“Nog groter, professioneler en internationaler”

Producent Richard Schoonhoven over zijn tweede Journey Through Blackgospel

kalender vr 25 januari

Producent Richard Schoonhoven is 25 jaar en daarmee een van de jongste producenten in Nederland. Helemaal toen hij twee jaar geleden als student aan het ArtEZ Conservatorium de eerste (uitverkochte!) editie van Journey Through Blackgospel organiseerde en produceerde. Op dit moment is hij bezig met de tweede editie van Journey Through Blackgospel: nog groter, professioneler en internationaler dan de eerste editie.

“Journey Through Blackgospel is eigenlijk heel klein ontstaan. Twee jaar geleden, in 2016, studeerde ik af als Docent Muziek aan het Conservatorium, ik liep stage op het Meander College in Zwolle. Je maakt voor je afstuderen een eigen productie. Je hebt de volledige vrijheid. Bij mij is het idee destijds ontstaan dat ik iets met koren wilde gaan doen, en dan voornamelijk met gospel. Gospel is nog niet zo bekend in Nederland, het is bekend als religieus genre in Nederland. Ik vind gospel veel meer dan dat. Het heeft een enorme geschiedenis, een bakermat in Afrika en het is een voorloper op soul en eigenlijk de volledige popmuziek. De stijl zie je overal in terug. Mensen herkennen het alleen niet of weten soms niet dat het gospel is.”

“Voor mij is Journey Through Blackgospel het neerzetten van het genre Gospel op een seculiere maar authentieke manier. En het meer bekendmaken van Gospel als genre en stijl. Vanuit daar is het idee ontstaan om Gospel te gaan gebruiken, naast mijn eigen passie die ik voor Gospel heb. Voor mijn afstudeervoorstelling Journey Through Blackgospel had ik destijds al een koor; Meander Vocaal van het Meander College. Ik wou er een solist bij hebben. Ik kende Gift Ledimo, de producent van The African Mamas en Abafazi, al. Zij heeft gewerkt met o.a. Queen, Michael Jackson, Stevie Wonder en vele anderen. Ik had haar een aantal jaar daarvoor ontmoet in Schouwburg Odeon bij een concert. Drie maanden na het concert kreeg ik een mail van haar man. Op dat moment toerden zij door Schotland. Daar ben ik toen heengegaan met mijn vader om hen te ontmoeten en daar is de vriendschap ontstaan. Ik ben een paar keer bij hen in Zuid-Afrika geweest, zij een keer hier. Dus toen ik een solist nodig had dacht ik gelijk aan Gift. Zij reageerde enthousiast en zei eigenlijk gelijk ja. Daarmee was eigenlijk het succes al geboren. Zij kwam voor het eerst als solist naar Nederland. Daarnaast vroeg ik Eveline Cocu, een Nederlandse gospelzangeres, en de gospelband Half a Mile er ook nog bij.”

Inmiddels had Richard Schoonhoven een groot koor, twee solisten en een nationaal bekende gospelband om zich heen verzameld. Het project startte in de aula van het Meander College, maar die werd eigenlijk al snel te klein. “Ik wilde mijn leerlingen een authentieke leeromgeving bieden. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens meer kan dan dat hij of zij denkt dat hij of zij kan. Bij de Journey Through Blackgospel is het voor mij als producent de taak om dat aan te boren, hen over de grens te trekken om die kwaliteit om zichzelf in te vinden. Op het moment dat dat lukt, creëer je een ervaring die onvergetelijk wordt. Vandaar dat ik naar een authentieke omgeving, Schouwburg Odeon, ging met de groep. Een maand voor de première was de Hemminkzaal uitverkocht. Toen hebben we een wachtlijst gestart, maar binnen drie dagen was die wachtlijst zodanig gegroeid dat we aan de Spiegel begonnen te denken. Dat zijn we toen maar gewoon gaan doen.”

Schoonhoven is de afgelopen twee jaar in contact met Zwolse theaters gebleven. Het succesverhaal van de eerste Journey Through Black Gospel werd regelmatig nog gedeeld en een jaar geleden is besloten om een tweede editie van de Journey Through Black Gospel te coproduceren. “Twee jaar geleden was ik student en was het mijn allereerste productie. Nu staat er voor mijzelf veel meer op het spel. Ik wil mezelf pushen en duwen om er nog meer van te maken dan de vorige keer. Voor mij is het een enorme drijfveer om te weten dat het theater er ook vertrouwen in heeft. Ik heb er twee jaar lang de tijd voor gehad om deze productie te maken, ik wil er op alle vlakken voor zorgen dat het de vorige editie overstijgt.

Schoonhoven vroeg Gift Ledimo opnieuw voor deze editie. “Zij neemt een enorme charme vanuit Afrika mee en een veelzijdige zangeres is. Zij is voor mij het boegbeeld van deze productie. Kine Fossheim is er deze editie ook bij, zij is letterlijk een tegenpool van Gift. Noorwegen en Zuid-Afrika op een podium, dat is nog nooit eerder gebeurd. Beiden komen zij uit de bekendste en meest succesvolle koren ter wereld. Kine is als zangeres geweldig. De wereldtop aan zangeressen staat op het podium.” 

Hij hoopt dat mensen echt Gospel ervaren. “Ik hoop dat de bezoekers stil van alle indrukken zijn na afloop van de Journey Through Blackgospel, al zal dat waarschijnlijk ook niet lukken en gaan mensen juist zingend de zaal uit als ik het programma zo bekijk. Er zitten echt momenten in die emotioneel kunnen worden, waar mensen stil van kunnen worden tot momenten waar het dak er vanaf zal gaan. Voor mij zijn de meest succesvolle producties, producties waarbij ik gelijk als het licht uitgaat wordt meegezogen in de voorstelling. Tijdens de voorstelling vergeet je de wereld om je heen, dat is ook wat ik als producent wil bereiken.”

Journey Through Blackgospel, vrijdag 8 en zaterdag 9 maart 2019 in Theater de Spiegel.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Citizen K., Onze Straat en De Wereld volgens John

kalender wo 3 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op