Bezoeker Anja Hogenboom over...

Lift Me Up!

kalender wo 4 mei

Verslag Dansweek ‘Lift me up’ 2016

Ze hadden geen betere titel voor dit internationaal dansfestival kunnen verzinnen; ‘Lift me up’.

In eerste instantie verwijst het naar de dansers, die hun partners liften. Als bezoekers hadden we ook het gevoel dat we ‘upgelift’ werden. Nu moet je dat niet letterlijk opvatten, want ik zou dat de arme dansers niet willen aandoen! Maar werd wel blij van het hele gebeuren. Een heerlijke, intensieve week, met een breed aanbod van dans. Ik heb er ten volle van genoten. Elke dag naar het theater, telkens in een andere outfit, die me passend bij de avond leek. Die voorpret was al een feestje op zich. Ik heb er vele mensen ontmoet; op het laatst gingen de passe-partout houders elkaar steeds beter kennen, werden er leuke gesprekken gevoerd en ontstonden er zelfs vriendschappen. Cultuur verbindt mensen!

Het begon allemaal op maandag 11 april 2016 met het ballet Monchichi

Voordat de gasten de zaal binnen gingen, werden we hartelijk welkom geheten bij de Opening van het Dansfestival Lift me up. De organisatoren waren enthousiast en dat werkte uitnodigend. Zoals ook de fijne hapjes na afloop van de eerste voorstelling.

Dit openingsballet maakte op velen een verpletterende indruk, die we de hele week bij ons droegen. Het werd vertolkt door het duo Wang Ramirez; een wonderlijke combinatie van een kleine, sierlijke Koreaanse die voluit Hyun-Jung Wang heet en een lange man met Spaanse ouders; Ramirez. Zij was meer klassiek geschoold en hij is van origine een breakdancer. Het podium was vrij kaal, maar er stond een mooie gestileerde boom. Dat zag er poëtisch uit en passend bij het optreden.
(…)

Kortom; een aanrader dit gezelschap. Als ze ooit nog eens naar Zwolle komen, zit ik op de eerste rang! En ik denk velen van de bezoekers deze avond, met mij.


Dinsdag 12 april  Het Nationale Ballet ‘Hans van Manen – Gold’

Ook dit was een heerlijke avond, dan kom je aanlopen en zie je een grote vrachtwagen staan, van alleen al het orkest. Ha fijn! Echte levende muziek in een orkestbak. Het kan nu ook in Zwolle, sinds we de grote zaal van de Spiegel, tot onze beschikking hebben. De muzikanten vormden een perfecte ondersteuning van deze balletten van de beroemde choreograaf Hans van Manen. Het werd een reis door de tijd met 4 balletten en 2 pauzes (altijd prettig voor mensen met een zwakke blaas…).

Woensdag 13 april Idiot-Syncrasy

Mijn Spaanse lerares noemde me in een What’s app; ‘Una persona con mucha pasión’. En dat klopt, zo heb ik passie voor de dans. Soms zit ik er helemaal in, dan word je als het ware in het ballet ‘gezogen’, zo intens beleef ik het. Vooral bij die perfecte balletten die we de eerste twee dagen kregen voorgeschoteld.

Wat is het dan verfrissend om een stelletje springkikkers te zien op de derde avond. Deze Igor en Moreno, 2 jonge mannen uit Engeland, hebben hun uitvoering niet voor niets Idiot Syncrasy genoemd. Het woord ‘idiot’ moet je echt als ‘tongue in cheek’ opvatten, met zelfspot dus. Want al dat gespring van hen, dat buitenlandse gezang waarmee ze openden, het grappige verdwijnen in de witte coulissen van het podium, de vrolijkheid die het uitstraalde, was wel degelijk doordacht!

Donderdag 14 april Ana Morales Flamenco Biënnale

De hele week bezocht ik in wisselend gezelschap en ook 2 avonden in mijn eentje, het theater. Vervelend om alleen te zijn? Geenszins, genoeg aanspraak en veel te zien! Maar een avond in een grotere groep, met allerlei leerlingen en de lerares van Spaanse les op stap te gaan; ja, dat is toch ook wel beregezellig. We waren herkenbaar aan de rode anjers (clavelitos) in de dames hun haren en in de revers van de colberts van de mannen.

