Kijktips volgens directeur Rob Zuidema

‘Dat ik dit niet eerder wist’

kalender di 13 november

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont, leeft én werkt kent vaak de allerleukste plekken. Daarom spraken wij Rob Zuidema – de nieuwe directeur bij Zwolse theaters – want wie anders dan Rob weet de beste Zwolse kijktips van dit seizoen?! “Heel erg leuk om weer de hele programmagids door te nemen met wat er allemaal voor leuks te doen is.”

Rob is sinds september de nieuwe directeur van Zwolse theaters en inmiddels smoorverliefd op ons mooie Hanzestadje. “Vijf jaar geleden verhuisden we van Amsterdam naar Wijhe en ontdekten we Zwolle. Voor ons geheel onbekend gebied, want zelf kom ik uit Lochem en mijn vrouw uit Hoogeveen. Dus alles wat daar tussenin lag, waren wij nog nooit echt geweest. Maar wat is Zwolle een leuke en mooie stad, dat ik dit niet eerder wist”, vertelt Rob met een glimlach.

Het perfecte formaat
“Het fijne is dat Zwolle een heel toegankelijke stad is. Mijn vrouw zei laatst nog: ‘Ik heb het gevoel dat ik iedereen hier wil groeten’. Eigenlijk heeft Zwolle het perfecte formaat voor een stad. Het is groot genoeg om leuke dingen te doen en klein genoeg om elkaar te groeten. En dat ik nu deel mag uitmaken van de Zwolse gemeenschap als directeur van Zwolse theaters is een eer.”

Eén na oudste theater van Nederland
Rob heeft altijd al een voorliefde voor theater gehad, dus de stap naar Zwolse theaters was dan ook een logische. “Mijn vrouw en ik zijn altijd al fanatieke theaterbezoekers geweest, maar leerden deze wereld echt kennen doordat we bevriend raakten met twee acteurs. Zij betrokken ons in de wereld van het theatermaken en het belang van het theater duurzaam voort te laten bestaan. Want doen we dat niet, dan is nog maar de vraag of het theater nog bestaat in de toekomst. Ik ben dan ook heel erg blij dat ik deze stap heb gezet en te laten zien dat theater niet alleen voor een avond is, maar ook op langere termijn. Zwolse theaters is hier perfect voor doordat het heel divers is door de verschillende theaters. Wist je bijvoorbeeld dat Odeon het één na oudste theater van Nederland is en de Spiegel juist één van de modernste theaters is? Dat maakt Zwolse theaters juist zo speciaal. ”

Kijktips volgens Rob:
Judas, het verhaal van Astrid Holleeder
Als eerste tip Rob ons de theaterthriller Judas, het verhaal van Astrid Holleeder dat een bestseller werd. “Zij schreef het boek als een soort testament, omdat ze bang was dat haar broer vanuit de gevangenis haar moord zou organiseren. Hier is een beklemmende theaterervaring van gemaakt. Dat merkt de bezoeker al bij binnenkomst door middel van identificatieplicht en tassencontrole. Een avondje uit, maar dan héél anders.”

Hoewatwaar: dinsdag 13 en woensdag 14 november om 19.30 uur in theater de Spiegel.

Oranje
“Het mooie van Zwolse theaters is dat we ook veel samenwerken met ArtEZ en de jonge toekomstige theatermakers. Op 22 november hebben we documentaire voorstelling ‘ORANJE’ van jong talent Bart Huijser in het Papenstraattheater. ORANJE speelde tijdens de ArtEZ FINALS (eindexamens ArtEZ studenten) al bij ons in Schouwburg Odeon en daarna hebben we de voorstelling kunnen laten zien op het Stadsfestival. Het is een gewaagd en aangrijpende voorstelling over een gezin dat voor hun zieke vader zorgt in een intieme zaal.”

Hoewatwaar: donderdag 22 november om 20.30 uur in het Papenstraattheater (Odeon).

We zijn hier voor Robbie
De derde tip van Rob is ook een voorstelling over familie. “Familie vind ik altijd een mooi onderwerp, maar de voorstelling ‘We zijn hier voor Robbie’ is – in tegenstelling tot ORANJE – een grote productie met bekende acteurs zoals Stefan de Walle (bekend van Flodder en als Sinterklaas). De voorstelling is een herkenbaar familiedrama vol humor en confrontaties met aangrijpende momenten binnen drie generaties van een Haagse chique familie. Het stuk is geschreven door succesvol scenarioschrijfster Maria Goos, onder andere bekend van Oud Geld en Cloaca).

Hoewatwaar: Dinsdag 4 om 19.30 uur, donderdag 6 om 20.00 uur, vrijdag 7 om 20.00 uur, zaterdag 8 om 20.00 uur en zondag 9 december om 14.30 uur in theater de Spiegel.

Sprookjesfestival
“Ik hou van de kerstsfeer en sprookjes met kinderen, vandaar dat in mijn lijst ook het Sprookjesfestival staat. Deze elfde editie valt in de kerstvakantie. Een magische kerstvakantie! En dat vier dagen lang vol voorstellingen (15) en randprogrammering – knutselen, spelletjes en schminken – met prinsessen, prinsen, kabouter en andere sprookjesfiguren. Ik raad dan ook echt aan om wat leuks uit te pikken, want er is voor iedereen wel wat leuks te beleven.”

Hoewatwaar: donderdag 27 tot en met zondag 30 december in Schouwburg Oden en theater de Spiegel.

Blaudzun & Amsterdam Sinfonietta
“Jaarlijks realiseert Amsterdam Sinfonietta een prachtige samenwerking met artiesten uit andere scenes én dit jaar is dit met Blaudzun. Vorige jaren stonden ze al in Zwolse theaters met Wende, Rufus Wainwright en Typhoon. Ik ben heel benieuwd naar deze combinatie.”

Hoewatwaar: zondag 13 januari 2019 om 20.00 uur in theater de Spiegel.

Bron: In de Buurt

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Sadettin Kirmiziyüz is Citizen K.

Sadettin Kirmiziyüz is Citizen K.

kalender vr 29 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op