In de kleedkamer met... Johnny de Mol

Vooruitblik op 'Hier is de Mol!'

kalender ma 14 oktober

"Kwetsbaar durven zijn is een kracht, ikzelf ga dan ook all the way."

Je bent 40, de stad uit, getrouwd en hebt kinderen en roept dat het leven gevierd moet worden. Wat doe je? Blijf je tot de vroege uurtjes in de kroeg hangen of stel je andere prioriteiten? Vallen deze twee werelden te combineren? Johnny de Mol gaat de theaters in met verhalen en leuke anekdotes over zijn goede doelen, afkomst en zijn rock & roll leven. De Mol is hier in Zwolse theaters op donderdag 17 oktober. Voor de rubriek ‘In de kleedkamer met…’ sprak marketingmedewerker Sanne, met Johnny de Mol over Hier is de Mol!, zijn familie en zijn kleedkamerrituelen.

Allereerst, wil ik graag weten hoe het was bij de jubileumconcerten van je moeder, Willeke Alberti in AFAS Live?

Johnny: “Ongelofelijk, woorden schieten daarvoor tekort. Hoe mijn moedertje van toch bijna 75, nog vierduizend mensen aan het vermaken en aan het raken is. Ook omdat ze op de juiste momenten grapjes maakt en dus zichzelf niet te serieus neemt. Ze had al twintig jaar een wens om één keer met haar drie kinderen op te treden, dat hebben we nu gedaan.”

“Voor mijn broer en zus, Kaj en Daniëlle, was het superspannend omdat zij het niet gewend zijn. Toen Kaj de kleedkamer binnenkwam, moest hij eerst een momentje voor een cooling down. Hij werd ineens een echte artiest. We hebben ons vermaakt.”

Over kleedkamers gesproken, je kan wel stellen dat je erin bent opgegroeid…

Johnny: “Dat is natuurlijk geweldig, al sta je daar als kind niet zo bij stil. Ook nu niet. Het zijn aan de ene kant de podia, theaters en kleedkamers, maar aan de andere kant herinner ik me de bezoeken die ik van jongs af aan deed met mijn moeder aan eenzame ouderen, verzorgingshuizen of mensen met een beperking. Vanaf dat moment was het voor mij al heel normaal iets voor een ander te doen. Dat is uiteindelijk ook wel de boodschap van mijn theatervoorstelling.”

Wat neem je mee uit deze eigen ervaring voor je voorstelling nu?

Johnny: “Nou, een aantal dingen denk ik. Dat het belangrijk is voor mij om te vertellen dat veel kwetsbare groepen waarmee ik werk niet als ‘slachtoffer’ of als een ander label gezien willen worden. Dat iemand niet gauw zielig gevonden hoeft te worden. Daarnaast kan ik benadrukken dat we allemaal tijd en aandacht aan iemand kunnen geven, vraag eens hoe het met iemand gaat of dat je hulp kan bieden. Iedereen kan wel iets doen. Moeilijke onderwerpen als de dood of iemands handicap moet bespreekbaar zijn. Status of geld doen er daarbij niet toe.”

Merk je de impact die je hebt als je het hebt over bovengenoemde onderwerpen?

Johnny: “Ja. Zeker als ik vertel over mijn ervaringen op Lesbos met vluchtelingen die ook niet als slachtoffer gezien willen worden. Medelijden is niet een echt ding voor me. Empathie wel, dat vind ik heel belangrijk. Als ik mensen zie na de show, hoor ik terug dat ze daardoor zijn geraakt en tot actie over willen gaan. Mensen hoeven niet ineens allemaal naar Lesbos van mij, kan niet kijken in ieders portemonnee. Maar er is genoeg te doen in onze straat. Iemand helpen met een boodschapje, met oversteken of samen een kopje koffie drinken. Ik word er zo blij van om iets goeds te doen. Voor iedereen kan hulp een win-winsituatie betekenen. Ik ben op zoek naar lichtheid, ook in deze onderwerpen. Ik maak de mensen ook aan het lachen.”

Zijn er reacties of recensies die je bijgebleven zijn over je show?

Johnny: “Als het gaat om Hier is de Mol! blijven de reacties van zieke mensen, ernstig zieke mensen, me bij, die zeggen: ‘Bedankt dat je het bespreekbaar maakt.’ Als het gaat om bijvoorbeeld een programma zoals Down met Johnny, zijn de mooiste reacties van ouders met kinderen met het Syndroom van Down. Dat zijn mooie complimenten. Daar kan geen recensie of kijkcijfer tegenop.”

Veel mensen kunnen je vaak moeilijk plaatsen, hoe is dat na het zien van de voorstelling?

Johnny: “Ik sta voor het eerst in het theater dus mensen weten niet zo goed wat ze moeten verwachten. Dat vind ik wel leuk. Al is het uiteraard zo dat ze misschien komen omdat ze me ergens anders van kennen. Mijn eigen motto is: ‘Heb lage verwachtingen en kom er open in. Maak daarna ruimte voor dialoog’. Het is een wervelwind door mijn leven waarin ik ook zeker de hand in eigen boezem steek. Laat je verrassen! We zijn trots op onze voorstelling en de verhalen die we erin vertellen. Dat we kunnen verbinden. Het gaat om inclusiviteit. Iedereen hoort erbij. Kwetsbaar durven zijn is een kracht, ikzelf ga dan ook all the way. Zonder een belerende vinger, met humor en inspiratie.”

En dan de vraag waar het eigenlijk om gaat, hoe zit het met je kleedkamerrituelen?

Johnny: “Nou, niet echt rituelen, maar na het eten moet ik altijd even naar de wc, dan zijn ze me altijd even een kwartiertje kwijt, met een krantje. Daarna ga ik douchen. En voor we opgaan drinken we allemaal een slokje whiskey.”

“Het theater heeft iets magisch. Er zit nog meer in het vat… En ik heb goede en mooie herinneringen aan Zwolse theaters toen ik er met een hele leuke groep mensen Holland’s Got Talent opnam.”

‘Hier is de Mol!’ niet in Zwolle zien? Geen zorgen! De voorstelling staat onder andere ook in Hoogeveen en Enschede. Klik hier voor de hele speellijst met alle locaties en data.

Tekst: Sanne ter Heide

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Philippe Geubels - Geubels in bad

Philippe Geubels

Geubels in bad
20 t/m 22 mrt

informatie Meer info

Introdans | Fall - Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui

Introdans | Fall

Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui
za 28 okt 20.00 uur

informatie Meer info

Dans op donderdag | Redo, Denden en het Amsterdams Andalusisch Orkest - REMLA

Dans op donderdag | Redo, Denden en het Amsterdams Andalusisch Orkest

REMLA
do 21 sep 20.30 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Café Foyé geeft restaurantgast meer ruimte en rust

kalender do 14 september 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.