In de kleedkamer met... Paul Groot

Vooruitblik op ''t Schaep met de 5 Pooten'

kalender do 21 november

Wat is er Nederlandser dan ‘t Schaep met de 5 Pooten? Het café opent haar deuren van 28 tot 30 november in theater De Spiegel. Mede dankzij de onvervalste Amsterdamse gein, de geniale melodieën van Harry Bannink en de onvergetelijke teksten van Eli Asser, blijft ’t Schaep nieuwe generaties boeien. De klassiekers We benne op de wereld om mekaar te helpen niewaar, Het zal je kind maar wezen en Vissen, spelen een belangrijke rol in de musical. Voor de rubriek ‘In de kleedkamer met…’ sprak marketingmedewerker Sanne, met Paul Groot over borrels, flamboyante stropdassen en zijn kleedkamerrituelen.

"De jaren ’70, hoe groter, hoe mooier. Hartstikke leuk!"

Hoe is het om barman Kootje de Beer te spelen, Paul?

Paul: “Om de rol van Kootje te spelen is heel leuk! In het begin is hij een knorrepot en wat stug, gaandeweg de voorstelling kom je erachter waarom dat zo is. Door toedoen van iemand anders wordt hij gedwongen om in actie te komen en ontdooit ‘ie langzaam. Dat is veel waarmee je aan de slag kan.”

In deze versie van ’t Schaep zou je Kootje best een fashionista kunnen noemen. Ben je dat met me eens?

Paul: “Haha! Wat grappig, vind je dat? Denk dat je gelijk hebt hoor… Kootje is te zien in flitsende, gewaagde kleuren en met flamboyante dassen. De jaren ’70, hoe groter, hoe mooier. Hartstikke leuk, elke keer hetzelfde overhemd met dezelfde spijkerbroek is ook geen donder aan. Onze kostuumontwerper, Arno Bremers heeft alles uitgedacht.”

Helpen de kostuums ook om in de sfeer te komen?

Paul: “Zeker. Iedereen is in ’t Schaep is fleurig en goed gekleed. Het geeft iets fris aan al onze scènes. Mensen komen ook voor die rijkdom natuurlijk; mooie decors, mooi licht en goede muziek. Het is gewoon een vrolijke en plezierige avond.”

Is er een vergelijking te maken tussen een café en een kleedkamer?

Paul: “Een vergelijking is lastig te maken. In een kleedkamer ben je veelal alleen, in de kroeg natuurlijk nooit. Toch geldt voor beide locaties dat als je het netjes en gezellig wil houden, dat je goed met elkaar overweg moet kunnen.”

Wordt er samen daarom weleens een pikketanussie gedronken vooraf?

Paul: “Nee, ben jij besodemieterd! Da’s helemaal geen goed idee. Vanuit persoonlijke ervaring vanaf De Parade weet ik dat dan toch je scherpte wordt beïnvloed. Een voorstelling is een aaneenschakeling van 101 grote en kleine afspraken, als je een borrel op hebt denk je misschien zelf dat je nog op het juiste spoor zit. Terwijl het waarschijnlijker is dat je het bijster bent haha…”

Heb je zelf dan andere kleedkamerrituelen?

Paul: “Ik hou ervan om ruim op tijd te zijn, want ik heb een hekel aan haasten. Met bonzend hart en in alle gauwigheid het toneel op is niets voor mij. Als ik alles op mijn eigen tempo kan checken en doen, heb ik dat veel liever. Rust en concentratie heb ik nodig.”

Is er verschil tussen een kleedkamer voor een musical of bijvoorbeeld Koefnoen?

Paul: “Nou en of! Bij Koefnoen draaien we veel op locatie, dus is er soms niet eens een kleedkamer. Dan sta je in een krattenhok te kijken in de weerspiegeling van een pan of je een snor recht op hebt geplakt. Als je een musical doet heeft alles een vaste plek en ben je omgeven door luxe in je kleedkamer.”

Wat wil je het publiek meegeven voor ze naar ’t Schaep met de 5 Pooten komen kijken?

Paul: “Het leuke van het café ‘t Schaep is dat het in principe de wereld in het klein weergeeft. Waar mensen van verschillende pluimage samenkomen die elkaar in het dagelijkse leven anders voorbij waren gelopen. Als ze een borrel drinken raken ze in gesprek en ontstaat er een gevoel van saamhorigheid. Een mooi en ouderwets idee dat nu nog steeds heel levensvatbaar is. Ik pleit voor dit soort ontmoetingen. Dat kan nu in zijn geheel bij de musical van ’t Schaep.”

Hoe ziet je agenda eruit na de tour met ’t Schaep, Paul?

Paul: “Na ’t Schaep storten Jeremy Baker, Owen Schumacher en ik ons op de nieuwe teksten voor Koefnoen on Tour. Dat gaat in oktober 2020 in première en de Zwolse theaters slaan we natuurlijk niet over. Een theatershow met bekende types in nieuwe scènes. Ook Ruth Sahertian en Jeske van de Staak (die tevens beiden meespelen in ’t Schaep) spelen, dansen en zingen mee.”

''t Schaep met de 5 Pooten' niet in Zwolle zien? Geen zorgen! De voorstelling staat onder andere ook in Amersfoort en Dordrecht. Klik hier voor de hele speellijst met alle locaties en data.

Tekst: Sanne ter Heide

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Wolfgang, het wonderjong - Pieter Kramer, Theateralliantie & Toneelgroep Oostpool

Wolfgang, het wonderjong

Pieter Kramer, Theateralliantie & Toneelgroep Oostpool
9 t/m 10 apr

informatie Meer info

Dans op donderdag | Schweigman& DOX - Eros

Dans op donderdag | Schweigman& DOX

Eros
20 t/m 21 apr

informatie Meer info

Dorian | Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH

Dorian | Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH

di 23 mei 19.30 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Soraya Gerrits toegevoegd aan cast MAMMA MIA!

Soraya Gerrits toegevoegd aan cast MAMMA MIA!

Nieuwe hoofdrol voor musicalactrice uit The Prom

kalender wo 15 maart 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.