Interview: Jon van Eerd’s Harrie Let Op de Kleintjes

kalender do 2 maart

In Harrie Let Op de Kleintjes raakt Harrie Vermeulen in de problemen als hij een avond moet babysitten. Gevangen tussen beertjes en kleertjes, broekjes en doekjes, papjes en lapjes maakt hij er weer een enorme puinhoop van. En wat als de baby’s verdwenen zijn? Harrie Vermeulen is dwaas en klunzig, maar hartveroverend en grappig. Hij belandt telkens in de meest kolderieke, dolkomische situaties. Jon van Eerd over de tweede komedie die hij schreef voor zijn eigen productiehuis Pretpakhuis.

Wat is het succes van Harrie?
Harrie is een antiheld. Iemand waarin wij ons allemaal kunnen herkennen. Harrie is aandoenlijk, irritant, grappig, impulsief, soms bot, vaak een klier, maar nooit een slecht mens. Harrie maakt ons aan het lachen vanwege de spiegel die hij ons voor houdt. We hebben allemaal een beetje van Harrie, en Harrie heeft een beetje van ons allemaal.

Welke rollen heeft Harrie tot nu toe aangenomen?
Inmiddels is Harrie twee keer een accountant geweest (één keer een slimme, en één keer een goedgelovige). Hij was de eigenaar van een camping, vader van een dochter, een tweeling waarvan de één een slechterik en de ander een lieve gek. Hij was twee keer een butler (één met liefdesverdriet en één zonder geduld). Hij was een boezemvriend, een herbergier, de geest uit de fles, de opzichter van een bonbonfabriek en een nichterige oom. Hij was ook een keer een volkszanger. Eén keer heette hij Harry met ‘Y’ in plaats van ‘ie’ en één keer ging hij als Henry door het leven.

Je schrijft de komedies zelf, hoe kom je op ideeën?
Ik sta onder de douche en denk: Hee! Of ik sta uien te pellen en denk: Hee! Of ik zit in de wachtkamer bij de tandarts en denk: Jee! Het idee ontstaat vaak vanuit een situatie of een plek. Ik denk bijvoorbeeld aan een jacht midden op de oceaan. Dan stel ik me voor wat een jacht zoal met zich meebrengt. Geld, bijvoorbeeld, rijke mensen. Ook zit je midden op zee, en je kan dus niet van dat schip af. Waarom zou je van boord willen? Omdat er iets is gebeurd. Je móet van dat schip af. Nou, en dan zo langzaam maar zeker ontstaat er een verhaal. De ideeën komen bij mij op zoals je een boertje moet laten. ‘Floep’ en daar is het. Maar dan moeten we nog beginnen, hè? Het schrijfproces is er wel een van een jaar of twee. Niet dat ik 730 dagen achter elkaar zit te schrijven. Het zijn processen waarin ik soms ook heel hard met mijn hoofd tegen de muur loop omdat ik knoertvast zit.

En dan ga je de repetities in met je collega’s…
Dat is serieus hard werken, teksten leren, oefenen, oefenen, oefenen, repeteren. Natuurlijk hebben we ook vaak ontzettende lol. Zeker met deze groep want het is een feest om met Arie, Zjon, Margo en April te werken. Maar bij komedie draait het om timing en dat luister heel nauw. Dus iedereen is heel geconcentreerd aan het werk. Uiteindelijk moet het publiek lachen en niet wij. Nou ja, soms wij ook haha.

Harrie Let Op de Kleintjes! Wat kunnen we verwachten?
Dit is Harrie! Een avond onbedaarlijk gieren. Lekker de ellende van alledag vergeten. Je weer jong voelen en je gezond lachen. Want weet; lachen is het medicijn tegen alles. Als we niet meer lachen kunnen we wel inpakken. In ‘Harrie Let Op de Kleintjes’ moet Harrie tegen zijn zin op een tweeling passen. Door zijn typische eigenwijsheid raakt hij ze kwijt en zet hij de hele stad op stelten om ze terug te vinden. Hij brengt niet alleen de hele politiemacht op de been maar ook het hele militaire apparaat van Nederland raakt erbij betrokken. Het is een wervelwind van hilarische situaties en gebeurtenissen. Ik heb er zin in. Het wordt een feest!

Meer info: www.harrievermeulen.nl

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

No Joke 14+ | première - TEN Producties

No Joke 14+ | première

TEN Producties
zo 26 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Best of Broadway - met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.

Best of Broadway

met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.
wo 29 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

28 mei in Schouwburg Odeon

kalender di 30 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op