In de kleedkamer met... Dick van den Toorn

''Het is waardevol om met z'n allen een voorstelling te beleven.''

kalender ma 6 maart

Wolfgang, het wonderjong is een sprankelende en muzikale familievoorstelling over Wolfgang Amadeus Mozart en zijn leven als kindster én recalcitrante puber, met originele liedjes van Theo Nijland, gebaseerd op Mozarts muziek. Dick van den Toorn, onder andere bekend van Loenatik en als piet in het Sinterklaasjournaal, heeft vier verschillende rollen in de voorstelling. Stagiaires Mirthe van Renselaar en Lisa Teelken zijn op pad gegaan om deze veelzijdige acteur te interviewen.

Welke rol(len) speel je in de voorstelling?

‘’Ik heb vier rollen. Ik speel de vader van Mozart, de muze van Antonio Saleri, de moeder van de familie Weber en een Amerikaan die Wolfgang naar Amerika wil halen. Hierdoor heb ik 17 spoedverkledingen waarbij ik mij dus super snel moet omkleden. Daarom komt het wel eens voor dat ik helemaal buiten adem ben als ik een liedje moet zingen.’’

 Wat zijn je kleedkamerrituelen?

‘’Ik heb nog best jonge kindjes, dus meestal ben ik al bekaf voordat de voorstelling begint. Daarom ga ik altijd op de harde tafel in de kleedkamer liggen om even te rusten en mijn hoofd leeg te maken.’’

 Heb je bepaalde rituelen of gewoontes voordat de voorstelling begint?

‘’Ik vind het fijn om even een tijdje op het toneel te gaan zitten om de hele ruimte eigen te maken en om de ruimte op mij in te laten werken. Je moet even een soort van vertrouwd worden met het toneel en de zaal. Daarnaast spelen er in de voorstelling Wolfgang, het wonderjong elke keer weer nieuwe kinderen mee uit de stad waar we spelen. We hebben dan altijd een ritueel om de kinderen te ontmoeten en in een kringetje een liedje te zingen zodat zij zich bij de groep voelen passen.’’

 Wat wilde je worden toen je klein was?

‘’Mijn moeder was ook toneelspeelster, dus vanaf mijn elfde heb ik er voor gekozen om toneelspeler te worden en ik vraag me eigenlijk nooit af waarom ik daarvoor heb gekozen. Mijn moeder zei wel altijd: ‘’je kiest voor de vrijwillige armoede’’, maar vanaf jongs af aan heb ik het altijd al wel gewild ook al is het nooit een bewuste keuze geweest om dit vakgebied in te gaan.’’

 Wat doe je graag in je vrije tijd?

‘’Ik hou wel van de sportclub, want ik ben lid van een sportclub waar je ook naar de sauna kan gaan. Dus daarna lekker naar de sauna en de wellness gaan vind ik echt heel erg leuk. Ik vind het ook leuk om met mijn kinderen mee te gaan naar de voetbal op zaterdag, maar ook met de trainingen. Daarnaast houd ik van musea, zoals bijvoorbeeld Museum de Fundatie in Zwolle.’’

 Als je kon tijdreizen, naar welk jaar zou je teruggaan?

‘’Voor eventjes zou ik wel naar de 17e eeuw willen, dus de tijd van Vermeer en Rembrandt. Het lijkt me namelijk leuk om te zien hoe Amsterdam er dan in de Gouden Eeuw uit zou zien, omdat het zo welvarend en kunstzinnig was. Maar ik zou dan wel weer graag terug willen, dus voor eventjes ;).’’

 Hoe kun je je zo goed inleven in je rol(len)?

‘’Ik luister best wel veel Mozart muziek om mij in te leven in die tijd. En in dit soort stukken speelt fantasie natuurlijk ook een grote rol. Ik zoek daarnaast ook altijd naar iemand waar ik mij door laat inspireren wie ik wel interessant vind.’’

 Wat is je favoriete musical?

‘’Vroeger was dat altijd Jesus Christ Superstar en Fame en toen was ik 18. Dan ben je altijd veel meer onder de indruk van dat soort musicals. Maar eerlijk gezegd ben ik niet heel erg fan van musicals, ik ben meer van het muziektheater en toneelstukken. Jakop Ahlbom vind ik bijvoorbeeld fantastisch! Ik vind zelf naar toneel gaan zo leuk, omdat ik er dan weer achterkom waarom ik het spelen zo leuk vind.’’

 Wat zou je het publiek nog mee willen geven voor zij Wolfgang, het wonderjong gaan kijken?

‘’Het is zo leuk om samen iets tegelijkertijd mee te maken en te beleven, want deze voorstelling is zowel voor kinderen als volwassenen. Dus ik wil het publiek meegeven dat het gewoon waardevol is om zoiets samen mee te maken.’’

 

(Dick van den Toorn als de vader van Mozart)

Tekst: Mirthe van Renselaar & Lisa Teelken | Stagiaires Marketing & Communicatie

Neem ook eens een kijkje bij: Wolfgang, het wonderjong.


diagonale streep Uitgelicht

Maarten van Rossem - Theaterlezing

Maarten van Rossem

Theaterlezing
ma 17 apr 20.00 uur

informatie Meer info

NDT 2 - Climb the sky

NDT 2

Climb the sky
wo 19 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Dorian | Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH

Dorian | Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH

di 23 mei 19.30 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Rockmusical Jesus Christ Superstart te zien in Zwolle

Rockmusical Jesus Christ Superstart te zien in Zwolle

Verkoop is gestart

kalender wo 22 maart 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.