Alles behalve een gewone voorstelling

Watskeburt?! De Musical

kalender di 17 januari

De jongens van De Jeugd van Tegenwoordig hebben eigenlijk alles wat hun hartje begeert: hits, prijzen, succes en roem. Eén ding miste nog: “We hadden nog geen musical,” zegt Vjèze Fur. Die is er nu en heet Watskeburt?!, naar de eerste hit van De Jeugd.

Allesbehalve een gewone voorstelling
Het muzikale brein van De Jeugd van Tegenwoordig, Bas Bron, wordt ontvoerd door AuSchurk. Die was vroeger een komkommer en is na een zuurbad een augurk geworden. Hij wil wraak. Omdat AuSchurk de beste zanger van Nederland wil worden, dwingt hij Bas Bron om een megahit voor hem te schrijven. Dat lukt, maar loopt het ook goed af? Dat is het absurde, grappige, om niet te zeggen melige uitgangspunt van het verhaal van Watskeburt?! De Musical. Er volgt een muzikale reis langs bestaande en verzonnen werelden – onder meer Spanje, de Noordpool en Seksslavië – met in de hoofdrol poppen die eruit zien als de vier leden van De Jeugd: Vjèze Fur, Willie Wartaal, Faberyayo en Bas Bron. “Het is een soort kruising tussen Lord of the Rings, De Jeugd van Tegenwoordig en Sesamstraat,” vindt regisseur Peter van de Witte (o.a. Droog Brood). Voor volwassen welteverstaan, want de voorstelling zit – geheel in lijn met de stijl van De Jeugd – vol grof taalgebruik, seks, drugs en rock ’n roll.

Leren wat een ‘barkie’ is
Hoe komt een keurige opera- en musicalzanger als Henk Poort (o.a. The Phantom of the Opera en Sweeney Todd) in zo’n vreemd avontuur terecht? Poort: “Ik werd gevraagd om auditie te doen voor een toneelstuk, maar het bleek om Watskeburt?! te gaan. Ik had nog nooit van De Jeugd van Tegenwoordig gehoord, maar ik had meteen een klik met die jongens. Kijk, ik hou van het hele brood van mijn vak, ik vind het juist leuk om ook gekke dingen te doen, nieuwe dingen te maken. Nou, dan kom ik in deze productie wel aan mijn trekken. Het is zoeken, creëren, en het is knettergek, dat kan ik wel beloven. Maar ik heb geweigerd om in een komkommerpak op het toneel te staan. Er zijn grenzen, zelfs voor mij, haha.” Wat Poort het meest fascineert, is de taal van de jongens. “Hun taal is zo’n apart wereldje. In een liedje zit de zin ‘trek een barkie uit de muur voor slurpers’. Ik zeg: jongens, vertel deze oude man eens wat een barkie is? Bleek honderd euro te zijn. Ik ben zelf uit de tijd van de meiers, de geeltjes en de joetjes. Dus ik heb een hele nieuwe taal geleerd. Dat is toch leuk?! Ja, ik zing ook hun liedjes. Mensen, let op: Henk Poort zingt twee hiphopliedjes van De Jeugd.”

Zorgen dat het tof wordt
Als de hiphoppers van De Jeugd van Tegenwoordig zich aan een musical wagen, weet je dat het genre op zijn grondvesten schudt en dat je continu op het verkeerde been wordt gezet. Want voor de creatieve taalvernieuwers/muzikanten is geen enkel huisje heilig. Maar ze vonden een musical, waarin zij dus niet zelf de hoofdrol spelen maar poppen hun alter ego’s zijn, wel geinig. Willie Wartaal van De Jeugd vertelt: “Wij zijn de creatievelingen, wij maken het en we hebben ervoor gezorgd dat het heel tof is.” Regisseur Peter van de Witte beaamt dat: “Ze hebben de opzet van de musical bedacht en zich intensief met het script, de casting van de rollen, het decor en de kostuums bemoeid. En natuurlijk met de muziek. Ik heb ze ook steeds zo dicht mogelijk op alle beslissingen willen houden. Hoe meer knopen De Jeugd doorhakt, hoe beter het is, hoe meer het is waar zij voor staan. Eigenlijk vind ik dat het naadloos in hun hele oeuvre moet passen.”

Op een vlot met Stuurman Iglo
De voorstelling is geschikt voor iedere theaterbezoeker die van avontuur houdt en enigszins bekend is met De Jeugd van Tegenwoordig. Maar wat mensen nou precies kunnen verwachten? Er wordt veel aluminiumfolie gebruikt, dat is zeker, er komen ‘skydancers’ langs én Oom Denneboom, die denkt dat hij een palmboom is. Regisseur van de Witte licht nog een klein tipje van de sluier op van wat er te zien is: “Pepijn, Faberyayo, wilde graag dat zijn personage zou aanspoelen op de Noordpool en daar in contact komt met Stuurman Iglo, de broer van Kapitein Iglo. Ze varen dan op een vlot van enorm grote vissticks terug naar de bewoonde wereld. Totale flauwekul. Soms heb ik wel eens gedacht: nemen ze ons nu in de maling? Maar het is één van de geestigste stukken uit de voorstelling. Volslagen idioot, maar het werkt heel goed. Oja, er is ook een pinguïn bij die de rest van de avond meeloopt. Misschien dat mensen nu langzaam nieuwsgierig worden?!” Eh, oké… Bekijken is wel geheel op eigen risico.

Watskeburt?! De Musical is op zaterdag 21 januari in Theater De Spiegel te zien.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Best of Broadway - met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.

Best of Broadway

met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.
wo 29 mei 20.00 uur

informatie Meer info

No Joke 14+ | première - TEN Producties

No Joke 14+ | première

TEN Producties
zo 26 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

28 mei in Schouwburg Odeon

kalender di 30 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op