In de kleedkamer met.. Tania Kross

Nagenieten van 'Carmen'

kalender wo 6 maart

‘Plankenkoorts? Dat ken ik niet!’

Tania Kross weet heel Nederland mee te slepen in haar lievelingsopera vol passie en verraad. Deze moderne en speciaal voor Tania gemaakte uitvoering van Carmen trok twee jaar geleden volle zalen door heel Nederland. Voor de rubriek ‘In de kleedkamer met…’ sprak marketingmedewerker Bianca met zangeres Tania Kross. Over de voorstelling, haar kleedkamerrituelen en haar doel: niet-operaliefhebbers liefhebber maken.

Je hebt Carmen in een heel nieuw flamenco jasje gestoken, was dat jouw eigen idee?

“Ja, ik heb heel mijn leven de traditionele Carmen rol gezongen, met verschillende soorten uitvoeringen. Sommige waren heel erg modern, waarvan ik dan dacht: wat ben je aan het doen? En sommige waren heel traditioneel! En nu heb ik de Carmen gemaakt waarbij ik het als zangeres het leukste vindt. Als ik zelf kon kiezen wat voor Carmen ik zou zijn, dan zou het dit zijn. Een vrouw met een eigen mening en lust voor haar leven. Daar ben ik heel blij om, dat ik dit zo heb kunnen maken.”

Je doet Carmen voor de laatste keer, ga je de rol missen?

“Nee, ik ga het niet missen. Helemaal niet. Ik vind dat je moet stoppen met het zingen van een rol wanneer je het het beste kan. Stoppen op je hoogtepunt. Ik gun Carmen de beste versie van mij. Ik blijf natuurlijk wel zingen, maar dit is een hele specifieke rol. Er moet een bepaalde uitstraling, leeftijd, joie de vivre zijn. Dat laatste heb ik natuurlijk zeker nog. Maar ik wil het moment voor zijn dat mensen gaan zeggen: ‘Tania, zou je dat nou nog wel doen?’ Ik blijf natuurlijk wel zingen. Dat zal niet stoppen.”

Je staat vaak op het podium. Zijn er ook wel eens momenten dat je er geen zin in hebt?

“Ja, als er bijvoorbeeld iemand ziek is thuis, dan denk ik ja.. kan ik dit wel maken? Maar nu is het zo dat niemand ziek is en iedereen happy is, dus dat is heel mooi. Nee ik heb er eigenlijk altijd wel zin in. Zelfs terwijl ik vandaag wel een beetje PMS heb, haha. Maar dat kan ik mooi channelen in de rol.”

Heb je nog wel eens last van plankenkoorts?

“Plankenkoorts? Nee, dat ken ik niet. Dat heb ik nooit begrepen. Vroeger ook niet, toen had ik het zelfs minder. Ik heb altijd het gevoel gehad van ‘Oeh een podium! Ik ga er op staan en ik ga iets leuks doen en mensen gaan er naar kijken!’ Ik vind plankenkoorts ook heel raar, als je het eng vindt, waarom doe je het dan? Ik vind het bijvoorbeeld wel heel eng om van gebouwen af te springen. Dat doe ik ook niet.”

Wat zijn bepaalde gewoonten die je altijd doet voor of na een voorstelling?

“Inzingen. De stem opwarmen. En ik heb 1 spiertje in mijn rug, die moet ik met een oefening warm maken want het is een spiertje die als hij niet warm is, bij het zingen een soort kramp geeft. Dat vond ik altijd heel vervelend. En daar moet je dan doorheen zingen. Net alsof je met kramp in je kuiten toch de marathon door moet lopen. En nu weet ik gewoon die moeilijk te grijpen spier op te vangen. Dat doe ik zeker altijd. En make-up doe ik natuurlijk ook altijd, en of!”

Heb je iets wat je altijd bij je hebt, iets wat standaard in je kleedkamer is?

“Mijn gehoorapparaten. Ik ben slechthorend. Maar met mijn gehoorapparaten in niet hoor, dan hoor ik iedereen roddelen, haha. Mijn oren zijn beter dan jouw oren als ik ze in heb. Ik moet ze in hebben om alles om me heen goed te kunnen horen op het podium, want als ik zelf zing, dan is het zo hard dat alles eromheen wegvalt.”

Je doel is om niet operaliefhebbers wel liefhebber te maken. Is dit een beetje gelukt denk je?

“Ik heb dat voor mijn gevoel al in overvloed bereikt. Ik zie het aan mensen die nooit een stap gezet hebben in een schouwburg en dan toch naar mijn voorstelling komen. Mensen die mij kennen van de tv-show De Beste Zangers bijvoorbeeld, ik heb daar echt een gevoelige snaar kunnen raken. Mensen willen dat toch ook een keer live meemaken. We knuppelen ze gewoon dood met klassieke muziek! En dan gaan ze helemaal blij met een ervaring rijker naar huis.”

‘Carmen’ in Zwolle gemist? Geen zorgen! Het stuk staat onder andere ook in Arnhem, Enschede en Maastricht. Klik hier voor de hele speellijst met alle locaties en data.

Tekst: Bianca Kisjes

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Introdans | Fall - Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui

Introdans | Fall

Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui
za 28 okt 20.00 uur

informatie Meer info

Remember My Name | Double bill - De Amazones & AQUEERIUS

Remember My Name | Double bill

De Amazones & AQUEERIUS
ma 9 okt 20.30 uur

informatie Meer info

De Notenkraker - Ballet van de Staatsopera Stara Zagora (Bulgarije)

De Notenkraker

Ballet van de Staatsopera Stara Zagora (Bulgarije)
ma 25 dec 14.30 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Café Foyé geeft restaurantgast meer ruimte en rust

kalender do 14 september 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.