Een avondje Flamenco. Denk daarbij niet aan zo’n toeristische voorstelling die je in stoffige zaaltjes ziet. Want vele balletten tijdens dit dansfestival waren verrassend, zo ook de interpretatie van de flamenco van Ana Morales en haar danspartner Sergio González.
(…)
Een perfect symbiose van traditie en vernieuwing. Dat maakte het, naast de kostuums, zo bijzonder. Die waren gemaakt van allerlei gerecycled materiaal dat soms alle kanten op stoof. En zo werd het toch nog een stoffig theater, maar dat gold in deze spetterende voorstelling alleen als letterlijke interpretatie!

Vrijdag 15 april Schwalbe zoekt MASSA

Eigenlijk was ik van plan om eens een avondje thuis te blijven, want wat moest ik me daar nou bij voorstellen; een groep mensen, van allerlei pluimage, die rondjes zouden lopen op een podium? Was dat nou wel echt iets voor de dansweek?

Maar het was wel degelijk theater en hoe! In de nabespreking hoorde ik hoe het productiehuis Rotterdam te werk gaat. Er is een kerngroep mensen; oud, jong, dik, dun, sierlijk, krom, mooi, gewoon, intrigerend. Kortom; een bonte massa, zoals je op straat kunt treffen. Tijdens de voorstelling lopen zij in rondjes; eerst kalm, vervolgens zijn er mensen die gaan hollen buiten de groep om en deze krijgen volgers. Steeds is er een bepaalde cadans in de groep, vol verandering. Soms zwaait iemand met een kledingstuk en er lijkt even een ruzietje te ontstaan, waar enkele personen als één beweging in elkaar opgaan, men grijpt de handen in elkaar.
(…)
Op een gegeven moment, eindigde het. Geen rennende benen meer, rust en allen traden in stilte naar voren. Toen kwam het verrassendste voor mij van de hele avond; ik was oprecht ontroerd. Kreeg een brok in de keel. Wat een wonderlijke samenwerking en wat een kracht; het raakte me diep en was blij, dat ik ook die avond niet lui op de bank was blijven liggen…

Zaterdag 16 april, twee voorstellingen

Liefdesverklaring Nicole Beutler i.s.m. fABULEUS

 Alweer zo’n verrassende voorstelling. Ben je normaal gewend als publiek gewend om rustig op je stoeltje te gaan zitten kijken, word je opeens aangesproken door een zestal leuke Belgische jongeren met een stuk authenticiteit, waar je U tegen zit. Wat een uitstraling! Die kijken je dan indringend aan en zeggen met synchrone stemmen tegen je:

"We doen niet alsof u er niet bent.

U bent geen lucht voor ons.

U bent voor ons van levensbelang

omdat u er bent."

(…)

Kortom; wederom een voorstelling die ons raakte. Passend bij de titel van het festival. ‘Lift me up!’

En toen kwam het spetterende slotakkoord van de dansweek FunkISH van ISH Dance Company


Ach, wat was ook dat heerlijk; van die beatboxende, hip-hoppende, poppin en lockin en wat voor vaktermen je allemaal aan dat knallende stelletje ook kunt geven. In een paar meer begrijpelijke woorden voor een leek: energie, vrolijkheid, gevoel, samenspel, personality, flitsend, swingend, spontaan maar doordacht. Geweldig! ISH is niet voor niets een gezelschap van een beroemd choreograaf, bekend van het TV programma “So you think you can dance” Die weet wel kwaliteit om zich heen te verzamelen in al zijn diversiteit; klein, groot, blank, zwart, allemaal mannen en één kleine vrouw. Maar dat was beslist geen onderdeurtje. Man! die walste er doorheen met haar elastieken benen en ritmische lijf.

Het publiek ging uit zijn dak, daar in het foyer van Odeon en ook de groep Belgen die net hadden opgetreden stonden met plezier alles te bekijken. Je benen gingen er vanzelf door kriebelen. En wat konden wij als publiek doen, na een week vol bewegingstheater? Zelf eens dansen! Yeah! een mooiere afsluiting van deze dansweek kon menigeen zich niet wensen.


Lieve theatermakers, organisatoren, personeel. Allen van hartelijk bedankt voor deze eerste editie van dit heerlijke Dansfestival Lift me up!

 

Ik kijk al reikhalzend uit naar de volgende keer. Het was een week om nooit te vergeten.

 

Anja Hoogenboom, 55 jaar.

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Amadeus - De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Amadeus

De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY
12 t/m 13 nov

informatie Meer info

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi - Anti-sprookje voor volwassenen

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi

Anti-sprookje voor volwassenen
wo 10 apr 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Merkel

Electro-opera Merkel

Een ongrijpbaar personage in haar eigen electro-opera

kalender ma 18 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op