In de kleedkamer met.. Guus Meeuwis!

Nagenieten van GELUK

kalender vr 21 september

Met alle plezier komt Guus Meeuwis naar Zwolle! Niet alleen voor het theater maar ook voor een hapje en drankje bij de Librije, al is hij daar deze keer niet aan toegekomen. Hopelijk een volgende keer! Vorige week stond Guus met zijn nieuwe theatershow GELUK in Theater de Spiegel en sprak onze marketing collega Ilse hem in zijn kleedkamer.

Wat was de inspiratie voor deze theatertour?
“Mijn eigen leven. De afgelopen jaren vormden een voorzichtige zoektocht naar nieuw geluk en dat inspireerde me ontzettend om liedjes over te schrijven. Deze vormen de leidraad voor de show, vandaar de tournaam ‘GELUK’. We kiezen van te voren een aantal liedjes uit waarvan wij denken dat ze een fijne sfeer creëren en zorgen voor een aantal momenten in de show waarin de bezoekers kunnen aangeven wat ze willen horen. Ik vind de interactie met het publiek erg belangrijk, dus deze publieksverzoekjes en de momenten dat ik verhalen kan vertellen, maken de avond compleet.” 

Wat is voor jou het verschil in beleving tussen een intieme theatertour en een concert als ‘Groots met een zachte G’ in het Philips Stadion?
“Het verschil is enorm, maar het is juist geweldig dat we op verschillende locaties kunnen optreden. Van clubs en festivals tot stadions en het theater; iedere locatie heeft zijn eigen charme. In het theater heb je meer tijd en aandacht voor het publiek. De bezoekers nemen speciaal de tijd om ons te zien spelen en willen samen met ons een leuke avond beleven, dat is een andere discipline dan de spierballen die een stadion biedt. Het is een mega ervaring om een stadion plat te spelen, maar het is een net zo grote uitdaging om ervoor te zorgen dat iedereen na een theatershow tevreden naar huis gaat.” 

Heb je na al die jaren in je carrière nog wel eens last van plankenkoorts?
“Nee, al is een nieuwe show altijd wel spannend, omdat je niet weet hoe het publiek erop reageert. Het programma voor een theatertour is samen met een regisseur opgezet en daar dienen we ons aan te houden. We moeten ons daarom soms meer concentreren op wat het volgende onderdeel is en hoe het programma verder verloopt. We willen geen fouten maken, al komt dat soms nog wel voor, wij zijn ook maar mensen.”

Oh, wat voor blunders begaan jullie dan zoal?
“Van alles! Al merken we het zelf vaker dan het publiek, wij weten tenslotte hoe de alles hoort te verlopen. Iedereen heeft het natuurlijk wel door wanneer ik m’n tekst vergeet, val op het podium of de verkeerde stadnaam schreeuw als ik de show open, bijvoorbeeld dat ik hier het podium op ga en schreeuw ‘Hallo Hoogeveen!’. Het is allemaal weleens gebeurd. Over plaatsnamen gesproken: ik heb ook weleens op de compleet verkeerde locatie gestaan. Wist je dat Nederland twee plaatsen heeft met de naam ‘Laren’, een in Gelderland en een in Noord-Holland? Ik ondertussen wel haha. De meest gênante blunder is toch wel die keer dat ik een vrouw toezong die vijftig was geworden, maar ik per ongeluk haar dochter van twintig jaar jonger aankeek, in de veronderstelling dat zij de jarige was..”

Heb je ook weleens een avondje geen zin om op de planken te staan?
“Soms bekruipt me dat gevoel wel als de kinderen thuis lekker op de bank zijn geploft en ik er dan niet bij kan zitten, omdat ik op pad moet. Maar ik heb toevallig wel heel erg leuk werk, dus wanneer ik aankom op de locatie, gaat dat gevoel snel weg en heb ik een geweldige tijd. Er is niets leukers dan spelen voor publiek.”

Wat is de mooiste reactie die je tot nu toe hebt gehad op de show?
“Persoonlijke reacties vind ik erg leuk om te horen, maar ik vind de algemene indruk vaak belangrijker dan één specifieke mening. Volgens mij is die indruk erg positief, dus daar ben ik blij om. In het theater gaat het niet alleen om de liedjes, maar willen we juist zorgen voor een rode draad in de show. Ons doel is om de mensen te onderhouden en op sleeptouw te nemen. Ik ben er trots op dat ons dat goed lukt. 

Heb je speciale gewoontes voor je aan een show begint?
“Nou, eigenlijk zijn wij de band zonder rituelen. We vinden het fijn om op tijd op de locatie te zijn, rustig te soundchecken en lekker met elkaar te eten, maar we doen niet aan grouphugs of ‘toi-toi-toi’-momenten. Het enige waar we een traditie van hebben gemaakt, is het drinken van een glaasje port. Eerst was het gewoon leuk om te kijken of er een fles klaarstond in het theater waar we kwamen spelen, maar intussen vinden we het ook allemaal gruwelijk lekker. Tip van mij: ga voor tawny, niet voor ruby. Het grappige is dat de theaters waar we vaker komen dit van ons weten en speciaal een flesje klaarzetten. Dat is leuk binnenkomen!”

Guus in Zwolle gemist? Geen zorgen! Hij staat onder andere ook in Hengelo, Emmen, Assen en Apeldoorn. Klik hier voor de hele speellijst met alle locaties en data.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Citizen K., Onze Straat en De Wereld volgens John

kalender wo 3 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op