Violiste Judith van der Klip over Remy van Kesteren

Het is Remy gelukt om vrij te zijn en te maken wat zijn hart hem ingeeft

kalender ma 20 maart

In Londen, jaren geleden, liep ik collega-violiste Merel Vercammen tegen het lijf en zag ik Remy voor het eerst. Zij waren daar net als ik om een concert te geven. Ze speelden destijds samen in Trio42 dat bestond uit viool, harp en saxofoon. Een niet zo voor de hand liggende combinatie. Het viel meteen op hoe ongelooflijk ondernemend deze jonge mensen waren. Het verbaast me dan ook niet om te zien dat de gedrevenheid nog steeds zo aanwezig is bij Remy. Ik ga zeker luisteren vrijdag want ik ben benieuwd waar hij nu, jaren later, staat in zijn muzikale zoektocht.

Met een van gevoel respect heb ik zijn album Tomorrow Eyes geluisterd. Ik vind het leuk dat hij qua stijl zo veel verschillende kanten op gaat maar het woord dat vooral in mij naar boven borrelt is ‘heldhaftig’. Het is namelijk erg lastig om als klassiek opgeleid musicus jezelf te laten zien buiten de opgelegde kaders van de componist. Dit is niet wat je leert op school. Lang geleden, bijvoorbeeld in de Barok bij o.a. Bach en Vivaldi, was er af en toe ruimte om te improviseren maar dit is in de klassieke muziek eerder uitzondering dan regel. Het wordt nauwelijks gedaan. Een concertviolist mag bijvoorbeeld een eigen cadens (soort show-off stukje van je technische/creatieve kunnen) bedenken voor een vioolconcert maar speelt meestal een die al is opgeschreven door een beroemde violist uit het verleden. De creativiteit zit vooral in het zoeken naar ruimte voor jouw stem en creativiteit binnen de zeer duidelijk gestelde kaders van de componist. De bezigheid om helemaal zelf muziek te componeren wordt meestal overgelaten aan kundige componisten.

Voor mij persoonlijk was dit een flinke worsteling. Pas na een paar jaar  touren en albums opnemen met popmuzikanten durfde ik het mijzelf langzaam toe te staan om eigen dingen te componeren en improviseren. Ik heb daarom extra veel respect voor de manier waarop het Remy is gelukt om vrij te zijn en te maken wat zijn hart hem ingeeft. Ik las ergens dat hij, net als ik, Radiohead, Moderat, Oi va Voi en Michael Jackson in zijn afspeellijst heeft staan. Ik ben benieuwd of ik van die invloeden straks live iets zal kunnen ontdekken. 

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

'T Schaep met de 5 Pooten

'T Schaep met de 5 Pooten

28 t/m 30 nov

informatie Meer info

Best of Broadway - met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.

Best of Broadway

met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.
wo 29 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

28 mei in Schouwburg Odeon

kalender di 30 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op