Geboren en getogen Zwollenaar met Buurman & Buurman op de bühne

kalender zo 3 januari

De geboren en getogen Zwollenaar staat in de kroeg als het idee om Buurman & Buurman naar Nederland te halen wordt geopperd. Een paar maanden later heeft Jelle Kuiper een licentie om van het populaire televisieprogramma een theatervoorstelling te maken. Een interview met de cabaretier en producent die al jaren in Amsterdam woont.

Door: Willem Boverhof

Waarom is de première in Zwolle?
“Dat is eigenlijk heel simpel. Ik kom uit Zwolle, we hebben er altijd lekker gespeeld en premières zijn altijd al in de randstad. Dus één plus één is twee, dus gewoon lekker in Zwolle.”

Hier begon ook je liefde voor theater?
“Ja, als kind ging ik al naar het Papenstraattheater. Poppenspeler Jozef van den Berg kan ik me nog goed herinneren. En later op de middelbare school naar Hans Teeuwen in de Tuinzaal. Daar konden tweehonderd mensen in. Daar zaten we dan met iets van tachtig bezoekers. Niemand die hem kende. In die tijd had ik een baantje bij theehuis Agnietenberg. Moest ik om tien uur beginnen. Maar ik nam vrij als ik in de rij moest staan voor kaartjes voor Youp van ’t Hek bijvoorbeeld.”

Via het Meandercollege in Zwolle vertrek je naar de theateracademie in Amsterdam. Je wordt cabaretier en in 2009 haal je Buurman & Buurman naar Nederland. Is dat logisch?
“Ik stond met vrienden in de kroeg toen iemand over Buurman & Buurman begon. Ik weet nog dat ik meteen opveerde. In eerste instantie dacht ik dat vast iemand anders de theaterrechten al had gekocht. Toch ging ik de volgende dag het internet op. Beetje surfen wie erachter dat programma zaten. Beetje mailen. Tot dat moment kost het niks, dus geen man overboord. Later sprak ik de producenten uit Tjechië telefonisch. Waren leuke gesprekken. Niet veel later ging ik naar
Praag om kennis te maken. Uit de gesprekken sprak echt vertrouwen, dus kocht ik de licentie om in de Benelux Buurman & Buurman in de theaters op te mogen voeren.”

De nieuwe Albert Verlinde door de onhandige buurmannen?
“Nou, ik kan je vertellen dat je van theater niet rijk wordt. Maar Buurman & Buurman is wel enorm populair. We staan alleen in Zwolle al drie keer. In totaal 180 optredens in heel het land. Het is voor kinderen vanaf drie jaar, maar bij onze vorige voorstellingen hadden we ook regelmatig studenten in de zaal. Die vinden dat geweldig. We hadden vorig jaar ook een Buurman & Buuram XL, speciaal voor volwassenen. Met afgehakte handen en vloeken enzo. Stonden we mee op Lowlands en op de Parade. Lachen man!”

Maar deze voorstellig is echt voor kinderen?
“Ja en nee. Het is absoluut een kindervoorstelling, maar er zitten een aantal knipogen in die kinderen echt ontgaat. Buurman & Buurman gaan bijvoorbeeld goochelen. Een van beiden moet in de kist en dan worden de benen afgezaagd. Maar omdat ze geen kist voorhanden hebben gebruiken ze de staklok. Hans Klok. Dat ontgaat kinderen, maar het is écht leuk, fysiek en groots. We bouwen een heel huis op het podium en onderweg pleurt er een hele vleugel naar beneden. Het is echt slapstick. Voor jong en -als je oplet- ook voor oud.”

Buurman & Buurman worden beroemd is 30 januari twee keer te zien in Theater De Spiegel.
Meer info

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi - Anti-sprookje voor volwassenen

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi

Anti-sprookje voor volwassenen
wo 10 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Amadeus - De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Amadeus

De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY
12 t/m 13 nov

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Merkel

Electro-opera Merkel

Een ongrijpbaar personage in haar eigen electro-opera

kalender ma 18 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op