In de kleedkamer met... Trijntje Oosterhuis

Vooruitblik op 'A Christmas Evening with Trijntje'

kalender ma 23 december

Kerst betekent voor Trijntje Oosterhuis; muziek. Thuis voor de haard, in de woonkamer of in de keuken, tijdens de wintermaanden bestaat haar playlist uit kerstklassiekers. Zo bracht ze eerder haar eigen kerstalbum This Is The Season uit en afgelopen jaren liet ze haar publiek van een muzikale kerstavond genieten in de mooiste kerken van Nederland. Geen bombastische, kitscherige kerstshows, maar in een intieme setting met een muzikant van wereldklasse speelt ze de mooiste liedjes. Vrijdag 27 december komt Trijntje Oosterhuis terug naar de Grote Kerk in Zwolle. Voor de rubriek ‘In de kleedkamer met…’ sprak marketingmedewerker Sanne, met Trijntje Oosterhuis over kersttradities, de intieme sfeer van een kerk en haar kleedkamerrituelen.

"Terwijl het publiek naar ons luistert, passeert hun jaar aan zichzelf voorbij. We zijn graag hun soundtrack."

Hoe is het om wederom op tour te gaan met A Christmas Evening with Trijntje?

Trijntje: “Heel leuk, Sanne! Ik doe dit nu voor het vierde jaar op rij en het is fijn om te merken dat een idee dat je zelf bedacht hebt zo’n doorslaand succes blijkt te zijn. Daarnaast treed ik graag op in kerken, omdat het een gezellige en intieme sfeer heeft waarin je fijn akoestisch kan gaan. Ik ben blij dat ik mensen kan (her)introduceren in het fenomeen ‘kerk’, vaak zijn het prachtige locaties.”

Wat kunnen mensen verwachten als ze een kerstige middag of avond met jou doorbrengen?

Trijntje: “Dat ik van kerst en de daarbij horende kerstalbums hou, is geen geheim. Naast de standards uit het American Songbook, denk Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Nat King Cole… Komen ook persoonlijke liedjes als Ken Je Mij en Voor haar aan bod. Je zou kunnen zeggen dat het thema Sophisticated Christmas is. We spelen letterlijk met de mooie akoestiek van de kerk. En niet te vergeten, we delen tijdens de show lampjes, kaas en glühwein uit. We proberen er elke keer weer opnieuw oprecht iets gezelligs van te maken. Het is een traditie geworden.”

Welke kersttradities hou jezelf in ere?

Trijntje: "A Christmas Evening, hoe gek dat ook misschien mag klinken. Van huis uit heb ik de liefde voor muziek en samenzijn meegekregen. In Amerika is de traditie voor kerstmuziek natuurlijk vele malen groter, werkelijk iedereen van Frank Sinatra tot Stevie Wonder heeft een album gemaakt. Ik vind het heel fijn en belangrijk dat ik daar in Nederland een steentje aan bijdraag door juist in deze feestelijke decembermaand mensen samen te brengen en ook te verbinden in een mooie, muzikale kerstgedachte.”

Heb je dan ook speciale tradities of rituelen voor in je kleedkamer?

Trijntje: “In de feestmaand ben ik natuurlijk veel onderweg. Daarom gaan vrienden en familie mee. Mijn schoonzus kookt dan voor iedereen. Band en crew schuiven aan. Onze huiskamer wordt als het ware verplaatst van stad naar stad. Zoete inval, met de juiste kaarsjes en muziek voor de sfeer. Het zijn de gezelligste weken van het jaar.”

Zijn er reacties of recensies die je bijgebleven zijn over je show?

Trijntje: “Elk jaar merk ik eigenlijk opnieuw dat mensen het waarderen dat er shows zoals deze, in een kerk plaatsvinden. Het is veel intiemer en veel minder bombastisch dan in een grote concertzaal. Ik heb rondom mij daarom een hele schare fans verzameld die elke keer juist weer hier heenkomen. Heel bijzonder. Mensen kunnen door de sfeer die ontstaat onthaasten en makkelijker bij hun emoties, lijkt het. Terwijl ze naar ons luisteren, passeert hun jaar aan zichzelf voorbij. Daar is ook ruimte voor, we zijn graag hun soundtrack.”

Is er een vaste setlist voor die ‘soundtrack’?

Trijntje: “De mensen komen natuurlijk voor het kerstige repertoire, dat moet je niet vergeten. Echter hou ik ervan om mezelf te verrassen, dus is een behoorlijk deel van de setlist aan mijn eigen enthousiasme onderhevig. Tevens speelt de sfeer die er terplekke ontstaat ook een rol in de setlist. Zo is het toch elke keer totaal anders.”

Wat wil je het publiek verder nog meegeven voor ze naar je komen kijken?

Trijntje: “De Grote Kerk in Zwolle wordt een grote openbare huiskamer. Vind je plekje als je houdt van een kwalitatief luisterconcert onder begeleiding van pianist Hans Vroomans. Als het Blue Note/Motown-repertoire je aanspreekt heb je een warme, gezellige en unieke ervaring. Schroom niet om mee te zingen. Vind ik leuk! Ik zie iedereen graag binnenkort, fijne feestdagen!”

'A Christmas Evening' of 'Clubtour 2019' in Zwolle gemist? Geen zorgen! De voorstellingen staan onder andere ook in Den Haag en Amersfoort. Klik hier voor de hele speellijst met alle locaties en data.

Tekst: Sanne ter Heide

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Claudia de Breij - Wat als

Claudia de Breij

Wat als
17 t/m 19 apr

informatie Meer info

Alex Roeka - Nieuwe Dromen | Winnaar Poelifinario 2022

Alex Roeka

Nieuwe Dromen | Winnaar Poelifinario 2022
za 23 dec 20.30 uur

informatie Meer info

Introdans | Fall - Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui

Introdans | Fall

Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui
za 28 okt 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Café Foyé geeft restaurantgast meer ruimte en rust

kalender do 14 september 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.