“Het voelt alsof het publiek bij ons op bezoek komt”

Als het avond is

kalender do 5 september

Volgend op hun succesvolle club- en festivalshows en met het kersverse debuutalbum Gedeeld Door Ons op zak, gaan Suzan & Freek eind 2019 voor een uitgebreide tour de Nederlandse theaters in. Sinds de doorbraak met hun hit Als Het Avond Is, staat hun leven op zijn kop. Tijdens hun eerste theatertournee kijken zij terug op een tumultueuze periode, diepen ze hun liedjes nog verder uit en zoeken ze actief contact met hun publiek.

“Het publiek is voor ons altijd heel belangrijk geweest”, zegt Suzan. “Zonder hen, zijn wij nergens. Zo voelen we dat echt. Wij moeten onszelf regelmatig nog even in de arm knijpen of het allemaal wel echt is wat er met ons is gebeurd het afgelopen jaar. Juist het contact met de fans houdt ons nuchter.” Het is dan ook hard gegaan. In nog geen jaar tijd zijn Suzan & Freek uitgegroeid van ‘dat duo dat covers speelt op Facebook’ tot de nieuwe vaandeldragers van de Nederpop. Doorbraakhit Als Het Avond Is staat aan de basis van dat succes. “We hebben heel veel aan dat nummer te danken. Onze eerste clubtours deden we puur op basis van de covers die we online hadden geplaatst. Toen begon het te borrelen hoe fantastisch het zou zijn als we het publiek ook met eigen nummers konden bereiken. Dat nummer heeft het balletje aan het rollen gebracht.” Suzan stelt dat er nu twee soorten fans zijn. De mensen die hen al langer volgen en de nieuwe groep die bij ‘de hit’ is ingestapt. “Dat is echt heel leuk, die eerste groep is met ons meegegroeid en voelt bijna als familie. Die tweede groep komt er gaandeweg achter dat we nog een verhaal voor de hit hebben.”

Verhaal vertellen
Zodoende is de weg die Suzan & Freek tot nu toe hebben afgelegd, het thema van de theatershow Als Het Avond Is. Het is een avond vol nummers van hun nieuwe album Gedeeld Door Ons, inclusief de grote hit waarnaar de show vernoemd is uiteraard en nieuwe single Blauwe Dag, favoriete covers – zowel oude als nieuwe – en verhalen tussendoor die met de nodige zelfspot worden gebracht. “Het is voor ons heel spannend om meerdere redenen”, aldus Freek. “Op een festival weet je nooit zeker wie er speciaal voor jou komt, hier heeft iedereen special voor ons een kaartje gekocht. Dat is heel bijzonder. Anders dan tijdens een clubshow, zit hier een zaal vol mensen aandachtig te luisteren. Waar tijdens onze clubshows de sfeer van de muziek leidend is, is het in het theater het verhaal dat we via onze muziek willen vertellen. Dat heeft een heel andere dynamiek.” Suzan voegt daar aan toe dat een theaterzaal een speciaal soort persoonlijke sfeer heeft die je elders niet hebt. “Het voelt alsof het publiek bij ons op bezoek komt. Alsof ze bij wijze van spreken bij ons thuis aan tafel zitten en wij hen onze verhalen vertellen. De liedjes die we gaan spelen hebben we om ons verhaal heen gebouwd. Ik hoop dat mensen na afloop weg gaan met het idee dat ze ons echt hebben leren kennen.”

Visitekaartje
Dat idee is ook leidend geweest bij het maken van het nieuwe album, zo vertellen Suzan & Freek. “Met de tien liedjes op Gedeeld Door Ons hebben we een visitekaartje af willen geven”, zo zegt Freek. “Wij houden van veel verschillende muziek en wilden die breedte ook laten horen. De mensen die ons alleen van Als Het Avond Is kennen zullen verrast zijn dat ze bijvoorbeeld ook disco- en funkinvloeden horen in een nummer als Deze Is Voor Mij, of meer poppy tracks als het opzwepende Nog Even Dit en het vrolijke Neem Me Mee. Gedeeld Door Ons laat heel goed horen wie we zijn en waar we voor staan.” Suzan: “Alle liedjes zijn een verlengstuk van onszelf. Soms volledig autobiografisch, soms geschreven vanuit een gevoel dat je samen hebt en dat dan uitvergroot en op een fictieve situatie geprojecteerd. De basis ligt echter altijd bij onszelf, bij ons gevoel. We kunnen ook niet anders. Wij zijn niet cool, we volgen geen trends We zijn gewoon onszelf. We merken dat juist dat eerlijke en pure veel herkenning oproept bij mensen.”

Hechte band
Suzan & Freek hebben altijd een hechte band met de bezoekers van hun optredens en de fans op sociale media gehad. Ze merken dat de gevoelens die worden opgeroepen door hun muziek een steeds breder publiek trekken. “Je ziet het publiek steeds breder worden. Letterlijk van heel jong tot oud”, aldus Freek. “We merken dat theaters bij uitstek de plekken zijn waar je voor dat hele brede publiek kan spelen. We spraken pas een 76-jarige man die door zijn dochter was meegenomen naar een clubshow. ‘Ik dacht dat ik te oud was om in dit soort zalen te komen, maar ik vond het prachtig’, zo zei hij. De drempel voor die fans is in het theater lager. Je ziet het in de kaartverkoop nu terug. Mensen van alle leeftijden komen, soms zelfs hele families. Dat vinden we prachtig. Muziek is een universele taal en hoe bijzonder is het als blijkt dat jouw liedjes meerdere generaties aanspreken?” Suzan kijkt er naar uit om na afloop van de theatershows iedereen te ontmoeten. “We hebben vanaf het begin altijd alle tijd genomen om met iedereen die dat wil te praten of op de foto te gaan. Op die manier hou je een band met het publiek. Ook nu de zalen groter worden, blijven we dat doen. En ja, soms sta je dan twee uur of langer in de foyer om iedereen even te spreken. Maar vergeet niet dat de laatste die aan de beurt is dan óók twee uur heeft staan wachten.” Freek: “We beseffen ons dagelijks hoe bijzonder het is dat we in deze positie terecht zijn gekomen. Een jaar geleden hadden we alle twee nog een andere baan en deden we muziek ‘erbij’. Nu staan we hier . Dat hebben we aan al die mensen te danken die geraakt zijn door onze muziek. Daar zullen we altijd tijd voor maken.”

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid - Ändere die Welt

De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid

Ändere die Welt
zo 26 mrt 16.00 uur

informatie Meer info

Tania Kross - Van Curaçao tot Concertgebouw

Tania Kross

Van Curaçao tot Concertgebouw
di 4 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Dans op donderdag | Schweigman& DOX - Eros

Dans op donderdag | Schweigman& DOX

Eros
20 t/m 21 apr

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Soraya Gerrits toegevoegd aan cast MAMMA MIA!

Soraya Gerrits toegevoegd aan cast MAMMA MIA!

Nieuwe hoofdrol voor musicalactrice uit The Prom

kalender wo 15 maart 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.