Juist in de verschillen schuilt onze kracht

Dorian, de nieuwe productie van de Junior Company Het Nationale Ballet en ISH Dance Collective

kalender di 25 april

Na hun succesproducties Narnia en GRIMM slaan balletchoreograaf Ernst Meisner en hiphopchoreograaf/regisseur Marco Gerris opnieuw de handen ineen. Baseerden ze zich eerder op respectievelijk een fantasy-jeugdboek van C.S. Lewis en de sprookjes van Grimm, dit keer duiken ze de diepte in met Oscar Wilde’s The Picture of Dorian Gray. “Wat ons vooral aansprak was het thrillergehalte van het verhaal. Het is regelmatig behoorlijk ‘spooky’, bijna horror.”

Al komen ze uit totaal verschillende werelden, inmiddels vormen Marco Gerris en Ernst Meisner een bijna vanzelfsprekende creatieve twee-eenheid. Gerris, oprichter en artistiek leider van hiphopdansgezelschap ISH Dance Collective: “Ernst en ik hebben zó’n energie en level met elkaar dat we elkaar feilloos aanvoelen in wat we wel en niet willen. Ik zeg wat, hij zegt wat, en in rap tempo bouwt zich dat op naar een voorstelling.” Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet: “Over wat we willen laten zien en willen overbrengen, denken en voelen we hetzelfde. Dat hoeven we niet uit te leggen.” Gerris, lachend: “Het is bijna éng harmonieus.”

Chazia Mourali

Het was mediapresentator – en fan van Narnia en GRIMM – Chazia Mourali die hun de suggestie deed om ‘eens iets te doen met’ The Picture of Dorian Gray. Meisner: “Dat idee heeft daarna eerst een tijd gesudderd, maar op een dag zeiden Marco en ik: ‘We moeten toch eens uitzoeken wat Wilde’s roman óns zegt, wat wij ermee kunnen’.”

Gerris: “We wilden na twee familievoorstellingen ditmaal sowieso een meer volwassen thema aansnijden, zowel inhoudelijk als qua danstaal dieper in de materie duiken, en instinctief voelde Wilde’s boek als de perfecte inspiratiebron daarvoor.” Meisner: “Er zitten zóveel geweldige thema’s in het boek, zóveel spannends en ook zóveel dat ook vandaag de dag nog speelt.”

Zijn we niet allemaal Dorian?

Want The Picture of Dorian Gray mag dan uit 1891 dateren, de wens van hoofdpersoon Dorian om eeuwig jong te blijven, refereert duidelijk aan onze huidige obsessie om ons op social media van onze mooiste en beste kant te laten zien. En aan hoe we onszelf daarin kunnen verliezen. Meisner: “In het boek wordt Dorian door een vriend, Henry, meegetrokken in een decadente, op uiterlijk vertoon gerichte wereld, maar het is Dorian zelf die doorslaat, die de ene na de andere misstap begaat, en zichzelf uiteindelijk volledig kwijtraakt.”

Gerris: “Hoe populairder hij wordt, des te eenzamer hij is. Net als in deze tijd: kijk naar al die wereldsterren die gemaakt én gekraakt worden door de media. Wie van hen leidt nu echt het leven dat ze willen leven? En 

hadden ze op voorhand de gevolgen van hun beroemdheid kunnen overzien, hadden ze dan nog dezelfde keuzes gemaakt?”

Meisner: “We werpen in Dorian dan ook de vraag op: ‘Ben jij in zekere zin niet ook Dorian, zijn we niet allemaal een beetje Dorian?’”

Special effects

Voor hun nieuwe productie werkten Meisner en Gerris samen met een vooraanstaand artistiek team. Zo werd de muziek geschreven door Joey Roukens, een van de opvallendste hedendaagse componisten van dit moment. Gerris: “Het is verbluffend hóe goed hij onze bedoelingen heeft aangevoeld. Zelfs zonder één enkele pas te choreograferen, zagen we het verhaal meteen helemaal voor ons.”

En naast decor- en kostuumontwerper Dieuweke van Reij drukt ook live-tekenaar Luca Andrea Stappers een belangrijk stempel op de voorstelling. Meisner: “Niet Dorian, maar het van hem gemaakte schilderij vangt in Wilde’s boek alle klappen op; bij elke misstap die Dorian zet, wordt niet hij, maar zijn portret lelijker en ouder. Dat aspect moest ook een plek in onze productie krijgen.” Gerris: “En Luca haalt daarbij alles uit de kast. Hij werkt met houtskool, ecoline en inkt, maar gebruikt ook tal van special effects.”

Head spins én balletpirouetten

De cast van ruim dertig dansers telt behalve dansers van de Junior Company en ISH Dance Collective dit keer ook enkele dansers van Het Nationale Ballet, onder wie – in de premièrecast – solisten Giorgi Potskhishvili, die de titelrol vertolkt, en Anna Tsygankova. In choreografisch opzicht zal Dorian, net als Narnia en GRIMM, weer een uitbundige mix stijlen laten zien, waarbij breakdance-spins en -salto’s niet onder doen voor balletpirouetten en hoge zweefsprongen. Meisner: “Onze kracht schuilt juist in onze totaal verschillende achtergronden. Door uiteenlopende dansstijlen te gebruiken, worden de mogelijkheden alleen maar groter.” Gerris: “Het gaat ons vooral om de kruisbestuiving.” Meisner: “Soms ‘shinen’ de hiphoppers, soms de balletdansers, maar nóg leuker is het wanneer alles in één nieuwe, eigen taal samenkomt.”

Tekst: Astrid van Leeuwen

 

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

De Notenkraker - Ballet van de Staatsopera Stara Zagora (Bulgarije)

De Notenkraker

Ballet van de Staatsopera Stara Zagora (Bulgarije)
ma 25 dec 14.30 uur

informatie Meer info

Philippe Geubels - Geubels in bad

Philippe Geubels

Geubels in bad
20 t/m 22 mrt

informatie Meer info

Mamma Mia! - De internationale ABBA-musicalsensatie met Brigitte Heitzer, Rene van Kooten e.a.

Mamma Mia!

De internationale ABBA-musicalsensatie met Brigitte Heitzer, Rene van Kooten e.a.
v.a. 4 okt

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Café Foyé geeft restaurantgast meer ruimte en rust

kalender do 14 september 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.