In de kleedkamer met.. Tjitske Reidinga

Nagenieten van 'Sophie'

kalender vr 19 oktober

Na jarenlang verbonden te zijn geweest aan het DeLaMar Theater in Amsterdam, trekt Tjitske vanaf nu weer het land in met verschillende voorstellingen. Vorige week stond ze in Schouwburg Odeon met de voorstelling ‘Sophie’ en bezorgde ze het publiek samen met de andere castleden vier fantastische avonden. “Het is een intiem stuk waar je het ene moment om lacht en het andere moment om huilt. Geleidelijk wordt het publiek in het stuk gezogen: als je op het toneel staat, voelt dat erg bijzonder.”

Hoe is het om na zo’n tijd weer het land rond te reizen met een theaterstuk?
“Erg leuk! Met ‘Geen Paniek’ heb ik eventjes het land door getourd, maar dit is het eerste stuk waar ik weer een langere tijd voor op pad ben. Ik wil niet het hele jaar door onderweg zijn, maar een blokje september tot en met december zoals we nu doen, vind ik precies goed. Het is onwijs leuk om weer in allerlei schouwburgen te staan. Zo ben ik dol op de Hemminkzaal van Schouwburg Odeon waar we met ‘Sophie’ stonden. Dat is echt van de liefste zaaltjes waar ik ooit heb gespeeld.”

Het stuk gaat over het bijzondere leven van een gewone vrouw. Wat maakt het voor jou zo bijzonder om de hoofdpersoon ‘Sophie' te spelen?
“Toneel gaat vaak over grote, heftige en meeslepende thema’s. Dit stuk, geschreven door Roos Ouwehand, juist niet en dat sprak me aan. Toen ik het las, was ik meteen onder de indruk, omdat ik zelf zulke verhalen niet ken als toneelstuk. We beelden het gewone, kleine leven van Sophie uit, terwijl dat ‘gewone’ leven voor haar juist heel groot is. Die combinatie vind ik erg mooi.”

Wat is de mooiste reactie die je hebt gekregen op deze voorstelling?
“De reactie van herkenning is het mooiste. Elke bezoeker kijkt naar een bepaald stadium van zijn leven, dit maakt de voorstelling voor een groot publiek geschikt. Er is geen specifieke doelgroep die we met dit stuk willen bereiken, maar ik hoop altijd dat er veel jongeren in de zaal zitten. Dat geldt niet alleen voor dit toneelstuk, maar überhaupt voor toneel. Over het algemeen is toneelpubliek mijn leeftijd of ouder, dat vind ik jammer. Als je niet vaak naar toneelstukken gaat, is ‘Sophie’ een goede om mee te beginnen. Het is een intiem stuk waar je het ene moment om lacht en het andere moment om huilt. Geleidelijk wordt het publiek in het stuk gezogen. Stiltes, rust, hier en daar een uithaal van een lach: als je op het toneel staat, is dat bijzonder om te voelen.”

Wil je hierna een volledig ander theaterstuk maken of is dit genre je favoriet?
“Nee, ik ben nooit bewust bezig met ‘ik heb dit gedaan, dus dan moet ik nu dit of dat doen’. Ik vind vrijwel ieder genre leuk, dus ik speel graag diverse rollen. ‘Sophie’ is aantrekkelijk omdat ik alle leeftijden die voorbijkomen mag spelen, dat heb je in andere stukken eigenlijk nooit. Op een relatief simpele manier ga ik in één avond van 6 jaar naar 80 jaar, waarbij ik begin als een meisje zonder bagage. Gedurende het stuk komt er steeds meer in haar rugzak en vinden er allerlei gebeurtenissen plaats. Tegen het einde van het stuk laat Sophie haar bagage weer een beetje los en is de cirkel rond. Naar mijn mening heeft Sophie een mooi leven en eindigt het stuk op de perfecte manier.”

‘Sophie’ krijgt lovende recensies, maar de huidige bioscoophit ‘Doris’ waar je de hoofdrol in speelt ook. Beleef jij een succesvolle film hetzelfde als een succesvol theaterstuk?
“Nee, dat is enorm verschillend. Het toneelstuk zet ik zelf avond na avond neer, de opnames van ‘Doris’ heb ik ergens vorig jaar al afgerond. De film draait nu in de bioscoop, maar daar ben ik zelf niet bij. Dat voelt veel abstracter en staat verder van me af, daarom vind ik toneel leuker om te doen. Ik kan de mensen in de zaal niet aanspreken, maar ik krijg wel mee wat het publiek voelt. De interactie tussen spelers en publiek is niet met woorden, maar met lachen, stiltes, rumoer en ongemak. Als je dit stuk speelt, krijg je echt een band met de zaal.”

Je hebt al tal van programma’s, theaterstukken en films op je naam staan. Wat zijn op dit moment jouw dromen?
“Ik ben weg bij het DeLaMar Theater in Amsterdam, dus ik ga weer vrijere dingen doen zoals dit toneelstuk. Roos heeft nog een ander stuk geschreven wat geproduceerd gaat worden en waar ik in ga spelen. Ook lijkt het me leuk om zelf iets op te richten en productiewerk te doen, dus dat ik alles rondom een voorstelling in eigen hand heb en alles van A tot Z zelf kan bepalen. Ik ambieer dus eigenlijk een soort verzelfstandiging.”

Heb je bepaalde gewoontes voor je het podium opgaat?
“Voor dit toneelstuk wel. Ik sta de hele avond op het podium, maar voor de overige castleden is het een eenzaam stuk. Het decor is afgesloten, dus vanuit de coulissen is niets te zien. Eén voor één komen mijn mede-acteurs een keer de deur door het podium op, maar verder zien ze niets van wat er gebeurt. Van te voren komen we daarom altijd even bij elkaar om een paar oefeningen te doen en te dansen. Geen ingestudeerd dansje, maar gewoon waar we op dat moment zin in hebben. Zo hebben we toch een gezellig moment met z’n allen!”

Wat is er altijd in jouw kleedkamer aanwezig?
“Make-up en verzorgingsproducten. Als Sophie draag ik weinig make-up, maar het is handig om bepaalde leeftijden mee te accenturen. Denk aan het toevoegen van een lipstick naarmate ik ouder word in het stuk. Als ik de vijftig ben gepasseerd, wordt de make-up weer minder. Ook zet ik normaal gesproken fotolijstjes voor mijn spiegel met foto’s van mijn drie zoons, maar momenteel wordt er verbouwd bij mij thuis, dus zijn ze ingepakt en kan ik er niet bij. Gelukkig heb ik ook foto’s op mijn telefoon staan, maar echte fotolijstjes zijn natuurlijk leuker!”

‘Sophie’ in Zwolle gemist? Geen zorgen! Het stuk staat onder andere ook in Apeldoorn, Enschede en Leeuwarden. Klik hier voor de hele speellijst met alle locaties en data.

Neem ook eens een kijkje bij: Single Camping, de kampeerkomedie van 2019.


diagonale streep Uitgelicht

Amadeus - De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Amadeus

De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY
12 t/m 13 nov

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi - Anti-sprookje voor volwassenen

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi

Anti-sprookje voor volwassenen
wo 10 apr 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Merkel

Electro-opera Merkel

Een ongrijpbaar personage in haar eigen electro-opera

kalender ma 18 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op