera i.s.m. Zwolse theaters

La Traviata | première

Nederlandse Reisopera i.s.m. Zwolse theaters
5 & 7 nov

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bingewatchen in het theater

Bingewatchen in het theater

kalender wo 29 september 2021

informatie Lees meer

Algemene nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon en Theater De Spiegel
Dagelijks geopend vanaf 10.00 uur

Koop uw kaarten via www.zwolsetheaters.nl
of via de app van Ticketmatic in de

Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten kopen)

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 19.00 uur)