In de kleedkamer met... Shirma Rouse

Nagenieten van 'Tribute to Aretha Franklin'

kalender di 7 januari

The Jazz Orchestra of the Concertgebouw bracht op donderdag 21 november met soulsensatie Shirma Rouse een muzikale ode aan de Queen of Soul, Aretha Franklin. Zoals verwacht brachten ze talloze hits als Think, A Natural Woman en natuurlijk Respect. Voor de rubriek ‘In de kleedkamer met…’ sprak marketingmedewerker Sanne, met Shirma Rouse over Sabrina Starke, Thanksgiving en haar kleedkamerrituelen.

“Aretha Franklin was een inspiratiebron voor veel vrouwen in de zwarte gemeenschap. Mensen vonden haar een houvast in moeilijke tijden.”

Hoe is het om te spelen met het Jazz Orchestra?

Shirma: “Het 17-koppige Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van dirigent Rob Horsting is de beste en meest swingende bigband in Nederland. Dat ik met ze mag optreden is altijd een eer. Zeker in dit geval omdat ik met alle liefde de plek overnam van mijn vriendin Sabrina Starke.”

Zij zou het verhaal vertellen van Nina Simone, zijn er raakvlakken met Aretha Franklin?

Shirma: “Ja. Zeker als je praat over de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Daar zetten ze zich allebei voor in. De manier waarop verschilt alleen als dag en nacht. Nina Simone was qua persoonlijkheid en muziek veel vuriger als het hierom ging dan Aretha, die uit een meer vooraanstaande zwarte familie voortkwam dan Nina. Aretha Franklin was een inspiratiebron voor veel vrouwen in de zwarte gemeenschap. Mensen vonden haar een houvast in moeilijke tijden. Ze straalde echt hoop uit en kon als de beste een verhaal vertellen.”

Is dat ook hetgeen wat jijzelf zo inspirerend aan haar vindt?

Shirma: “Inderdaad. Maar toch ook haar feilloze gevoel voor tijdgeest. Een rustige, stille, bescheiden vrouw die haar ding deed waardoor de ruimte en de energie die zich er bevond meteen veranderde. Veel mensen weten misschien niet dat Aretha Franklin zelf helemaal niet veel muziek schreef of maakte;  A Natural Woman is geschreven door Carole King en Respect een cover van Otis Redding. Think heeft ze dan wel zelf geschreven na de moord op familievriend Martin Luther King.”

“Het gerucht gaat zelfs dat Aretha Franklin (I can’t get no) Satisfaction opnam voordat een toen nog onbekend Engels bandje, The Rolling Stones, dat officieel deed. Zij klooiden wat aan in een Engelse tv-show, Aretha zag dat, vond het wel catchy en dook direct de studio in. Ik bedoel maar: de tijdgeest ontging haar niet.”

Het is duidelijk dat je veel over Aretha Franklin weet, waar komt deze fascinatie vandaan?

Shirma: “Bij mijn oma thuis werd ze vroeger al veel gedraaid, vooral Amazing Grace uit 1972. Maar toen ik een paar jaar geleden beelden onder ogen kreeg van Aretha’s concert in het Concertgebouw in 1968, was het hek van de dam, so to speak. Als Nederlanders mogen we daar best trots op zijn, want het was tijdens haar enige buitenlandse tournee. Vanwege haar enorme vliegangst deed ze er daarna nooit meer eentje.”

Aan de film Amazing Grace zit een persoonlijk verhaal voor je. Wil je me dat vertellen?

Shirma: “Graag. Sinds de begrafenis van Aretha Franklin heb ik een band opgebouwd met haar familieleden, omdat we per toeval, in hetzelfde hotel bleken te zitten in Detroit. Vervolgens ontmoette ik ze weer bij mijn tribute shows in Londen, waar ik de film al mocht zien. Toen is mij ook verteld dat de film eigenlijk op het album had moeten volgen, maar dat dit is geweigerd door Aretha, omdat ze haar er niet voor wilden betalen. Schandalig als je er nu over nadenkt.”

Wat is je favoriete nummer om te zingen tijdens een Aretha Franklin tribute show?

Shirma: “Oeh, dat is moeilijk om te zeggen. Ik heb namelijk samen met het Jazz Orchestra een bewuste keuze gemaakt als het gaat om de muziek. We brengen alleen nummers uit de echte hoogtijdagen van de Queen of Soul. Als ik dan toch een nummer moet noemen, Until You Come Back to Me (That's What I'm Gonna Do). Een nummer dat Stevie Wonder schreef en opnam, maar voor de release gaf aan Aretha Franklin. Wonderful, pun intended.”

Hoe zien je kleedkamerrituelen eruit als je optreedt met het Jazz Orchestra?

Shirma: “Ik ben bij hen te gast. Dus zij zijn leidend, net als bij het optreden. Omdat we met zoveel zijn, wat overigens heel tof en gezellig is, maak ik mezelf toch het liefst op in stilte. Tijdens het make-uppen kom ik dan alvast in de juiste mood, vaak ondersteund door een muziekje. Meestal wordt er voor ons allemaal eten gekookt, echter heb ik ook weleens een dag dat ik iets lekkers meeneem van thuis. Gewoon omdat het kan!"

“Hopelijk kom ik in het najaar van 2020 terug bij Zwolse theaters met mijn eigen show. Dat zie ik wel zitten.”

Heb je de familie van Aretha Franklin nog gezien de afgelopen tijd?

Shirma: “Jazeker. Ik ben naar Amerika gevlogen om Thanksgiving te vieren met mijn eigen familie en daar schoven zij bij aan. Heb ik erg naar uitgekeken. De band die is ontstaan vind ik ontzettend speciaal en die koester ik.”

Shirma Rouse gemist Zwolle? Geen zorgen! Zij staat onder andere ook in Steenwijk en Breda. Klik hier voor de hele speellijst met alle locaties en data. Ga je liever naar The Jazz Orchestra of the Concertgebouw? Zij treden onder andere op in Arnhem en Heerlen. Kijk hier voor de hele speellijst met alle locaties en data.

Tekst: Sanne ter Heide

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid - Ändere die Welt

De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid

Ändere die Welt
zo 26 mrt 16.00 uur

informatie Meer info

Yara's wedding - NITE (Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni) en Schauspiel Hannover

Yara's wedding

NITE (Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni) en Schauspiel Hannover
do 1 jun 20.00 uur

informatie Meer info

Tania Kross - Van Curaçao tot Concertgebouw

Tania Kross

Van Curaçao tot Concertgebouw
di 4 apr 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Paw Patrol Live komt terug naar Theater de Spiegel

Paw Patrol Live komt terug naar Theater de Spiegel

Kaartverkoop is van start

kalender di 21 maart 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.